Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Dlaci: Lehet, de a 4kHz az 4kHz, ha visszacsatolt, ha nem. :)

Józsi: ez a legrosszabb eset amivel számoltam, ha mondjuk csak 100kHz-el hajtod a motorod, akkor a túlfutás már csak maximum 4 lépés lesz :)

Persze lehet, hogy félreértem a működést, de túl sok lehetőség nincsen. A korlátok adottak...

1.) Amire először gondoltam, hogy a step-dir jeleket viszi át, de az FT245 chip 3Mbaud-ig müxik és ezzel a módszerrel maximum 300kHz-es futást lehetne elérni, a gyakorlatban pedig még alacsonyabbat.
2.) Sebesség információt küld a külső vezérlőnek a MACH, ekkor viszont ha 4kHz a frissítési sebesség, akkor amit az előbb leírtam, arra nem látok megoldást.

Svejk:

Bocs, nem akartam elvenni a kedvedet, nem ez volt a célom.  

" És még viszik is mint a cukrot ..."

Persze, mert ígéretesnek tűnik [#hehe]
A másik dolog, hogy senki nem fogja 4MHz-el használni, mutass nekem egy inkrementális encodert, ami 4MHz-es jeladásra képes.
100kHz-nél meg 3-4 osztásnyi hiba a munkadarabon gyakorlatilag nem érzékelhető. Sőt, mivel a legrosszab esetről volt szó, ahol nincs lassítás gyorsítási szakasz a valóságban ez még jóval kevesebb gyakorlatilag 0 hibát eredményez.

Amúgy meg csak filozófálok a működéssel kapcsolatban, senki ne vegye készpénznek amiket írok és nem akarom senkinek a kedvét elvenni....

bmejdz9nu

Én most olyan harvert fejlesztek a Mach-hoz, amely használat közbe automatikusan beállítja magát... persze a pipákat is!
Sőt a következő verzóban a háttérben egy bombabiztos WinPC-NC progi fog futtni... csak az egyszerűen kezelhető felület marad Mach-é.
Persze támogatja majd az URH sávos (nyugati is:) step/dir jeleket amivel hiperszonikus sebesség és nanotechnikai pontoság is megmarad. :)

Autopipa v1.0 for Mach...[#nyes]

HJózsi

majd küldjél egy betát! ...[#hawaii]

HJózsi

A Wow topikban  a Smooth Stepper fórumon 2 hónapja :  
"Set my SS up on a friends machine tonight and that is all I have to say of my first impression of it on a machine that truely needs the faster pulse rate. My machine is too slow to need the benefit of the SS's faster pulse rates. I like the way the beta testing has been going, but to get to see the result......WOW.

Brett"

c888vyjd

Sziasztok!
Hogyan tudom beállítani a billentyűzet nyilait, hogy fordítva működjenek? Az x és y tengelyem fordítva megy, mint amit a nyíl mutat.  
Másik kérdés: Nem látom a képernyőn a marópályát. Valami is bolhapiszok látható, de ha az egér görgőjével nagyítok, akkor sem jelentkezik számottevő változás. Hol tudom a szerszámpálya figyelő ablakot beállítani?

HJózsi

Config -> System Hotkeys Setup ....

f35ezvjs

Üdvözlök mindenkit!
Én nagyon új vagyok és most ismerkedem a mach3 programmal. Ha esetleg valaki ad ötleteket szivesen fogadom.  
előre is köszönöm

c888vyjd

köszi a gyors választ. közben rájöttem, hogy nem itt van a gond. Az egész koordinátarendszeremet meg kéne fordítani. Működik így is, csak minden 180fokkal el van fordítva ahhoz képest, mint ami az artcamban elkészült.Ezt hogyan tudom orvosolni?

yuagaci9g

Vannak dolgok, amiket magad kell, hogy csinalj.
http://www.machsupport.com/documentation/Mach3HU.pdf" TARGET=_fnew>Elobb ezt elvasd el!

yuagaci9g

Port & pins ablakban X , Y dir low active, vagy ahogy keri magat.

