Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Köszönöm szépen, megtaláltam már az előző válaszod alapján. Pusztán érdekességként írtam, hogy a dokuban nincs benne.

3k74cecek

Újabb kérdésem van a Mach3-al kapcsolatban.
A msgyar doku 123. oldalán (10.7.12.2 pont, egyenes tapintó G kódjánál) van egy példaprogram ami a mérés és számítás eredményét beteszi egy paraméterbe. A kérdésem az, hogy egy tetszőleges paraméter aktuális értékét hogy tudom megnézni ?
Ki lehet iratni valahogy a képernyőre ?
Másik kérdésem, hogy az 5161 alatti paramétereket teljesen szabadon használhatom, vagy vannak amiket valamiért nem ?

3k74cecek

A kérdésem első felére nagy nehezen megtaláltam a választ. Hát mit mondjak, nem vitték túlzásba a paraméter megnézés lehetőségét.
A másik felére még várom a választ a tapasztaltabbaktól. Köszönöm

000000000

A MACH3 Gkód aritmetikája több mint rossz! Pláne ha ősszehasonlítod a TURBOCNC nevü progitval, amelyben a gkóddal szinte mágikus trükköket lehet csinálni. Sajnos az meg DOS-os program, szerszámpálya rajzolás nélkül. Én ezért gyakran használom a TURBOCNC és a CNCSIMULATOR párost. Jó lenne, ha ezek a progik egybe lennének gyúrva....

nffab2gnr

Géza!
 A cncgraf nem tudja mind a kettőt? Az DOS-os és van szerszámpálya is ,vagy rosszul tudom?

Motoros

Az igaz hogy a cncgraf Dos-os és van grafikája, de sajnos a G kódot nem futtatja ablakban, szerkeszthető módon mint a Mach vagy a Tcnc.
Igaz hogy beolvassa és grafikává konvertálja amit még szerkeszteni is lehet és kimarni is természetesen, de belebuherálni direkbe nem.
Bár ez lehet hogy semmilyen hátrányt nem jelent.
Különben nagyjából ismerem a Machot de főleg a Tcnc-t de most szeretném jobban kiismerni a cncgrafot használhatóság szempontjából, mert nagyon teccik :))  

3k74cecek

A következő gondom van: A mach3 (kb. 2 hetes verziója) éppen egy alprogramban fut (program run képernyővel), ami 9 db furatot csinál, és a 3. furatnál tart , egy G0 Y80 utasításban (relatív éretmegadásban) még a mozgás elején, amikor nyomok egy "Feed Hold"-ot. A gép megáll, pl. kicserélem a törött fúrót, majd nyomok egy "Cycle Start"-t.
Az egyik problémám, hogy ekkor nem gyors mozgással folytatja a méretre állást hanem az előtolás egészen lassújával. Ez miért van ?
Ez persze a kisebbik baj, mert csak tetű lassú, de beáll a jó pozicióba. A sokkal nagyobb baj, hogy ezután mikor az alprogram végén elkövetkezik az M99 visszatérés utasítás, akkor rossz helyre tér vissza. Nem a hívás utáni utasításra, hanem az éppen végrehajtott alprogram belsejébe valahova. Ezután persze teljes rossz dolgokat csinálna, ha hagynám.
Ez katasztrófális hiba ! Talákozott már valaki evvel? Mi az orvosság erre a gondra?
A program biztosan jó, mert ha nem állítom le menet közben, akkor minden rendben jól csinál.

3vv2btrhv

TÖRÖLD a program elsö sorábol a M utasitást nekem ez jött be

3k74cecek

Ezek szerint nem csak engem örvendeztet meg a Mach3 ilyenekkel. A program első sorában csak komment van, de az első olyan sorban amiben utasítás van, abban sincs M utasítás. Esetleg az első M49-et tegyem át másik sorba ?
Ez azért elég durva hiba. Érdemes írni a cégnek, foglalkoznak vele ?
Esetleg érdemesebb más programot használni ?
Még nem vettem licenszet hozzá, de ha ilyen kapitális hibái vannak, akkor nem is fogok.

3vv2btrhv

Ez PITI hiba , én évek ota használom ez csak a legutobbi verzioban van benne , ezért ne térj át másik progira .

000000000

A MACH3 első reakciója természetes, hiszen az ujraindításkor a legutolsó előtolás (F) érték  
a hatásos. Az azonban, hogy a szubrutinból rossz helyre tér vissza a Cycle Start-nál az már súlyos programhiba. Hiányzik a logikából a tényleges aktuális cím megörzése és a ciklus becsületes lekezelése. Lineáris progi esetén ezért jól tér vissza, de a szubrutinnál már nem.
Akinek van licenze, az panaszkodjon!

3k74cecek

Köszönöm, biztató, hogy a régebbi verzók jók.
Én most használom ezt a progit előszőr, most készültem el a gépemmel, így gondoltam a legfrisebb verziót rakom fel. Kipróbálok egy régebbit. Azért én nem nevezném ezt a hibát PITI-nek. Vagy vannak ennél komolyabbak is ??
Még szerencse, hogy nem rontottam el emiatt semmit, mert kezdőként előszőr szerszám nélkül kisérletezgettem csak. Mindenesetre köszönöm a hasznos tanácsodat.

3k74cecek

Szerintem nem egészen természetes, mert ha én írnék ilyen programot, akkor a félbeszakított utasítást folytatnám, az annak megfelelő paraméterekkel. A G0 Y..-nál pedig a sebesség nem az utolsó F.., hanem a gyorsjárat szerintinek kell lenni.
Egyébként licensz nélkül is lehet panaszkodni, mert egyrészt szabadon letölthető az oldalukról, másrészt meg gondolom örülnek ha valaki kiszúr egy ilyen hibát. (én legalábbis ilyen esetben nem azt nézném, hogy van-e licensze a panaszkodónak. Sőt talán még adnék neki ingyen is.

000000000

30 éves programozási gyakorlattal a hátam mögött én is helyesen tudnám lekezelni ezt a problémát. Sőt, ilyen durva hiba nálam elő sem fordulna mert az alprogramokból való ki és belépésekre a tesztelés során különösen nagy gondot fordítok. UI. annakidején szívtam én is elég sokat a saját programjaimban ezzel a problémával. Pl ha egy alprogramban használt makró elrontotta az általam előzetesen a visszatérési címre beállított regisztertartalmakat.

fs9s63xkf

Melyik verziója volt pontosan "rossz"?