Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

szerintem nálad lógó  bemenetekkel  1/ 32 lesz a mikrolépés

Vagyis magyarul 32*200 = 6400 step- pel tudja a 3 mm t . Ami 6400/3 = 2133.333 step per unit a mach ban  ( és  minden híresztelés ellenében be is lehet írni )

0cphxg8ns

Tudtam, hogy itt Jedik vannak! :D

A vessző helyett pontot kell tennem, és máris jó, a logika mögötte jó, már csak azt nem értem, hogy hogyhogy mindegyik bemenetet HIGH-nak érzékeli a vezérlő...

(All three selector inputs have internal 100kΩ pull-down resistors, so leaving these three microstep selection pins disconnected results in full-step mode.)

Lehet a kínai arduino shield nyák-ján van valami, amit nem látok, de ez már mind1 is, örülök a megoldásnak, NAGYON szépen köszönöm! :)

ui.:
Mire leírtam az elejét, rájöttem, hogy lehet rajta maradt a nyákon a 3 jumper! o.O Na ki a hüle? :)

Hálás vagyok a segítségért, köszönöm még1x! [#worship]

ANTAL GÁBOR

Én nem bíznék a 100 k ohmos lehózókben Lehúzni annyi hogy a GND re tenni , Felhúzáskor meg a tápra .  Az adatlap szerint most minden bemenet H  .És akkor 1/ 32 a mikrolépés

0cphxg8ns

Az első munkám a géppel, ha végre kész lesz, a stepper driver-eknek egy nyák készítése, ahol ezekre figyelek (nem a vezérlő alá teszem a jumper-eket, jobban is tud majd szellőzni, stb).

Köszönöm az ellenállásos észrevételed is! :)

Rabb Ferenc

Milyen adatlapon látod, hogy az M0, M1 és M2 bemenetek H szinten vannak?

A gyári adatlap szerint az IC-n belül az említett három pont GND-re van lehúzva. És írva vagyon, hogy 100k-val.

ANTAL GÁBOR

Én azt írtam hogy a leírás szerint 1/ 32 es a mikrolépés. Ez két féle módon  lehet . Fizikailag nincsenek lehúzók  (" kici kínai" ) vagy a jumper amit a kolléga beépített az űbereli a lehúzókat és felhúzza a bemeneteket

0cphxg8ns

Igen igen, én voltam a hunyó!

Ilyen shield-em van, és a vezérlő alatt a jumper rajta maradt. :)
most levettem, hogy csak M0/5V M1/GND M2/GND legyen, tehát felezem a lépéseket, így is 0.0075mm precizitást kéne kapjak, amire már az orsó se képes, szóval ennyire elég "osztani a dolgot", viszont most meg nem értem, hogy miért "lassú" a mozgás.

Az előző verziónál, 65k-s kernel speed-nél, az 1800unit/min-t bírta a gép, most meg "csak" 2800 körül a vége (feljebb vettem 100k-ra, mivel G3420 ilyen proci van benne, 4GB rammal, win7 starterrel, szóval bírni kéne). Az elmélet nem úgy van, hogy ha a vezérlő képes gyors jeleket (márpedig a motorom lassabb, mint a vezérlő) feldolgozni, akkor ugyan annyi jel hatására, több "valós" (teljes) lépést kéne megtennie, ami által gyorsabbnak kéne lenni a mozgásnak.
Szám szerint, 6400 lépéssel megtett 1 kör esetén, képes volt 1800-al menni, akkor most 6400 jel kiadásához viszonyítva, a 400 jel beleférne ugyan abba az időintervallumba 16x. Ami 28000 unit /mm egységnyi sebességet jelentene. (de a valóságban csak 2800at bír lépésvesztés nélkül)

Megint mit nem értek? :)

Pali79

Egy léptetőt nem lehet normálisan 1000rpm fölé hajszolni. Úgyhogy a 2800 mm/min sebesség egy 3 mm emelkedésű orsóval több mint jó.

0cphxg8ns

Oh, értem! (ez a tapasztalatlanság átka, hogy nem tudom minek kéne örülnöm! :D)

Végülis nem lassú, gravírozni még gyors is, a tengelyem beremegése miatt úgyis lassabban kell majd menni a felületen, csak csodálkoztam, hogy nem hozza a papíron számolt adatokat. :)

Nah de most megyek átnyálazni a Gkód-os topic-ot, azt nem értem még ennyire se! :D

Pali79

Az esetek 90%-ában a G0-G3 az ami kell, a többi csak nyalánkság, egy hobbi gépes ritkán használja.

0cphxg8ns

Oh igen, ha magamnak rajzolok, ezekből elég építkezni, viszont ha már konvertált (program által létrehozott) dolgokat igyekszik az ember megvalósítani, elakadok.

Vannak olyan várakozások, amkor a Dwell ikon villog, pedig a spindle nem vár a fel-le futásra (be-ki kapcsolásra), és nem értem mért áll meg a kód.

Persze lehet tök béna (ingyenes, 2 program és egy bővítmény által generált) a gkód, amit adott végtermékül a folyamat, ezért a következő kérdésem az, hogy ki mivel generál Gkódokat?

Mert pl ha egy makettet letöltök netről, vagy pdf file-t, esetleg saját betűkészlet alapján szeretnék képeslapot "rajzolni", akkor miként oldjátok meg? (mert ugye a kezdő pont is máshol lehet, mint a netes rajzoknak, a szélső értékek is mások lehetnek (szét kell vágni darabokra más nagy gépéhez tervezett, sok kis darabos "3D" puzzle-t, stb)

Photoshop-olni szeretek, de az nem vektoros. :(
Mondjuk sok fotó, amiből kéne rajzolni, az is jpg alapú, de nah...

PCB tervezővel csak nem fogok ajándéknak való képeslapot tervezni. :D

Pali79

Hát az attól függ mi a cél. Az egyszerűbb kódokat megírom kézzel. Az egyszerű kontúros dolgokat AutoCad±Lazycam párossal, a bonyolult testeket meg Fusion 360-nal.

0cphxg8ns

Hu szuperek ezek a tippek is köszönöm!
Már csak egy fényképből kell valahogy vectoros (végül gkód) megoldást keresnem. :)

uph5fcryd

Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni!
Hogyan lehet Mach3-ban különböző szeteket létre hozni?
Lehet, hogy nem fogalmazok pontosan, vagy ezt máshogyan hívják, de arról lenne szó, hogy most szépen beállítottam a gépem maró funkcióra és szeretném átkonfigurálni úgy, hogy a Z-tengelyem megszűnik és az ő helyére csatlakoztatom az eszterga "főorsót" meghajtó léptő motort. (részleteket lásd: épül a gépem navra55...) a maró átkerül a keresztszánra fix magasággal( tengelye merőleges és metszi az eszterga főorsó tengelyét)...Ehhez szeretnék új szetet konfigurálni és menteni, ill. a későbbiekben hol az egyiket hol a másikat használni!
Vagy lehet, hogy amit kiterveltem úgy hülyeség ahogy van....?

Pali79

Ezzel a témával nem foglalkoztam, de láttam már több megoldást is. Attól függően, hogy milyen g kódot akarsz a végén-lézer, maró- annak megfelelően kell keresgélni. A youtube egy nagyon jó forrás, sok okosságot lehet ér ellesni.