Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

HJózsi

*** SmoothStepper News ***
Most kaptam a hírt, hogy még egy fecske megérkezett... Most már mindenkinek berepülhet bármelyik pillanatban... ;)

3k74cecek

Psychobilly tanácsaira:
Ma volt időm, hogy kipróbáljam a javaslataidat.
Sajnos nem tudok egyértelmű eredményről beszámolni, mert a múltkor hibás rövid promramka ma nem jelzett hibát és jól működött.
A configban nem volt beállítva az M30-ra a korrekció kikapcsolása.
Azonkívül az akkor említett sokkal hosszabb program végén sincs korrekció kikapcsolás csak M30, és azt nem találta rossznak.
Így sajnos nem tudtam meggyőződni, hogy a javaslataid egyértelmű megoldást adnak az eredeti problémámra. Azért nem felejtettem el, és alkalomadtám majd bevetem, ha újra szórakozik velem a Mach.
Azért köszönöm, hogy foglalkoztál a nyavajámmal.
Sajnos volt már néhány eset amikor a Mach egy adott dolgot egyszer megcsinált jól, máskor meg valami érthetetlen (legalábbis nekem egyenlőre) hibát jelzett. Ez a legundorítóbb, mert ameddig nem tudom stabilan reprodukálni a hibát, addig megírni sincs értelme, mert úgysem tudnak  mit kezdeni vele. Meg az angol tudásom sem elég, egy még magyarul is bonyolult szituáció lefordításához.
A mai próbának azért volt pozitív eredménye is, mert rájöttem, hogy a Mach olyan hülye, hogy ha a program utolsó sora után nincs soremelés, akkor az utolsó sort nem veszi figyelembe.
Ez egy elsőre elég érthetetlen hibát okozott, mert az éppen egy M99 volt, és emiatt csak egyszer hajtotta végre azt amit 20-szor kellett volna. A problémát viszont a hívás M98-nál kerestem, de persze nem találtam, mert az hibátlan volt. :)
Lassan kezdem kitapasztalni a Mach hülyeségeit, de sokkal jobban érezném magamat, ha kiperkálhatnám a licenszdíjat egy hibátlan Mach verzióért. Remélem nem kell sokáig várnom erre.

000000000

"Lassan kezdem kitapasztalni a Mach hülyeségeit, de sokkal jobban érezném magamat, ha kiperkálhatnám a licenszdíjat egy hibátlan Mach verzióért."-írod.
Figyelve,nem hobby célra használod a Mach-t.

Nem kellene inkább a "WinPCNC - PCNC - CNC vezérlő szoftver (magyarul is)"-t megvenned?

fs9s63xkf

Több, mint 4 éve használom a Mach3-at és eddig még sosem volt, olyan, hogy össze-vissza csinált volna akármit is (egy szoftver sem csinál ilyet szerencsére), csak akkor és ott nem tudtam a konkrét okát. Hibák persze vannak benne, a végleges verzió sem lesz hibátlan. Eddig még Te sem tudtál egy konkrét hibát sem mondani, csak olyat, ami nem a Te elképzeléseid szerint készült el. Az sem hiba, hogy az utolsó sort nem olvassa be, így írták meg a programot valami miatt, egyébként én is írtam, hogy az utolsó sor után még kell egy %.  
A saját adatlapjában is benne van, hogy még fejlesztés alatt van a szerszámkorrekció, mert tapasztalataik szerint nem sokan használják, mindenki valami CAM programmal készíti a Gcode-ot.
Egyébként nem csak hobbisták használják a Mach3-at, nagyon sok helyen láttam már, komoly marók mellé is használják, arról nem beszélve ha annyi hibája lenne mint, amennyit mondasz akkor nem tudnák eladni még a hobbistáknak sem szerintem.

f35ezvjs

Sziasztok én is a Mach3-at használom. Szerencsére idáig nem vettem észre hogy tévesztett volna. Igaz én dekorációs munkákhoz használom betűket vágok vele erre tükéletes volt idáig.
magyon jó a Lazy cam program mert ezzel készítem a G-kódót. nekem csak az a problémám vele,hogy nem tudom még a betűket teljesen kimarni úgy hogy a betűk emelkedjenek ki. Ha valaki tudna segíteni megköszönném nagyon.

000000000

Próbáld fotóból 3D-be marni (inportnál megadhatod melyik tónus legyen a lenti (sötét v. világos))!

3k74cecek

"..eddig még sosem volt, olyan, hogy össze-vissza csinált volna akármit is (egy szoftver sem csinál ilyet szerencsére).."
Akkor úgy látszik csak engem örvendeztet meg ilyenekkel.
Szerinted minek nevezzem azt, hogy a #2181-2182-ben írt programot egyszer elfogadja, egyszer meg hibát jelez rá?
---
" Eddig még Te sem tudtál egy konkrét hibát sem mondani, csak olyat, ami nem a Te elképzeléseid szerint készült el."  
Azért met ide nem írtam meg, az nem jelenti azt, hogy nincs is hibája csak jár a szám.
Ha kivánod ide mellékelem a Machosoknak írt levelet, jó pár reprodukálható HIBÁVAL.
De van még jó pár, amit meg sem írtam nekik.
----
"Az sem hiba, hogy az utolsó sort nem olvassa be, így írták meg a programot valami miatt"

Igazad van, evvel a logikával minden program, hibátlan. Tényleg, semmi sem hiba, hanem azt úgy írták meg. [#taps]
Kár, hogy én olyan fafejű vagyok, hogy ezt nem tudom megérteni [#gun], biztos bennem van a hiba, de én már csak ilyen vagyok, és nem fogok megváltozni.
----
" egyébként én is írtam, hogy az utolsó sor után még kell egy %. "

Igen ezt valóban írtad, csak számomra érthetelen volt, mert nem volt hozzá magyarázat.
Ugyanis nem alap dolog, hogy a programnak egy %jelre kell végződnie, és ezt minden kisiskolás tudja, csak én nem.
Mint kiderült nem is kell %, elég egy sima soremelés is. [#wow1] Akkor most bennem van a hiba?
----
"A saját adatlapjában is benne van, hogy még fejlesztés alatt van a szerszámkorrekció, mert tapasztalataik szerint nem sokan használják, mindenki valami CAM programmal készíti a Gcode-ot. "

Ezt nem is csodálom, hiszen szinte teljesen használhatatlan.

