Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Egy dolgot észrevettem főorsónál (én azt is step/dir vezérlem), ha a motor tuning max fordulatszáma és a spindle pulleys max fordulatszáma számjegyre megegyezik, akkor max sebességen bejön egy rángatás. A spindle pulleys-nél minimálisan csökkentve a max értéket, a hiba megszűnik. A tengelyeknél próbálj a motortuningban a lehetséges max értéknél kisebbet beállítani ...  talán...(?)

Egyújabbgépépítő

Igen ezt kellet tennem. A motortuningnál jelentőssen le kellet venni a sebességet ahhoz hogy 2 tengely eggyüttes mozgásánál ne rángasson (G0). A máik út a bagolynál szorzást beállítani mert így már nem kell a MACH-nak max frekin mennie. Csak én még nem barátkoztam meg a szorzással.

HJózsi

Aha ...  A bagolynál M=1-et állítottam, ez nálam elég volt. Az M annyi plusz léptető pulzust ad ki az alaphoz, amekkore számot beírunk... A tápod elég erős?

Egyújabbgépépítő

Igen a Bagoly nem szoroz hanem hozzáad. M1 nél tartok jobbanmondva tartottam. Inkább a sebességet vettem le. Valamiért idegenkedem a bemenőimpulzusok felplusszolásától.

svejk

Ha jól sejtem, lehet vagy 5-ös emelkedésű orsód és a motorál vagy 1:4-es áttétel, hogy 100kHz kell a 4000mm/perces sebességhez.
Nem engedhető meg az encoderfelbontás csökkentése? Kell ez a pontosság?

Egyújabbgépépítő

!-es orsóm van 1:3 áttétel. Nincs szükség ekkora pontosságra de a bagolynál nem lehet levenni az encoder felbontását.
Próbáltam a lehető legkevesebb időbefektetéssel megoldani a kérdést, ezért használom az UHU-t. De már látszik hogy lépni kell valamerre.
Meglepet a MACH problémája, jobbanmondva nem gondoltam hogy ilyen erős gép kell hozzá, nagyobb sebességhez már csúcskategória.

Egyújabbgépépítő

Az eleje ! helyett 4

svejk

Tényleg multipliert ír...
Kipróbáltad?
Mi a jelenség mondjuk 3-as többszörözésnél ami nem tetszik?
Attól hogy multipliernek hívja, lehet mégis az encoder jelét osztja le.  
Elvileg az az egyszerűbb..

svejk

A prociban szoftveresen bármit megoldhat bárhogy, csak a végeredmény számít.
Ha kipróbálod kíváncsi lennék az erdményre...
Az ugye természetes hogy durvább lesz a szabályozás, olyan mintha kisebb felbontású encodertárcsát raknál fel.

svejk

De ebből kifolyólag a mostani 0.00065 mmm-es felbontást kicsit erősnek találom egy házi építésű mechanikán.  
Persze nem baj csak talán felesleges.

Egyújabbgépépítő

Teljessen igazad van ez a felbontás nevetséges és szükségtelen. A bagoly nem szoroz hanem hozzáad lépéseket. Próbáltam már több variációt is, ha már csak 1 a hozzáadott impulzusok száma már megy a MACH. Nekem az nem tetszik hogy nem egyenletessen osztja el a plussz lépéseket hanem a bejövőt egyszerűen felplusszolja. Olvastam egy olyan véleményt hogy az tervezett felbontásnál 1 nagyságrendel nagyobb encoder felbontással érdemes dolgozni a beállási lengések miatt. Hát most ezen gondolkodom és persze próbálok teszteket végezni.

svejk

És ez a "felplusszolás"  érezhető is fizikailag a mozgásnál?
No igen, jobb lenne a nagyobb felbontás de sajnos ez a kis proci sem birná a számolást egy adott értéken túl.
Tehát nem csak a mach lenne kevés.

svejk

Nekem nincs uhu-m csak okoskodok....
A felplusszolást szerintem nem úgy kell érteni mint a geckonál hogy fizikailag kap még x impulzust a bemenet, hanem egyszerűen a step-jeltárolóba nem +1-et ír hanem mondjuk +3-at.
tehát az encodernek is 3 incrementet kell mozdulnia.
Ez megegyezik azzal mintha az encodertárcsát csökkentetted volna.

A geckonál teljesen más a helyzet ott fizikailag meg kell csinálni a pl. 3 impulzust a bemeneten és azt nem lehet végtelen rövid idő alatt így ezért inkább elosztotta a fickó egy pll-es áramkörrel.

Egyújabbgépépítő

Igen azt hiszem jól látod, az történik hogy nem 1, hanem 2, 3, stb kerül a step-jeltárolóba. Lehet hogy ok nélkül idegenkedek ettől a megoldástól, még el kell végezni néhány próbát.

svejk

Igen, tesztelj!
Csak azt vedd mindig figyelembe hogy a plusszolással a felbontás csökken és úgy érzi az ember mintha rosszabbodott volna a helyzet.
De ez természetes dolog, és az is hogy a pid-et is hozzá kell állítani.
Az igazi az lenne ha lenne egy kisebb encodered és össze tudnád azzal az üzemmmóddal hasonlítani.
De ez ugye elég macerás.