Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Valaki esetleg nem fordította le "véletlenül" a külön álló CV-mozgásmódról szóló dokumentációt?
Érdekel másokat is ez a doksi (Magyarúl)?
Linkelném, de most valamiért nem elérhető az Art of CNC support site-ja...[#conf]

000000000

Erről lenne szó:http://www.machsupport.com/docs/Mach3_CVSettings_v2.pdf" TARGET=_fnew>CV-mód használata...[#felkialtas]

HJózsi

*** SmoothStepper News ***
Egy közbenső megálló után, ma indulnak a kártyák egyenként a várományosokhoz, tehát jó esélyünk van, hogy még a Hungaroring előtt befutnak.  

3k74cecek

A nagytudású  Mach guruk segítségét kérem, mert újra az örületbe kerget ez a program.
A következő programot betöltve  
"Cannot change units with cutter radius compLine 2"
hibaüzenetet kapok, ha a szerszámkorrekció bekapcsolás nincs kommentbe téve.
Ha kommentben van, akkor minden rendben van.
A T1 szerszám 6.2 mm a táblázatban.
Egyrész nem is értem, hogy ez az üzenet mire akar vonatkozni. Mi köze a korrekciónak a mértékegység beállításhoz?
Másrészt ha a program nem ilyen rövid, hanem még sok tíz sornyi görbe
következik, akkor hibátlan a szerszámkorrekció bekapcsolásakor is.
Ez nekem felfoghatatlan.
Ha egy nagyobb alakzatnál jó, akkor egy kisebbnél mi baja van?
(kevesli a munkát ??? Sztahanovista ??)
Adjatok valami jó tanácsot, hogy mit rontok el? (azon kívül, hogy Machot akarok használni)

3k74cecek

A nagy mérgelődésben a lényeget lehagytam,
ez a program ami szórakozik velem:

G94   (előtolás mm/perc)
F800   (előtolás)
G21  (mm)
G17   (XY sík)
T1   (szerszám)
G80   (öröklés törlés)
%G42 D1   (szerszám korrekció jobbra)
#1=2      (Z pozició maráskor)
#2=30      (Z pozició kiemeléskor)
#3=21      (Zpozició gyors megközelítéskor)
G00 X30 Y63   
G00 Z#3
G01 Z#1      
G01 X38 Y61      
G01 X45.1125 Y54.5929         
G03 X95.0568 Y23.0521 I101.3682 J88.3595

svejk

Sziasztok!
Ide írom a kérdésem,talán itt a legjobb.
Mostanában géphiány miatt nem foglalkoztam a mach-el, nem ismerem az újabb verziókat.

P4 1,7 vagy 2GHz Celeron, alaplapi LPT és video vezérlő, 256 Mb RAM-mal, lehetne használni valamelyik verziót?
Ha igen mekkora kernelfrekire számithatok stabilan a fenti felállásban?
Azért kérdem mert ebből a configból tudnák szerezni dögivel olcsón.
Írjatok már egy két tapasztalatot a hasonló gépekről.

HJózsi

A Mach azt írja, ne alaplapi videokártya legyen ... Amúgy szerintem 65kHz-nek mennie kell stabilan, e fölött vegyes infók keringenek a stabilitásról.
Én egy kisméretű intel alaplapról tudok beszámolni, ami 1.3GHz, 512Mb ram, alaplapi videokártya, 65kHz kernel freki de időnként furcsa dolgolat csinál a képernyőn...

000000000

A laptoop az integrál videó? Azt hiszem az enyém az...
Azzal is 65kHz 3D-ben teljesen ok (kb. 90%, 1.75GHz-es AMD-vel).

svejk

Azt hiszem legjobb lesz ha kipróbálom.
Egy szűz XP-re feltelepítem a legújabb verziót.
Az optimalizációs dolgokkal nem akarok foglalkozni, ha alapból megy akkor csak jobb lehet optimalizálás után.
Mire figyeljek leginkább, a saját tesztjén kívül és milyen G-kódokat futtassak rajta?
Ha a videókártya gyenge rajta az elvileg csak a toolpath-ot befolyásolja ugye?
256Mb ram helyett 512-vel miben változhat?

A hétvégén kapok belőle egy csomót, és ha beválik szerintem jó áron tudok szerezni belőle a fórumtársaknak. Kimondottan csak gépvezérlésre...

HJózsi

A laptop az nem biztos, hogy integrált video kártya... 1.75GHz-nél meg szerintem már az sem zavarná... Az 1.3GHz-s alaplap mllett egy touch screen-es monitor van, lehet, hogy a drivere nem frankó, néha egy egy gomb a kijelzőn "befagyva " marad...

HJózsi

Az alaplapi videókártyának nem szokott saját Ram-ja lenni, így az is a 256MB-ből jön le ... :(
512-t tegyél be minyimum XP-t alapból legalább ekkorával ...

000000000

Egy biztos, ha készítesz egy olyan G-kódot amivel 3 motor max sebességgel megy és közben méred a CPU terhelést, akkor nem szabad neki 100%-ba mennie! Ha belefut, onnantol bármi lehet...
Na meg a jó öreg drivertest.exe (persze az csak az alaplapi időzítőt és APIC-ot teszteli 1 tengellyel).

HJózsi

*** SmoothStepper News ***
Az első fecske megérkezett!!!... Este lesz kép a szerencsés tulajtól. Apróbb logisztikai nehézségek miatt húzódott eddig, de most már sorban fognak szállingózni...  

3k74cecek

A Mach-nál talált problémákat hová lehet megírni ?
Én a support@machsupport.com-ra írtam, de még csak a tértivevényt se keptam meg. Meg semmi jelzést, hogy: OK megkaptuk a levelet, megnézzük, majd ha lesz hozzá kedvünk, stb. [#boxer]
Nem jó helyre írtam?

juh0557j0

LazyCam-et használ valaki?
Én habvágásra használom és akárhogy állítgatom mindig olyan G-kódot kapok, amiben minden második sor üres ( csak G01 van benne). Ettől szépen akadozva megy a vágás. Kézzel kitörölgethetném, csak az órákig tartana. Próbáltam a posting optionsban, de nem sok sikerrel.