Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

f0e7gg4wc

hát ez 1 több mint 12 éves gép, a mozgást, sebességet pozícióhoz ha kellett akkor simán jegyzettömbben átírtuk,

TBS-TEAM

Értem, hogy a kész G-kodot jegyzettömben tudjátok módosítani.
Milyen programmal generáljátok az új alkatrészek kivágásához a kodot, vagy mindig ugyanazokat az alkatrészeket vágjátok évek óta?
József

f0e7gg4wc

hát igen, 1 kör, 1 ovál, 1 téglalap, a vas sem változik, 2mm,

Arany János

Bocs ha írtad már, de nem lehet, hogy egyszerűen csak nem jön létre az ív?
Nálam akkor fordul elő hasonló, ha elkezd kikopni az elektróda közepe, vagy távol van az anyag és nem jön létre az ív.
Az 1mm-es távolság szerintem nem sok. Kókányoltam "mechanikus felületkövető"-t, beállítottam (szemre) kb. 2mm-es magasságra és így vágom az 1-5mm-es lemezeket is.
A Dro-ban engedi az értékek átírását?
Mármint a "Z" magasságot és az átlövési időt!
A G04 pipáját ellenőrízted a General Config-ban?

f0e7gg4wc

most már műkszik a gép csak feljebb kellene állítanom a "Z"-t, dro-t csak txt-ként látok de adatok nélkül,  G4 be van jelölve,

Arany János

" feljebb kellene állítanom a "Z"-t, dro-t csak txt-ként látok de adatok nélkül"
Egy kicsit nem értem![#nemtudom]
Amennyire én tudom a "DRO" az a képernyőn látható kis ablak, a megfelelő értékkel.
Módosítása:
Belekattintok (kivilágosodik az ablakocska)
Átírom az értéket
ENTERT ÜTÖK!!! (nem kiabálok, hanem fontos[#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1])
Ablak szine visszasötétedik és az érték használható.[#taps][#taps][#taps]

f0e7gg4wc

siker élmény, most már jól műkszik,

köszönöm a segítséget,

Arany János

Nagyszerű!!!
Azt is elárulod, hogy miben sikerült segítenem?[#taps][#taps][#taps]

f0e7gg4wc

ENTERT ÜTÖK

Arany János

[#eljen][#nevetes1]

zsolt123

HELP! Van egy új diy cnc marógépem (majd talán be is mutatom itt a fórumon), minden rendben megy, egy dolog kivételével. Miközben marok vele egy kör alakú zsebet, az Y "arrébb mászik", ez azt eredményezi, hogy az oldalfala Y irányban lépcsős lesz, és a végén az Y nullpontom elmegy akár 2 mm-t is (mindig következetesen negatív irányba, de nem mindig ugyanannyival: néha erősebb, néha gyengébb a jelenség, 35-ös átmérőjű zsebet marva aluba 1mm-es lépcsőkkel kb. 0,2mm-t lépcsőnként).

Az Y tengelyt két oldalon két darab 2Nm-es NEMA23 működteti MKS SERVO57D closed loop driverrel, a hajtás közvetlenül megy át kuplungokon a 16/4-es golyós orsókra. A szoftver Mach3, a klasszik "zöld" öt tengelyes kínai kártyával.

A két oldal egymáshoz képest nem mászik el, a jelenség szimmetrikus, független attól, hogy terhelem a gépet, vagy üresben megy. És még egy megfigyelés: ha csak G1-gyel mozgatom ide-oda az Y tengelyt, akkor nem vettem észre elmozdulást, csak ha G2-vel vagy G3-mal marok kör alakú zsebet (akár a saját wizadrjával).

Van valami tippetek?
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

Robsy1

G kód biztos jó?
Step hajtás élvezérlés mód jól van beállítva?
Mekkora az Y hajtásnál a motor step/mm, sebesség, gyorsulás beállítása?
Step Pulse width maximumra legyen állítva.

Ha ezek mind rendben vannak, nem téveszthet.

zsolt123

A G-kód biztos jó, próbáltam többfélét, szimulátoron tökéletesnek néz ki. De a wizardot korábban már használtam másik gépen, akkor semmi gond nem volt vele.

Y-axis beállítások: Steps/800, velocity 2000 mm/min, acceleration 400mm/sec2, step pulse 5 us, dir pulse 5 us.

Ma kipróbáltam téglalap zsebmarással is, és ott is elmászik :P (de talán nem annyira, mint a körnél). A closed loop vezérlőkre gyanakszom (vagy valami mechanikai probléma, de furcsa, h szimmetrikus). Holnap lecserélem a vezérlőket szimpla TB6600-asra.

Robsy1

5 us-t tedd fel maximumra, 15-25 amit még elfogad.
A steps/800-at nem értem. 800 step/mm akartál írni?

zsolt123

Köszi, holnap kipróbálom.
A Mach3 motorbeállításoknál ez a mező felirata :) (Steps per)