Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

dolfi

minek nagyobb

HJózsi

Dehogy, csak Pétert húzom ... [#nyes]

bmejdz9nu

Értem én a tréfát :)
Tibornak és Józsinak is igaza van...
Számoljunk...
Felbontás: Ha jól számoltam egy lépés 0.1mm... ez kevés... talán nem a munkadarabhoz, hanem a szervó pályán tartásához... már erről volt szó, hogy miért...
Valóban ez egy nagy teher a motornak, tehát óriási áramimpulzusok is kellenek és a reakcióidő megnőhet... azaz túlterhet és állandóan korrigálhat.

Valóban két dolog közül az egyik megoldás kellene.
1. áttetel. Ezzel a felbontás is arányosan nőne... és az erő is...
2. nagyobb motor, még nagyobb felbontású encoderrel. Persze itt egy alacsonyabb alap fordulatúra változatra gondolok.

HJózsi

20 mm emelkedés F=6000 mm/min-> 6000/20= 300 1/min a fordulatszám megmunkáláskor... Ha a moci 3000-es forfulatszámú akkor igencsak az alsó tartományban mozog... Az elméleti max sebesség 20 * 3000 = 60000 mm/min talán nem lesz kihasználva...
Én egy 1:3-as áttételt alkalmaznék és várom Tibor45 véleményét! :)

000000000

Dolfi!
Légyszi nézd meg és írd be a motorjaid
címkéjéről vagy adatlapjáról a főbb adatait:
- U névleges
- I névleges  
- N max
- nyomatékállandó
- teta
Ezeknek függvényében tudnék áttételt számolni.
Józsi ezt várjuk meg, Neked is csak ezután
tudok válaszolni.

HJózsi

bmejdz9nu

Persze... kicsi az üzemi fordulat is...
ha már megvan a motor... nagyobb úgysem férne el mechanikailag... a két T- kerék pedíg talán igen... az áttétel a logikusabb...

Valószínű, hogy ez a gép egy nagyságrenddel nagyobb sebességel pakolta az alaktrészeket a panelba... :) Kis erők mellet...

Persze egy orsó csere is megoldás lehet... kis menetemelkedésre... de ez a legdrágább és lehet, hogy a legmacerásabb...
De ha netán már kottyanik a 20-as orsó... akkor ezt is lehet választani...

bmejdz9nu

Pont ezt kérdeztem a #1951-ben... mert akkor meg tudom keresni a SanyoDenki adatlapon...

HJózsi

Ha már elengedjük a fantáziánkat és szeretünk potival hangolni, egy fokozatmentes sebváltót kellene a motor és az orsó közé tenni és tekergetni az áttételt az optimális megtalálásához ( tapasztalati módszer ) ...    [#vigyor2]

000000000

Hello!

Ha a szervo motorom eddig egy 15-ös emelkedésü orsót mozgatott 1:3-ba, akkor ugyanez a motor 1:1-be mozgathat egy 5-ös emelkedésű orsót?

Üdv!

000000000

Ha egy EC240 kategóriájú motorról van szó,
akkor 1:2-3 lassítást javaslok még az 5-ös
orsóhoz. Így lesz nagyjából optimális a CNC
marógéped. Persze ha izmosabb, márkásabb a
motorod, akkor szép lassan haladhatsz a
direkt hajtás felé 5 mm esetén.

000000000

Ok, köszönöm!

Marad a direkt hajtás.

svejk

Ezt most nem értem?
Kaptál egy szakértő véleményt/ajánlást és mégis maradsz a régi megoldásnál?

Ha a motorod fordulatszáma megengedi jobb lenne az 5-ös orsó mert 3-szoros lineáris erőd lenne, és harmadrészére csökkene a legkisebb lépésed.
Ugyan ez történne ha maradna a 15-ös orsó és az 1:3-as áttétel.

svejk

Persze szofver oldalról is meg kell vizsgálni a dolgot, hogy győzöd-e impulzussal...

svejk

Valóban Tibor45, ez a hajtás elég furcsának látszik, még azt is mondhatnánk nem is működik.
Egy-egy marás közbeni előtolásigényváltozásnál lehet nem tökéletes,és akár változhat is a pálya.
De:
Ha Dolphi igényeit kielégíti akkor hunyjunk szemet felette.
Másrészt valószínű a jó motorok és a nagyon jól paraméterezhető digit-servo okán még lehet hogy szépen is működik.