Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4hny8ry2z

köszönöm, kipróbálom

gf06ai5j

Sziasztok !

Megint szívatom magam. Marás közben átállítottam a Feed Rate -et hogy gyorsabban csinálja, viszont ezzel a G0 gyorsmenet is felgyorsult amit már nem bírt a masina és lépésvesztése lett. Be lehet valahogy állítani a Mach3 -ban hogy Feed Rate "begyorsítás" csak a G1 -re vonatkozzon ? Köszi.

3ztiz2p39

Már évek óta nem használom a mach3-at de a General Logic jobb oldali oszlopában van olyasmi hogy: Lock rapid feed FRO.

itt össze lehet kötni a kettöt.

De természetesen valami nem jól van beállítva neked az Axis configban eleve hiszen a G0 sebességet nem lehetséges felfelé override-olni.
Ergo neked a most beállított is túl magas ha lépést veszt.

Persze a Mach3 ilyen tekintetben elég bizonytalan, többek közt  ezért is untam rá.

gf06ai5j

Köszi, nézegetem. Elvileg nem változtattam semmit a konfigon az utóbbi pár évben, és mostanában jött elő a dolog. És egyértelmű hogy feljebb nyomatja a G0 sebességet, mert reprodukálható a jelenség.
Egyébként mit érdemes Mach3 helyett használni ?

gf06ai5j

Egyelőre nem találtam meg amit javasoltál. De nem adom fel :-).
Amúgy időnként más vonatkozásban is hülyén működik a Feed Rate Override, már egy éve is írtam itt [#t175p18212#] hogy nem kapcsol be amikor szeretném. Aztán lett egy áthidaló megoldás : [#t175p18229#]

Eddig jól megvoltunk, de lehet tényleg eljött az idő a váltásra [#rolleyes]

3ztiz2p39

Hogy-hogy mit? Természetesen UCCNC-t.

3ztiz2p39

Ha nem találod, akkor valami régi verziót használsz.

xe44memnh

A gond ottlesz, hogy nem csak a sebességet hanem a gyorsulás értékét is százalékarányosan változtatja, és ezt nem bírta a rendszer.

gf06ai5j

Biztos természetes, de mivel az utóbbi időkig nem volt gondom a Mach3 -mal, nem nagyon követtem a "tudomány fejlődését" :-).

gf06ai5j

Konkrétan úgy jelentkezik a hiba, hogy mondjuk kontúrmarni akarok két négyzetet és az egyik marásánál felveszem a feed -et, akkor amikor G0 -al átmegy a másikhoz lépést veszt ( hallani is hogy prücök van ) és nem a megfelelő helyre pozicionál.

gsz03b27r

Ha ez a hibajelenség új keletű akkor mechanikai hiba van(pl: Szorulás stb..),
ha viszont régen fennáll akkor hibás beállítás.
Nagy gyorsulás / lassulási érték.
Célszerű a legutolsó hivatalos stabil verziót használni.
Version R3.043.062.
Utolsó verzió:Version R3.043.066

rigjitye

Sziasztok!

Egy problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni tőletek:
van egy 3 tengelyes kőmegmunkáló cnc gépem, melynek a vezérlő szoftvere a mach3. A főorsón található egy un vector-jeladó (heidenhain ak erm 2420/1024) mely tönkrement, így cseréltük, és azóta a főorsót nem tudom elindítani automata, azaz programozott módban. Manuálisan működik. Cnc-n semmilyen más beavatkozás nem történt elektromos tekintetben, csak ez a jeladó csere.
A jeladó a főorsó frekvencia váltó paneljába van bekötve.
A kérdés az lenne, hogy a vezérlő szoftverben kell beállítani valamit, vagy frekvencia váltóban, vagy merre?

Köszönöm előre is!
Szilvási János

gsz03b27r

Az encoder a frekvenciaváltóhoz van bekötve,
a frekvenciaváltót kell programozni.

4m858t7g6

Tisztelt Fórumtársak!

Szeretnek segítségét kérni a Mach3
Turn üzem módban kb 2hete agyalok rajta mit kellene beírnom a g kod
Listába hogy egy nagyoló ciklust végrehajtson a gép! Baj az hogy csak a kontúrt rajzolja ki és nem hajlandósemmilyen kódra nagyolást meg ki sem rajzolni
Pl.G71 U1 R0.5
   G71 P10 Q20 U0.2 W0.3
Innen a kontúr leíró rész
Adott N10 sorról
Az adott kontúr utolsó
Mondatáig N20 ig
Az a gondom hogy kézzel akarom Még írni és nem generáltatni szeretnék
G kódot ami végrehajtana a nagyolást
Ha tudnátok egy egyszerű hosszátmero esztergálást leírni egy 20mmátmerojű tengely esetében amit 10mm-re szedek le 50mm hosszon és le tudnád írni hogy a Mach3 ban milyen kódokkal működik ez a valóságban a nagyoló ciklus ?! Én sajnos szomorú vagyok nem jöttem rá! Kérlek ha tudtok kérnem a segítségeteket!

Előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel!

3ztiz2p39

Sajnos a mach3-ban alapból nincsenek nagyoló ciklusuk.
Elvük az volt hogy használj CAM-et.

De ha szerencséd van akkor talán írt már valaki hozzá valamilyen makrót, de hogy hol lehet ilyet találni azt nem tudom. [#nemtudom]