Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

No!? Semmi kézzelfogható eredmény?

Egyújabbgépépítő

Sajnos csak esténként van időm foglalkozni vele. Elsőre szeretném beállítani a rendszert hogy lehessen valami kézzelfogható darabot kimarni vele, és a végeredmény alapján megitélni arendszert.
2 es alu lemezből marok kör alakú érméket próba képpen. Ami most fejtörést okoz, látszik a kör kezdő pontja. Valószínűleg a szervó beállási sebessége okozza, ezt próbálom minimalizálni a szervó vezérlő és a MACH különböző beállításaival.
Nem túl gyors feladat.

000000000

A ki-be lepesi pont mindig megfog latszani a munkadarabon...leven a szerszam-anyag erintkezes rugalmas deformacio...

Kivedeni ugy lehet,hogy kulon mar az anyagban torteno rafutas/kifutast IS programozva van a konturhoz.

Egyújabbgépépítő

Szóval végül beállítottam a kétszerezést. Megfogadva a tanácsokat kívülről indítom a marást, így már nem látszik a kezdet és a vég. A MACH át van állítva CV üzemmódra, mivel 1000 mm/ss a gyorsítás, nem kerekíti le a sarkokat a MACH.
Ezzel a beállítással megy a 4000mm/perces sebesség, meg vagyok elégedve az EC240-ekkel.
A pontosságot már nem igazán tudom ellenőrizni, digitális tolómérővel 3-4 század eltérés van, de ez változik ha megtörlöm a felületet.
Megpróbálok videót is králni.

3vv2btrhv

svejk

Na! Ez jó hír.
Csinálj fotót a moci felfogatásáról és az áttételről is ha nem gond!
Gyári, új fogazottkerék-szíj, vagy "szedett- vedett"?  
Mennyibe fájt az áttétel?
Írásodból ítélve tehát nem tapasztaltál negatívumot a bagoly impulzushozzáadásából.

svejk

Egyébként érdekes, hogy csak rajtam keresztül kb. 120-130 db. EC motor van a hobbysták birtokában és Te vagy a második H.Józsi után, aki gépet építettél vele.
Úgy látszik spájzolósak vagyunk, vagy várjuk míg valaki kikísérletezi/megcsinálja a tuti megoldást :)

Egyújabbgépépítő

Átmentem a nechanikai ötletekbe.

3k74cecek

Üdvözletem mindenkinek ezen a fórumon.
Új tag vagyok itt, és most élesztgetem a gépemet.
A következő gondom van a Mach3-al:
A Config->Homing/Limits ablakban lehetne beállítani, hogy a szoftver  

milyen határok között mozgassa a tengelyt. No én írhatok bármit a  

Soft Min és Soft Max oszlopba ennek semmi hatása sincs. A tengely mindíg a  

végálláskapcsolókig mozog. Mit kell még beállítani, hogy ez tényleg működjön ?

Másik kérdésem: a Jog módnál hogyan lehet beállítani a mozgás sebességét?

A leírás a Mach2-re vonatkozik de a Mach3 egészen más már, és nem tudok rájönni,  

hogy hol lehet a mozgás sebességét beállítani.
Tud valaki segíteni nekem?

D.Laci

"milyen határok között mozgassa a tengelyt"
ha van végállás kapcsolód akkor szerintem felesleges ilyennel vesződni.

"Másik kérdésem: a Jog módnál hogyan lehet beállítani a mozgás sebességét? "

tul sokat ne olvas mert még megárt :)

itt a 1684-1703 -ig ha vissza olvasol talán megtalálod a vállaszt

000000000

Hello Szigma!
A fő (program run) képernyőn le kell nyomni a <soft limits> billentyűt ahhoz, hogy a  Configban beállított limit értékeket a progi használja. Ez egy jó lehetőség ui. a soft limit értékek dinamikusan változtathatók, a beépített végálláskapcsolók helyzete azonban általában nem...

3k74cecek

Nem egészen felesleges, mint azt 1786-ban Géza is írja.
Bocsánat, hogy ezt a topikot nem olvastam el visszamenőleg, de az utóbbi napokban sok más topikot végigolvastam és már nagyon fáradt voltam a sokezer hozzászólás olvasásától. A tanácsot azért köszönöm, sikerült megtalálni a válasz a kérdésemre.

3k74cecek

Nagyon köszönöm Géza. Most hogy újra megnéztem a magyar leírást látom, hogy ott is le van írva, csak az nincs ott, hogy a soft limit gomb hol található.
Hiába, minden kezdet nehéz. Úgy látszik elfáradtam a gép építésében és már kicsit türelmetlen vagyok, nem olvasom elég alaposan a leírást. Remélem lassan belejövök a dologba.

3vv2btrhv

000000000

AProgram Run (a fő) képeryő közepén felül, ahol az egyes tengelyek koordinátaadatait mutatja a gép alul vannak különböző vezérlőgombok(<OFFLINE>, <GOTO Z>, <TO GO>,<machine coords> és a <SOFT LIMITS>). ezt az utolsó gombot kell be ill kikapcsolnod ahhoz, hogy a progi a configban beállított un. finom tengelyhatárokat figyelembevegye. Ha ez a kapcsoló aktív (zöld keretű) , akkor a megadott határadataidat a progi lekezeli hacsak azok nem mutatnak túl a géped végállásokkal behatárolt korlátain. Ezért célszerű a soft limit értékeket néhány milajjal a "fizikai kocc" alá definiálni. De ezt még a magyar nyelvű leírás is részletezi. Good luck by using MACH3!