Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

f6wxu23gd

Illetve a leírás

Pali79

Én próbáltam hasonlót, annak egyetlen nagyon idegesítő tulajdonsága volt, hogy kb 30 másodperc tétlenség után alvó módba teszi magát és csak valamely gombnyomásra ébred. Ha ezt jól kitapasztalja az ember, hogy melyik az a gomb rajta ami egyáltalán nincs hatással a gép működésére, akkor használható. Amíg erre nem jöttem rá volt pár baki. A tapi padra sajnos nem ébred, csak gombnyomásra.

kgl

Még mindig a végállás kapcsó problémával kűzdök. Sorba vannak kötve a 8 db mikrokapcsoló, szépen meg is áll gép amikor ráfut valamelyikre, de egyszerűen nem tudok rájönni, hogy miért nem húzza vissza a kapcsolóról a gépet. A gond az, hogy ilyenkor semmire nem reagál a gép, ki kell kapcsolnom teljesen majd kézzel elforgatni a motor kuplungot, hogy elengedje a mikrokapcsolót.
Ezzel a hibával már több hónapja küzdök. Most találtam egy félig meddig használható megoldást. Egy videó segített ebben, ahol szintén ugyanezzel kűzdöttek. A config/General logic confiurációban a Debounce Intervall értéket kellett átállítani 0 -ról 1000-re. Ha ezt a beállítást megcsinálom, akkor nem kell áramtalanítani a gépet, hanem a Stop gombot bökdösöm egérrel és közben a billentyűzet nyilával le tud a gép mászni a végállás kapcsolóról. Ez már nagy előrelépés, de még nem az igazi, mert nem automatikusan végzi el ahogy kellene.
Sajnos itt megint megakadtam. Van valakinek ötlete?

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

TBS-TEAM

Ugye egyszerre csak egy tengelynél inditod a HOME funkciót.
József

kgl

Igen.

Az Auto LimitOverride kapcsoló pedig be van kapcsolva és a Rapid OvRd lámpa is villog és 1000 érték van mögötte a Settings fülön a Special Functions csoportban.

TBS-TEAM

A referencia felvétel végrehajtása:
Amikor a meghatározott home (referencia) kapcsolókkal rendelkező tengellyel (vagy tengelyekkel)
kíván referenciát felvetetni (gombbal vagy G-kóddal), akkor az a tengely addig fog a meghatározott
irányba mozogni (egy választható alacsony fordulatszámon), amíg a home (referencia) kapcsolója
működni nem kezd. A tengely eztán ,,visszamozog" a másik irányba, így kikapcsolva a kapcsolót.
Referencia felvétel közben a végállások hatástalanok.

Így kell müködnie és így is működik.
Egy tengelyt tesztelj egyszerre pl Z
Írd be az MDI ablakba G28.1 Z
és figyeld meg jól hajtódik-e végre a fentebb leírtak alapján.
József

kgl

A MDI ablakban beír parancsot eltárolja, de semmit nem csinál a G28.1 Z parancsra.

Egy másik dolgot is észrevettem. Ha megnyomom a RefX gombot, akkor elmegy megnyomja a végállás a kapcsolót és megáll, nem csinál visszahúzást. Nyomok egy Reset gombot. Ha ekkor Megnyomom a RefX gombot akkor arra nem csinál semmit. Ha viszont ekkor megnyomom a RefZ gombot, akkor a Z tengelyt leengedi, megnyomja a mikrokapcsolót és megy még lejjebb és felütközik az ütközőre és elkezd daráló hangot adni és csak a stop gombra hagyja abba. Mintha nem érzékelné a Z tengely mikrokapcsolóját.
Ha felemelem a Z tengelyt, majd RefZ gombot nymokok akkor megáll a mikrokapcsolón. Olyan érzésem van, mintha a Ref X, RefY, RefZ gombok programjában lenne hiba?

A diagnosztika lapon látni, ha megnyomogatom a végállás kapcsolókat sorba egymás után,
Ez teljes káosz. Ötletem sincs mi lehet a hiba.