Az hogy fejlesztés alatt áll, az én értelmezésem szerint nem azt jelenti, hogy amit már kiadtak belőle az használhatatlan, hanem azt, hogy még kevés funkciót tud, esetleg lassú, vagy hasonló, de semmiképpen sem azt, hogy 5-ből 4-szer rosszul csinál valamit.
Az ilyen állapotban lévő szoftvert nem szokás kiadni, vagy ha mégis, akkor nulladik verziónak nevezik, és ingyen adják tesztelésre.
Még szerencse, hogy a Mach is ingyenes az adott korlátaival. Így ki tudom próbálni, és egyenlőre ott tartok, hogy ezért az állapotért nem fizetek. Használom arra amit jól csinál.
Ha majd kijavítják a leírt hibákat, akkor majd megveszem.
-----
" Egyébként nem csak hobbisták használják a Mach3-at, nagyon sok helyen láttam már, komoly marók mellé is használják, arról nem beszélve ha annyi hibája lenne mint, amennyit mondasz akkor nem tudnák eladni még a hobbistáknak sem szerintem. "
Persze ha valaki csak a lehetőségek néhány százalékát használja, és azokat, amik éppen nem hibásak, akkor szerinte a Mach egy kiváló program, hiszen sosem volt semmi gondja vele.

Kiváncsi lennék hány liceszet adtak el eddig, és hány hibajelentést kaptak?
Én már nem vagyok hajlandó addig fizetni szoftverért amíg nincs lehetőségem kipróbálni, mert használhatatlan dolgokért és zsákbamacskáért nem dobálom a pénzemet.
---
Arra is nagyon kiváncsi leszek, hogy a nekik írt levélben leírt hibákat mikorra fogják kijavítani, ha egyáltalán foglalkoznak vele.

3k74cecek

Első körben visszatartott, hogy német a honlapja, és én csak angolul tudok valamennyire.
Viszont ha nem boldogulok a Mach-al, akkor meg fogom nézni ezt is. Sajnos ezek nem egy-két nap alatt átlátható programok, időm meg véges, így meggondolom, hogy mikor kezjek egy másikkal foglalkozni. Én a CNC gépemet akarom használni, nem pedig CNC vezérlő programokat tesztelgetni unalmamban.

D.Laci

Nem baszogatás ként, de had kérdezem már meg, hogy milyen hibátlan Os- on kívánod használni a Mach-ot. Mert tudtommal a Win-es platformok fizetősek, és sokak által rossznak titulált. Ingyenest meg nem ismerek, amin a Mach elcammogna. :)

svejk

Jelentem, ma reggel 7:40 kor megérkezett az én  
SmoothStepper panelom is.
Köszönet érte Csikinek és HJózsinak.
(az a 3 db 120 Ohm-os ellenállás mire is való?
Á, de úgy is át kell olvasni az egészet, most egyenlőre felkerül a polcra :) időm egy szál se,lejárt a szabadság :( )

000000000

"hiszi a piszi"

fs9s63xkf

Mellesleg ha nincs benne a G21 akkor semmi probléma nincs, és nem hiszem hogy egyszer valaki mm-ben aztán inch-ben dolgozik, persze biztos előfordul. Nem kell minden Gcode elején beállítani a mértékegységet. Ja és az csak egy figyelmeztetés, ettől még simán lefut a program.

Én segíteni akarok, és kértem is, hogy írd le a hibákat. Ezért van a fórum. Ráadásul itt magyarul leírhatod az összetettebb hibákat, és gyorsabban is kapsz választ,mint az Artsoft-tól. Biztos van olyan kérdés amire csak Ők tudják a választ de azért szerintem egy próbát megér.

A Gcode-végére minden CAM szoftver tesz egy soremelést amikkel eddig találkoztam, így szerintem a felhasználók 50% nem is tud erről a "hibáról".

"Ezt nem is csodálom, hiszen szinte teljesen használhatatlan. " Több, mint 10000 felhasználó az ellenkezőjét mondja :)

Van egy Forum az Artsoft honlapján, ott keresgélétl már, elég sok kérdést feltettek már ott is?

Melyik részét nem tudtad kipróbálni a demo verzióban? Csak az 500 sor a limit semmi más! Egyébként azt tisztázzuk, hogy ez egy 25-30 ezer forintos program és nem egy több millás. Nem azt mondom, hogy akkor lehet nyugodtan hibás, csak van egy kis különbség.

3k74cecek

??????
Mármint mit ?

3k74cecek

WinXP-n. Én ugyan sosem mondtam, hogy ez hibátlan, meg azt se, hogy ingyenes.
A hibák viszont amiket eddig találtam, azok nem az Os hibái, hanem egyértelműen a Mach-é.

HJózsi

Ok, rajtad kívül még egy jelzést kaptam, hogy megjött... Az enyém még nem, de majdcsak befut mind...