Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Miki2

Üdvözlet Mindenkinek!
Ha jól értem ez a Smooth Stepper USB porton keresztül kommunikál a PC-vel, a másik oldalra pedig a step-dir motorvezérlők köthetők. Tehát nem kell két paralell port a Mach-3 adottságainak a kihasználásához. (Több ki és bemenet, automata szerszámcsere, stb).
Visszatekertem egy kicsit a topikban, de nem találtam ennél sokkal többet. Biztosan elnéztem valahol. Mennyibe kerül egy ilyen ketyere? Tényleg arra használható, amire gondoltam?
A választ köszönöm
Miklós

Miki2

Persze lenne egy pici gondom is. (Jó nekem, mert csak egy pici gondom van... Hi).
Segítséget kérnék abban, hogyan lehet beállítani a Mach 3-ban a PVM motorvezérlést.
A magyar nyelvű használati leírásban megemlítik ugyan mint lehetőséget, de semmi konkrétumot nem találtam róla. Főorsó motort szeretnék vezéreltetni egy ± 10 V fogadására alkalmas frekiváltóval. Ha lehet egy részletes leírást szeretnék kérni.
Köszönettel
Miklós

D.Laci

Motor outputs… spindle- engedélyezni step pin-step port –ot kitölteni.
Spindle setup… motor control- use spindle motor output- pwm control kipipál… pwm base freq: kitölt.

Miki2

Szervusz D.Laci
Köszönöm a választ
Miki

HJózsi

#2071 ... 4MHz pulse engine  a Mach3-hoz, a pc-hez USB-n keresztül csatlakozik, a vezárlők felé pedig 2 párhuzamos porttal... az ár is ott van, mi 10 db fölött már kapunk egy kis kedvezményt... kb jövő hét közepéig be lehet még szállni, csak dobj egy privátot...

Varga István

Üdvözlet!
1 db USB-s kütyüre én is szeretnék jelentkezni. Köszönöm
VI

HJózsi

3k74cecek

Segítsetek légyszives mert megőrülök !!

Van egy sok görbével (kőrív darabokkal) határolt alakzatom. Befogom a gépbe a rajzoló ceruzát, elviszem az asztal egy pontjára. Itt az X és Y koordinátákat (nem a gépit!) lenullázom és kirajzolom az alakot, ami tökéletes lesz.
Ezután visszviszem a 0,0 koordinátára (pár tized eltéréssel ,mert kézzel csinálom).
A programban bekapcsolom a szerszámkorrekciót (kiveszem a sor elejéről a komment jelet).
Kirajzoltatom az alakzatot ami megint tökéletes, a szerszám sugarával kijebb rajzolja le az alakot.
Ezután jön a gubanc. A rajzoló ceruza nem a szerszám tengelyében van, hanem attól kb. 1cm-re. A ceruzát elforgatom kb. 180 fokkal és újra visszaviszem a 0,0 pontra. Ekkor a program persze nem 0,0-át mutat hiszen elfordítottam a ceruzát. Most újra lenullázom az X és Y koordinátákat és kirajzoltatom az alakot. Azt várnám hogy az előző rajzolaton menjen végig. Ehelyett összevissza baromságokat rajzol ami még csak nem is hasonlít az eredeti alakra.
Kérem a Mach guruk segítségét, hogy most én vagyok a hülye vagy a Mach ???
Elrontok valamit amire nem is gondolok? Remélem elég érhetően írtam le a dolgot, de ha szükséges adhatok képet is.

3k74cecek

Úgy látom senki sem használja a szerszámkorrekció funkciót, vagy aki használja annál mindíg hibátlanul működik, és ezért nincs ötlet a problémámra. Bánatos vagyok :((

D.Laci

Ha lehet akkor egy segítséget elhasználnék!!! :)
Rakd fel a képeket.

3k74cecek

Természetesen. Köszönöm, hogy próbálsz segíteni.http://magiist.fpn.hu/Kepek/ny60-szerszkorr-kicsi.jpg" border=0>

3k74cecek

Azt lefelejtettem, hogy a ceruzás vonal az eredeti alakzat.
A bal felső sarok az origó.
Természetesen most a Z irányú mozgást kivettem, hogy látszódjon a teljes programozott pálya az X-Y síkon.
A kék vonal a bekapcsolt szerszámkorrekció  
(G42 D10) esetén a pálya.
A 10-es szerszám átmérője 6.2mm a szerszám táblázatban. Az alak tetején lévő egyenes résznél csinálja csak jól, máshol mindenhol baromságot csinál.

D.Laci

Túl sok az ív és nem tudja, hogy kívül vagy belül haladjon. A legegyszerűbb ha CAM progiban készíted el a szerszám korrekciót, vagy olyan postproceszort használsz, amely mellőzi az íveket (r, j-k), mert ha csak vektor koordinátákat alkalmaz, akkor már egyértelműen értelmezi, hogy merre az arra…

000000000

Pl. Artcam jól veszi figyelembe a szerszám vastagságát (azaz beépíti rárdiuszkorrekciót a generált Gkódba) ha a zárt görbét belülről vagy kívülről akarod körbemarni...Egy nagyobb lyuk, (melynek középpontja az elméleti szerszámtengely) egyik oldalára rögzített toll természetesen hülyeségeket rajzol mert a toll középpontja eleve el van tolva a gépi x=0, Y=0 ponttól.

3k74cecek

"Túl sok az ív és nem tudja, hogy kívül vagy belül haladjon."
Ezt viccnek szántad ?
Sehol nem találtam olyan utalást hogy az alakzat nem állhat x darab ívnél többől.
Sajnos ennek ennyiből kell állnia. :(
Ha nem használok íveket akkor 20000 egyenesből fogja kirakni az alakot ?
Milyen programot ajánlasz amit legalább a próbák idejére ingyen lehet használni, mert csak akkor vagyok hajlandó fizetni, ha már meggyőződtem, hogy megfelel a céljaimnak.
Eddig még egyetlen esetben sem sikerült ugyanis elérnem, hogy a fejlesztők kijavítsák a programjuk hibáit, pedig volt már pár próbálkozásom (nem CNC témában).