Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

ÜDV,  
alkalmi Mach software oktatási munka-kérés:

MACH3 tapasztalt oktató embert keresnék 3D marás témakörben.  

feladat: Software főbb elemeinek elmagyarázása 2 fő melósnak (melósok láttak már CNC gépet:EMCO P7000, 3DSS, Hunor stb... )

megbízás összefoglalva: informatikai és CNC jártas emberek gyorstalpaló átképzése Mach-ra, kb 2 napos helyszíni oktatás keretein belül.

megjegyzés: időhiány miatt, sürgősségi munkák miatt kezdeményezem külső szakértő-oktató bevonását.  

fizettség: megállapodás szerint
helyszín: Budapest
gép: 3axis 3D CNC Maró (már müködő gép)

+36.30.375.06.01
hortobagyi@videotunes.hu

000000000

más: (bonyolult feladat>kérdés:milyen CAM-et ami MACH?)

MACH kompatibilis elérhető CAM softwaret keresek(3D marás, 3AXIS), mely könyedén tudja (beépítet rutin vagy plugin szerüen) az alábbi interpolációs feladatot:

paraméterek:
- van egy igen nagyméretű 3D formám habból (10méter x 4m x1m)

- van egy levegővel hajtott maró szerszámom, mely derékszög tengelymeghajtású (90 fok elfordítva mint a hagyományos marógépeken>> a marró forgácsoló tengely vízszintes nem függőleges + 100mm átmérőjű marró tárcsát forgat)
http://www.protoolkft.hu/shop/index.php?tev=7&termek=6018

- A várható interpoláció folyamatos forgácsolási ideje meg foglya haladni az 1 HETET! (extrém nagy felület +nem alkalmi egyszeri interpolációs feldatról van szó: sok hasonló munkám van a jövőben)

- Z tengellyel szeretném nagyolni a habot, fentről lefelé haladva az interpolációval. (különböző statikai és technológiai okok miatt)  

- Az XY tengely nagyolás alatt többnyire áll, a Z tengelyem extra gyors.

- A Z tengellyel a nagyolás fentről lefelé forgácsolással történik, de ne jöjjön vissza felülre (vissza) ÜRESJÁRATBAN FEL a Z tengely! hanem mozduljon el lent és felfelé IS forgácsoljon! (Z tengely felfelé és lefelé is egyaránt forgácsol nagyolásnál)

- A 3D marrandó forma: nagméretű hajótestek alsó héjai

...MACH kompatibilis CAM-et keresek, ami a Z tengelyen mindkét irányban forgácsoló nagyolást képes generálni software-s úton 3D formára.  

@előre is köszi /hortobagyi@videotunes.hu

Rinaldo

Csak viccnek szántam #1818-at ugye tudod?

Rinaldo

Én ugy gondolom hogy itt jó minden...
A port és Pin-nél nézd már meg nincs-e pipa a max NC modnál...

svejk

Tudom-tudom..
De azért áll az ajánlatom, komolyan, én úgyse fogom használni..

4mjnxdwuu

ok mindjárt megnézem....
A CV CONTROL-on belül mi-micsoda..? ( ha benne van a könyvben akkor bocsi...

Rinaldo

Akkor küldök egy újabb mailt ...

svejk

Basszus de marha vagyok..
ez már egyszer ki lett vesézve..
Persze mindig a régebbi verziókat veszem elő :(
A stop cv on angles:  
ha cv-ben megy és a megadott szögnél hegyesebbel találkozik akkor átkapcsol exact stop-ra---gondolom én..de mikor kapcsol vissza cv-be?

Rinaldo

Ha a Magyar fordításra gondolsz abban már egyre több minden nincs benne.Előbb telepítek egy ilyen verziót és pontosan megnézem mi micsoda. Gondolom finomítani szerettek volna a CV-n de ez az egész már kezd túl bonyolultá válni...

3k74cecek

Stop után nem tanácsos folytatni a programot, mert a gyors leállás miatt lépéstévesztés fordulhat elő. Persze ha pár lépés tévedés nem okoz gondot akkor lehet, de nem tanácsos sűrűn használni a stopot egy programon belül, mer a végére már esetleg túl nagy lesz a hiba.

Rinaldo

Az eszközkezelőben ellenőrizd a Mach-hoz tartozó  drivereket, mach2 és 3-nak külömböző kell, futtatás előtt a 3-ra erőltesd rá az originaldriver.bat-ot ha ez után a 3 indításakor total kifagyás vagy újraindul a W. akkor a specialdriver.bat kell neki.(hardware függő)Ha az előzőek során keres egyolyat hogy mach3.sys akkor szinte biztos hogy eddig rosszat használt.
A saját könyvtárában lévőt kell neki megmutatni.
Ezeket csak saját felelőségedre, végső esetben távolíts el mindent drivereket is az eszközkezelőből és telepítsd újra a 3-at.
Ha ezek után is gond van akkor passz..

svejk

Hiszen ezért kérdeztem hogy mi a francnak van a stop, ha ugyan úgy elveszi a step-jelet mint az emergency stop..
Most már nyilvánvaló hogy a feed holdot kell használni.
Számomra nem logikus, hogy a stop nem normál leállást produkál, így hogy van mellette(alatta) egy vész stop is....

Rinaldo

Még talán annyi, hogy vész stop után manuálisa nem enged semmit bekapcsolni kimenetekre gondolok (spindle cooalant)míg sima stop után ezeket engedi..

D.Laci

Ezekre a feladatokra a Rhino4 +cam plug-in -t ajánlom, esetleg a MastercamX2-t.

Ekkora volumenű megmunkáláshoz célszerűbb több részre osztani a megmunkálást. Okai: a szerszámpálya elkészítéséhez igen komoly PC-re lenne szükség. A Mach3 1-200.000 sor feletti kód esetén lelassul, esetleg alkalmasabb egy DOS-os program erre a célra. Kisebb hibákat könnyebb korrigálni.

Az esetleges bosszúságok elkerülése érdekében nem ártana legalább a PC-nek egy szünetmentes tápegység.

000000000

:-)
UPS, Embeded XP-t használok...
Tudsz nekünk minimálba oktatni, ilyen CAM-et?