Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Pl. habvágóhoz. Ott fontos az egyenletes sebesség..

Motoros

Nem egészen, de nem akarok belekavarni, ha előkerűl úgy is elmondja.

bmejdz9nu

Hát igen a WinPC nem habvágó szoftver... nem is írnak róla a gépkönyvben... Na ezt sem tudja...:)

bmejdz9nu

Hát mert a léptetőmotor maga tökély!  
Azaz nem tud elmenni a pályától és visszatérni rá... ha elment akkor elment...
Míg a szervós hajtás még erre a "galád" dologra is képes...
Tehát egy szervós rendszernek ott a működési határsebessége ahol még pontosan tudja tartani a pályát, azaz nem tér el tőle...
Szerintem egy jó szervóhajtás olyan mint egy lépest veszteni nem tudó stephajtás... sem több sem kevesebb.  
Amitől jobb (lehet), hogy az egész fordulatszám tartományban tudja tartani az azonos nyomatékot... sőt! a gyorsítási szakaszban (ahol több erő kell) "erőn felül" is tud nyomatékot szolgáltatni kisebb időre (peak torque, peak current)... amíg bírja "megolvadás" nélkül... :)
... és ezt az ábrát (vagy bármilyen tesztábrát) már elfogadom Tibornak... egységugrás teszt helyett :)

svejk

Belelapoztam a tcnc manualjába.
A tengelybeállításoknál van a Motion menü.
linear vagy angular.
Ez nem olyasmi mint a mach-nél a CV?
Egyébként elég jó leírás, ha lesz gépem megszerzem valahogy ezt a progit.
Bár ugy látom a szerszámkorekciót ez helyből nem tudja, a mach-ben meg benne van de még azt sem sikerült normálisan használni :(

000000000

Sziasztok!
Na látom, belehúztatok a csillaggyártásba.:)
Köszönet érte, de talán hasznos dolgok
derülhetnek itt ki mind a vezérlőprogramok, mind
a hajtások oldaláról nézve a dolgokat.
Egy tény: ~6200 db nagyfelbontású kód
feldolgozása önmagában idő. Ha ehhez nincs hw.
támogatás, akkor már itt elvesztettük a csatát
idő tekintetében.
Abban pedig van valami, amit Misi írt, legjobb
adott esetben elfelejteni a G kódot, helyette
gyorsan inkább érdemes a pályaelemeket
kiszámolni, és egyből rázúdítani a szervóra,
egye meg, ha bírja.:))

000000000

"Hát mert a léptetőmotor maga tökély!
Azaz nem tud elmenni a pályától és visszatérni
rá... ha elment akkor elment... "

Péter ez nem így van, a step motornak ugyanúgy
van időállandója, sőt...
Nehogy azt hidd már, hogy egyből lép az a
szegény step motor, csak a villamos alapjelek
élei olyan szép meredekek a szkópodon,
a valóságban ahol csak 1 gramm tömeget is kell
lineáris vagy kör pályán mozgatni, ott már van
időállandó a gyorsítási-lassítási szakaszban.
Már pdig igen ritka az 0.001 kg tömegű rotor
legyen az akármilyen motoré is.:))

svejk

Hali!
Akkor Te csináltál a saját szoftod mellé egy motorezérlőt is ami nem step/dir jellel megy?

bmejdz9nu

Na ezen még el filózok...  
Nem mondom, hogy nincs igazad...de én arra gondolok, hogy ha pl. egy step motoros CNC kimarja ezt az ábrát akkor az referencia értékű lesz...
Persze feltételezve egy megfelelő felbontású hajtásrendszert... azaz jó motorokat és ha szükséges egy pontos mikrostep vezérlőt...

Az hogy a léptetőmotor eltér azaz lépéslemaradásba kerül és ezt hogyan hozza be... na ez egy fekete luk számomra...
A léptetőmotort úgy képzelem el mint sok-sok mechanikus mágnes kapcsolót egy házban :)... persze ez elég vicces... de... vagy?

