Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Most már kezdem érteni a működését. :)
Így, hogy a sebesség adat van update-elve egy alacsonyabb frissítési sebességgel, így már érthető, hogy hogyan csinálják. :)
Ha viszont a sebességet frissítik, akkor egy 4MHz-el készített G02 kód 4kHz-es sebesség adat frissítéssel sztem sokszög lesz.[#szomoru1] (minden 1000.stepnél frissül a sebesség).
Lehet, hogy nem is sokszög, hanem csillagteszt.[#vigyor]
HJózsi erősíts meg kérlek, hogy valóban így működik, vagy talán még mindig nem értem?!

HJózsi

[#kacsint] még én is csak publikus működési leírást olvastam, az is elég hosszú ( Jókainak is dícséretére vált volna )... Szerintem nincs gond a szakaszok beolvasásával, a pulseengine meg közben szitává pulzálja, látod, akár 8MHz-el is ( ha lesz igény rá...). A pálya adatain való haladási sebesség sokkal kisebb  (ritkább) mint a vezérléshez a pulseengine által adott step/dir.  

HJózsi

Hogy lássunk is valamit, van itt néhány :  http://www.youtube.com/watch?v=uaG3pd8xuWw" TARGET=_fnew>Smooth Stepper on youtube

HJózsi

Ezt nézzétek meg!  

4m x 3m x 1.1m running with Smooth Stepper & Mach 3 http://www.youtube.com/watch?v=6dd9RKjn-gs&feature=related" TARGET=_fnew>ITT !!!

3vv2btrhv

Ezek az én meglátásom szerinz Ipari gépek , és nem hobby . Tehát biztosan jó , mert máskülönben nem alkalmaznák .

HJózsi

A nagy az nem semmi... Hortobágyi úrnak is jó lenne talán ... ;) Bár szerintem ott már igen nagy motorocskák lehetnek... a marófej meggyőzően dolgozott ... ( valami faautő ? :D)

HJózsi

A max PWM freki kérdésre adott válasz :
"The SS can generate any PWM frequency from 1 Hz up to 16 MHz, but the resolution is inversely proportional. At 2 kHz, the resolution will be 14 bits I think (I might be off by 1 bit). At 4 kHz the resolution would be 13 bits, and so on.

Greg"

000000000

Szia Józsi,

OK, ez rendben van, ez minden mikrovezérlőnél hasonlóképpen alakul, magasabb freki-->alacsonyabb PWM felbontás.

Ami az én dilemmám:

step freki = 4MHz
sebesség adat frissítés: 4kHz

A két frekvencia között 1000-es nagyságrendi eltérés van, vagyis 4kHz*1000=4MHz.
Emiatt szerintem 4MHz-es frekinél +-1000 lépés hiba is lehet a legrosszab esetben!

Például maximum 4MHz-el fut a vezérlés és azonnal megállítod a mozgást, ekkor a sebesség t1=1/4kHz=0.00025sec idő mulva fog frissülni legrosszabb esetben. Egy lépés ideje 4MHz-es frekvencia esetén t2=1/4MHz=0.00000025sec.
A túlfutás, vagy pozíció hiba (szintén legrosszabb eset) ekkor t1/t2=1000 step![#confused]

Kíváncsi vagyok a véleményedre...

HJózsi

Szerinted 1000 lépés hibával piacképes lenne? ... És most 200-adikak lennénk a sorban ? ... [#circling]

D.Laci

Nem olvastam bele a doksiba, de nem lehet hogy a Mach felé visszacsatolt sebesség frissítésről van szó.

svejk

Egy kicsit vaktába lövöldözésnek tűnik nekem a csevegésetek.
Én sajnos nem értem az angolt, de Ti biztosan jól értelmeztek mindent??
Jó lenne egy igazán hozzáértőt megkérdezni, vagy megvárni egy szerkezetet és teszt után nyilatkozni, mert ez a diskura kicsit elveszi az ember kedvét ettől a reménytkeltő szerkezettől.
Vagy esetleg van valakinek hasonló jobb megoldása?
Elvileg én is fel vagyok iratkozva a leendő vásárlók közé, de engem nem a műszaki tartalom izgat, sokkal inkább az, hogy hogy lehet úgy valamit reklámozni/árulni ami gyakorlatilag nincs készen??

HJózsi

És még viszik is mint a cukrot ... [#wink]

HJózsi

Te Balázs!
Meg kellene mondani nekik, hogy nem működik, mert még nem tudják! [#vigyor2][#vigyor3][#nyes]
Őszintén szólva nem én terveztem az áramkört és a sw írásban sem vettem részt, így egy kicsit hátrányos helyzetben vagyok hozzájuk képest a kérdéseid megválaszolásában. Ha megy az angol szerintem kérdezd meg tőlük direktben, én nem látok aggodalomra okot, ráadásul nem is az elsők akik a Mach-hoz 4MHz-s pulse engine-t készítettek ... [#vigyor2]

bmejdz9nu

Nem értek hozzá... nem lehet, hogy virtuális a nagy kimeneti freki? Azaz egy határ felett szoroz? Mint "step multiplier"... azaz a felbontás nem növekszik...csak jó nagy freki a "mittudomén" szupernagy felbontású encoderekhez?

svejk

Te már a vaktában lövöldözésen is túlteszel..
Nálad még puska sincs:) :) :)