Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Motor beállításoknál ellenőrizd, hogy Step Low Activ-on
kell lennie minden engedélyezett tengelyen.
Ez okozhat lépéseltérést. Lásd a képen.

József

zsolt123

Sziasztok, megoldódott. :)

Röviden: túl gyorsan hajtottam a két Y-steppert.

Hosszabban: nem a G2, G3-mal volt a probléma, hanem a G0-lal... Gyorsmenetben nagyon határon volt a motor a megindulásoknál. Kikapcsoltam mindkét oldalon a closed loopot, és drámai mértékben tovább romlott a helyzet: nőtt az elcsúszás, és a két oldal is elkezdett egymáshoz képest elmászni.
Azért nem minden programnál egyformán jött elő a jelenség, mert függött a G0-ok mennyiségétől és irányától is. Ha mindig ugyanabba az irányba indítottam Y tengelyen a G0-t, akkor összeadódtak a hibák, ha nagyjából váltakozva, akkor kikompenzálódtak.  
Miután 20%-kal csökkentettem a Mach3 motor tuningban az Y tengelyen mind a sebességet, mind a gyorsulást, a hibajelenség megszűnt. A megoldás persze nem ez lesz, mert így már nagyon nagy a különbség az X és az Y tengely között. Az X-en olyan motor van, ami gyárilag egybe van építve a closed loop vezérlővel, és 48V-ról is hajtható, míg a két Y motor Makerbase driverét max. 24V-ról szabad járatni (30V-os MOSFET-ek vannak benne). Ezeket elhasználom majd máshoz, és jön a motorcsere, 48V-os meghajtással.
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

Robsy1

"jön a motorcsere, 48V-os meghajtással"

Az Y motorod 4, 6, vagy 8 kivezetéses?
Írtad van TB6600 meghajtód, az max. 42-os tápról is járatható nagyobb sebességgel, így olcsóbban megúszod. De még egy DM542 meghajtó is sokkal olcsóbb mint egy integrált motorhajtás.
Az is igaz, hogy a drágább megoldás minőségben többet fog adni, majd eldöntöd, mi a jó neked ehhez a géphez, mekkora plusz beruházást bír el.

zsolt123

6 kivezetéses, soros. gondolkodtam én is azon, hogy lepárhuzamosítom és megtáltosodik, de jók lesznek majd ezek a motorok máshová. az x és a z integrált vezérlős, ha lúd,legyen kövér, 17 ezerért adja a kínai darabját free shippinggel, ennyi még belefér a projectbe. ;)

Robsy1

Akkor ezt a motort ahogy írod le kell cserélned a soros kötése miatt, persze lehet bíbelődni a párhuzamosításával is, ha megoldható.

17-ért gyanúsan olcsó egy 2 Nm-es motor + integrált hajtás. Nem ártana megnézni annak az M-n adaplapját, nehogy véletlenül abba is egy soros kötésű stepper legyen.

zsolt123

Ezek csak 1.2-esek, de ahogy számolta, oldalanként elég lesz a 4mm-es emelkedésű golyós orsóhoz.

zsolt123

na basszus, ma meg már kitették, hogy hétfőtől akciós lesz...
https://vi.aliexpress.com/item/1005005598264428.html

a 2.5Nm-es változatát használom X-re és Z-re, azok jól beváltak, 48V-ról nagyon szépen járnak, nem nagyon melegednek.

bbalazs

Sziasztok!

Kérdésem lenne, MACH3 LATHE üzemmódra.
Hagyományos, pici eszterga, két léptetőmotorral, X és Z tengelyen. A főorsó manuálisan kapcsolandó, viszont tettem rá index jelzőt, így szépen mutatja a fordulatszámot, de szabályozni nem tudja.
Ezzel a felállással tudok-e menetet készíttetni vele?
Az a megérzésem, hogy elvileg elegendő, csak nem tudom, hogy a terhelésre beeső fordulat (sajnos csak 200W-os a motor) lekövetése mennyire gyors. Ha az elvi lehetőség megvan, akkor mit állítsak be, van-e esetleg erről leírás/video?

Előre is köszönöm.
Balázs

TBS-TEAM

Mach3 turn kézikünyv 4.8 fejezetet tanulmányozd.
Mach3 turn görgess az aljára és letöltheted.
József

Miki2

A MACH3-ban nincs szinkronizált menetvágás.
Szerintem a 200 W teljesítmény nagyon kevés lesz a menetvágáshoz.
Én egy hagyományos eztergát alakítottam át magamnak.
Ezt használom tizen pár éve. A konfiguráció a Tiedhez hasonló, csak szervo motorokkal.
A korábbi E1N gépem léptető motoros volt.
Ott sem tapasztaltam semmi gondot a menetvágásnál.
Ezt megnézheted E1N CNC

bbalazs

Köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek. Olvasom a leírást, néztem a videót, de a felbontása nem a legjobb.

kgl

Valaki meg tudná mondani, hogy a mach3.mill file-n kívül melyik fáljban tárolja a beállításokat a mach3?

A motor tuning értékek nem abban vannak, ebbe ma futottam bele, hogy a mach3.mill filet átmásoltam egy másik gépre és ott utána is a telepítési értékek voltak a motor tuningban.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

Rabb Ferenc

Mach3Mill.xml

kgl

Köszi utánanézek.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

f6wxu23gd

Sziasztok!
Valaki használ ilyen billentyűzetet a gépe vezérlésére? Mennyire felhasználó-barát módon lehet beállítani?
Most terveztem az esztergám vezérlő konzolját, amit első gondolatra ez leegyszerűsíthetne.
Illetve ti hogy oldottátok meg?