000000000

Szia!
Még nem csináltam, de elkezdtem, mert csak
progi alapon nem lehet továbblépni.
Persze az ism igaz, bizonyos encoder és pozíció
hurok funkciókat kezdettől fogva HW-ben oldok
meg, de ez a vezérlőn belül van.
Ahhoz hogy komolyabb dinamikát tudjon a szervo,
sajnos ez kell. No meg olyan apróság is
sokat segít, hogy mindent ki lehessen
kapcsolni egy vezérlő pályageneráló NC programban, és így a
jelfeldolgozási sebesség maximális legyen.
Én a magam részéről inkább bámulok egy fapados
képernyőt villám végrehajtás mellett, mint
csicsát tetű lassúság mellett. Persze az is
igaz, hogy az ipari CNC-knél minimum ahány
tengely, annyi processzor van, de ugye ez egy Hobby fórum, csak mi szeretünk alulról "incselkedni"
a nagy, profi gépekkel.:))

000000000

"Az hogy a léptetőmotor eltér azaz
lépéslemaradásba kerül és ezt hogyan hozza
be... na ez egy fekete luk számomra..."

Egyszerűen, mivel digitális, azaz csak része
az analóg valóságnak. Sajnos csak fix pontokon
határozott a pozicionálási képessége. Azaz van
alap felbontása pl. 1.8 fok, ezért ennek a
kétszeresét azaz 3.6 fok lemaradást képes "behozni".
Utána a következő szomszédos mágneses mezőbe
ugrik, azaz lépést téveszt, méghozzá 4*1.8
fokot, hiszen a két azonos fázispont n*7.2 fokra
van egymástól, ahol n egész szám.
Gondold végig, egyszerű, mint a pofon.

vthgizrff

Kipróbáltam én is a TCNC-vel a csillag marását, hasonló tapasztalatokkal mint Motoros. Nálam 3 perc 36mp a ciklusidő. És hiába állítom feljebb a paraméterekek nem lesz gyorsabb.
Svejk: A linear vagy angular beállításoknál azt tudod beállítani, hogy egyenes vonalú a tengely mozgása, vagy kör, pl egy forgatónál.
A TCNC kezelési utasítását lefordítattam egy szövegfordító programmal, elég nyers a fordítás de így is sokat lehet belőle tanulni.
Webfordító: http://www.webforditas.hu/index.php

Motoros

Na akkor te nyertél (nálam 4perc 7 mp) de mondom lehet hogy ez gépfüggő. Fel kéne tennem egy gyorsabb gépre és nem erről az ósdi laptopról próbálni.  
A gépkönyve is egy nagyon alapos munka kár hogy nincs lefordítva (Gkód M kód magyarázatok stb)
Kár hogy nem fejlesztette tovább ez a Dave Kowalczyk nevű ürge.
 Nekem nagyon gyanús hogy Ő is magyar gyerek a Kovácséktól :))
Bocs..ez nem a TCNC topik :))

vthgizrff

Nem hiszem, hogy a pc miatt lenne a külömbség. Én egy PI laptopon futtatom a TCNC-t.  
Számomra az az igazán érdekes és érthetetlen, hogy már minden paramétert átállítottam és akkor sem változik jelentősen a ciklusidő. Ha 0.1mm felbontást írok be neki 30.000 előtolással akkor is 3 perc 20mp körül fut le a program.  
Deve-nek meg megkellene próbálni írni egy levelet magyar nyelven, hátha reagál rá[#vigyor2]

3k74cecek

Nem kukacoskodni akarok, de ez vagy teljes tévedés, vagy félreérthető.

Ha egy léptetőmotoros rendszerben nincs pozició visszacsatolás, akkor semmilyen lemaradást nem tud behozni, mert fogalma sincs arról a rendszernek, hogy a motor lemaradt (lépést tévesztett).
A "behozás"-ról max. úgy lehet szó, hogy egyszer az egyik irányba veszt lépést, utána meg a másik irányba. Ha mindkétszer azonosat tévesztett, akkor most éppen jó helyen áll. Ezt azonban nem nevezném "behozásnak". Pusztán a hibák statisztikailag kiejtették egymást.