Ha valahova beállítom a tengelyeket, hogy ne nyomja a végállásokat majd nullázom a koordinátákat, majd elmozgatom mind a 3 tengelyt onnan és nyomok egy GOTO ZERO gombot, akkor tökéletesen végrehajtja, visszamegy oda ahol nulláztam.

onagy

A Z tengely referenciát én felső pozícióba raknám. Így ritkábban nyomja bele a szerszámot a munkadarabba ...
O.

kgl

Köszi pont ezt csinálom. most bontattam szét mert egy hosszú csokiba jöttek össze a vezetékek a mikrokapcsolókról. Ki kell méregetnem, melyik honnan jön mert nincs feliratozva még.

TBS-TEAM

Elnézést lemaradt a 0.
pl: G28.1 Z0 vagy X0 vagy Y0
József

gfvbk036

Vedd ki a pipát a "Home Switch Safety" elől és próbáld meg úgy a referenciafelvételt!

kgl

Az éjszaka kicsit szétkaptam a gépet. a vezérlőkártya melletti sokiból kikötöttem az összes végálláskapcsolót és kimértem őket. Mind jól működött. Visszakötöttem őket, majd teszteltem, a hiba nem szűnt meg.

Ekkor szántam el magam arra, hogy kicserélem a Mach3 vezérlőkártyát, ami pár napja érkezett meg. A csere után elindítottam a gépet, és egyből szépen visszahúzta mind a 3 tengelyt, de még nem tökéletes, mert keveset húzza vissza az X és Z tengelyen, a diag lapon a ledek jelzik, hogy még nyomja a kapcsolót ez a két tengely. Az Y tengelynél elalszik a led.
Ez lehet attól is hogy túl hosszú a mikrokapcsolók rugózó lapja és emiatt nem ugyanott kapcsol ki mint ahol bekapcsol. Nem egy léptetésre húzza vissza a tengelyeket, hanem 2 rövid lépésben, köztük egy kb fél vagy 1 másodperces szünettel.

Nem tudom lehet-e ezt állítani a beállításokban, hogy mennyit húzza vissza.
Érdekes módon, most másként működik a vezérlő, mert amikor visszahúzza a tengelyt, de még ég a visszajelző led, azaz még nyomja a kapcsolót, most már lehet resetálni, a régi kártyánál nem lehetett. Az megállás poziciója is más lett a gépnek, a régi kártyával sohasem nullát mutatott, hanem 0.05 értéket mindegyik tengelynél, most meg mind nullát mutat amikor megáll.

Szóval egyértelműen a kártya volt a hibás és szopatott 2 hónapig. Most tudtam csak kicserélni, pár napja érkezett meg az új.

Köszönöm a segítséget mindenkinek.

bbalazs

Urak!

Kérem, tudna valaki nekem egy
BIZTOSAN MŰKÖDŐ,
BELSŐ menetvágó G-kódot küldeni?
( a MACH3 alatt, legalább a levegőben rendesen lefut).

Mondjuk 10mm hosszan, 1mm menetemelkedés, 0.6-os mélység, belső kezdő furat legyen 15mm.

Hiába csinálok akármit, se Wizard, se semmi nem hajlandó, a legtöbb annyi volt, hogy egyszer végighúzta, a többi még ennyit sem csinált. A neten fellelhető példákat kipróbáltam, videókat néztem, az AI-vel vitatkoztam egy sort, végül az ő kódja se működött. A G-kódban próbáltam negatív értékeket, az se vált be.

G76-ossal próbál mindenki megoldás, állítólag még G32 van, de azt nem próbáltam.

A külső menetvágás jól működik.
Azon filóztam, hogy esetleg nekem jó soronként is, a köztes pozícionálást megoldom, csak melyik utasítás figyeli az Index jelet, hogy a megfelelő ponton kezdje húzni a kést.

Elnézést kérek, ha nem voltam szakszerű a leírásokban, remélem, azért érthető, hogy mit szeretnék.

Előre is köszönettel:
Balázs

bbalazs

Bocsánat, értelemszerűen MACH3 LATHE az alany, tehát CNC  esztergára kellene.