Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ykwx5fxj9

Szia Köszi Működik rendben
első lépések megoldódtak,most jön a java

Üdv
Andras

ykwx5fxj9

Sziasztok !

tanácsot kérek köszönettel
olyan plugint -wizardsot keresek ami lépésközöket automatizál
nekem folyadék adagoláshoz kéne használnom a gépet

Köszönettel várom válaszotok
Üdv
András

0kb9parw

Szép napot mindenkinek!
Egyszer már kérdeztem a 16133 számú hozzászólásban a problémát , most ujra aktuális lett. A következőt csinálja a kis ECO esztergám
 X irányba elmozdul valamennxyit ellenkező irányba (változóan 1-2 mm) majd a jó irányba és csinálja amit kell. A következő lépésnéi megint és a hibák összeadódnak így az eredeti nullától egyre messzebb kerül. A vezérlő KOZO féle DC szervó . Mi lehet a probléma forrása. Régebbi kérdésre senki nem válszolt és én se jutottam közelebb a megoldás felé. Hogy érdekesebb egyen a dolog nem csinálja mindig. Ha van valakinek ötlete kárem írjon vagy telefonáljon , vagy ha a javításra válalkozna még jobb lenne természetesen nem ingyen.

wvs6cpz09

[#1267@kozo] -t kérdezted már róla?

0kb9parw

régen kéreztem

0kb9parw

Hol lehet megtalálni ennek a kozo  féle vezérlőnek rajzát - leírását?

peiystyi4

Nem hinném, hogy vezérlő hiba. Inkább vagy a jelbe keveredik valami zavar vagy a szoftver hülyéskedik. A törött mach verziók tudnak néha olyan random hibákat csinálni, hogy csak néz az ember, hogy ezt most miért.....

wvs6cpz09

Nála próbálkozz, hátha: [#t19p57804#]

bwm784wiu

Tegyél be a jelvezetékekbe zajszűrésnek egy aluláteresztő szűrőt.

0kb9parw

Igazad lehet mert nem csinálja mindig. megpróbálom. köszi az ötletet.

0kb9parw

Köszönöm mindenkinek a segítő ötleteket . A PC -ből jövő sep/dir jel utjába rakott szűrő lett a megoldás.

acv99ypss

Egy nagyon banális problémám van. Egy áramkimaradás miatt az összes mach3 beállításom elveszett. Nagy nehezen sikerült újra életet lehelnem a beállításokban, hogy működjenek a léptető motorok a teszt padon. Azt viszont nem találom sehol, hogyan lehet a képernyő méretéhez igazítani a mach3 megjelenését. Van egy 22 colos monitorom és egy laptop aminek a képernyője jóval kisebb, talán 14 colos. A nagy képernyőn jól jelenik meg a mach3 de ha áthúzom a laptopra akkor program jelentős része nem látszik.
hol lehet ezt beállítani, hogy ott is jó legyen?

gsz03b27r

General Logic configuration képernyőn:
Auto Screen Enlarge (Automatikus képernyő növelés) ki kell pipálni és mindig az adott képernyöhöz igazodik.
Újra kell inditani hozzá a Mach3-at.

acv99ypss

Köszönöm. :)

Még egy kérdés.

Sorosan vagy párhuzamosan célszerűbb kötni a végállás kapcsoló nyomógombokat, valami rémlik, hogy talán a soros kötésnél van valami bibi és nem csinálja meg a maxh3 a nyomógomb megnyomás után a visszaállást a gép???

Van 4 db különböző rajzom a végálláskapcsolók bekötéséről.

Az 1. kép a kínaiaktól a mach3 kártyával kapott rajz. Nem nagyon tetszik, főleg, hogy nincsenek angolra sem fordítva, hogy mi micsoda.

A 2. kép már jobban tetszik, egyszerűbb lenne a végállás kapcsolók vezetékezése. A marómotor fordulatszám vezérlést viszont ez alapján nem tudom bekötni, lézer fejem sem lesz egyenlőre.

A 3. kép szintén tetszik a végállás kapcsolók bekötése de itt minden bemenet elfogy a kártyán. A home kapcsolókból szerintem egy is elég egy külön nyomógomb. Ha jól sejtem akkor ha megnyomom ezt a home gombot akkor a bal alsó sarokba húzza a tengelyeket a tapintócsúcshoz ? A külön relé   gondolom a marómotor egyszerűsített rajza out3 kimeneten. A  probe vezeték lenne a tapintócsúcs? Vásároltam egy tapintócsúcs alsó részt amin egy krokodil csipesz is van.

A 4. rajz nagyon bonyolult, relé kell hozzá ellenállás, dióda, ráadásul az estop  sorba van a végálláskapcsolókkal.

A fene se érti ezeket a kapcsoló jelöléseket. Régen a nyomógombot mindig nyitott vagy zárt állapotban rajzoltuk és a mikrokapcsolónál is hasonlóan jelöltük hogy nyitott vagy zárt állapotba kell bekötni. Ebből a 4 rajzból nekem egyiknél sem derül ki melyik nyitott és melyik zárt.

Sajnos a cnc tapasztalatom nulla, így nem tudom eldönteni melyik rajz szerinti végálláskapcsoló bekötés kellene és a három fázisú fordulatszám szabályzó bekötésést sem láttam eddig rajzon, hova kell bekötni hogy automatikusan induljon a marómotor és azon a fordulaton amit a mach3-ba beállítottam.  

Legyetek szívesek tippet adni, melyik rajz lenne jó és előnyök illetve hátrányokat is írjatok pár szóban.

acv99ypss

Van egy 5. rajz is itt minden sorban van kötve a DCIM és az IN1 közé de itt sem derül ki, hogy nyitott vagy zárt az alapállása a gomboknak.