HJózsi

Szia Balázs!
Rákérdeztem, hogy ne találgatások mentén tévejegjünk... ( mint az autós az autópályán akinek minden autó szembejön ... )

A 4kHz sebesség frissítés nem a pillanatnyi sebességet frissíti, hanem az adatbuffert, ( ami nem ürülhet ki akár csak cd lejátszáskor, vagy cd íráskor ... ), tehát normál működés közben nem lehet lépés hiba!
Amit Te emeltél ki és kicsit úgy lehetett érteni, mintha az lenne az általános működés, az a rendkívüli esetre igaz csak, vagyis Limit sw-re futás vagy E_Stop aktiválás. Ezekben az esetekben nem kritérium a lépés tévesztés kizárása, bekövetkezése után újra fel kell venni a bázis pozíciót. ( amúgy valóban, kinek van olyan vezérlője ami 300kHz-nél gyorsabb jelet fogad? ...)

"> It raised a discussion on our hobby cnc forum, how the data could flow
> between Mach and SS and on  4Mhz steprate couldhappen any step error? I
> think you are the most authentic person who could give the answer ... ;)

I better be able to! :-)

>
> A guy wrote , that "on 4MHz steprate and on 4KHz speed data refresh
> there is a 1000 step gap ( 4kHz*1000=4MHz) so in worst case there could
> happen 1000 step, step error... "
>
> I think the speed data refresh doesn't refresh the actual speed, it
> refreshes the speed data buffer and on normal operation there could not
> happen step error... Is it correct?

You are correct.  Counting is done at a finer level than whole steps.  It
is only when the count overflows that a step is produced.  I think it is
on the order of about 1/16th of a step at 4 kHz.

> Only in emergency case, like limit sw.
> triggered or E_Stop could happen  step error, but anyway, who cares,
> setting up home position again in that case is a must...

Right.  As long as the SS is allowed to complete its cycle of 4 kHz, it
will end up at the right number of steps in the end.  I don't recommend
running at 4 kHz because the buffer inside the SS is rather small, and
that only gives about 1/4th of a second of buffered data.  If Windows does
not service the USB port for a while (which can happen), then it runs out
of data and that is bad.  I would run at 1 kHz, or maybe 2 kHz if your
computer doesn't have any hiccups.

>
> Thank you in advance,
> and best regards,
>
> Jozsef

Hope this answers your question.  If not, please let me know.

Thanks,

Greg"

f35ezvjs

Köszönöm az ötletet, már azt olvasgatom csak nem tudom még felfogni egyes részeit

f35ezvjs

a próbálgatások során eljutottam oda, hogy a corelben megrajzolt névtáblát már tundám marni de én csak egy vonalas kontúrt szeretnék marni. Ezt hol kel beállítani.
Ha valaki ebben tudna segíteni előre is nagyon köszönöm

HJózsi

helyesen : tévelyegjünk [#kacsint]

000000000

Szia Józsi,

Azért látom téged is gondolkodóba ejtett a téma, ennek örülök. :) Ahogy írtam is, nem az volt a célom, hogy elvegyem a kedvét bárkinek (ahogy ezt páran félreérthették), csupán érdekelnek a technikai részletek és szerettem volna tisztán látni a működést és korlátokat illetően.

Egyébként nagyon jó ötletnek tűnik számomra, hogy a sebesség információt kapja a vezérlő, ugyanakkor a kétségeim is pont emiatt a működési mód miatt támadtak.
Mindenesetre arra elegendő az új info, hogy most már biztos vagyok benne, hogy jól értem a működési elvét az eszköznek, mert eddig afelől is kétségeim voltak, hogy nem értem-e esetleg férre.

Mr.Greg levelén azért látszik, hogy csak annyira megy bele a technikai részletezésbe, amennyire muszáj, ami érthető is, meg picit a szájába is adtad a választ a kérdésekkel.[#vigyor5]

Végülis akkor megnyugodtam, hogy értem a működési elvet és nem találták fel a gyártók a Spanyolviaszt. :)  
Majd kíváncsi leszek a tesztjeitekre, ha megérkeznek a vezérlők, mélyebben belegondolva valóban ha pár*100kHz-el fut a vezérlés (ami reális) gyorsítási és lassítási szakaszokkal, akkor belátható, hogy minimális, észrevehetetlen hibával tud dolgozni a szerkentyű.