Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Áruld el, hol van a géped "Z" tengelyének a "0" pontja! Alul vagy felül???

PSoft

" gombot megnyomom, akkor először a Z megy 0-ra és utána a többi. Nekem az kellene, hogy a X és Y menjen 0-ra mad a legvégén a Z."

Ez a mondat azt sejteti, hogy alul a "Z" nullpontja.

000000000

Nem biztos.  
Azt sejteti, hogy Home nem jól van beállítva.  

svejk

Nem...
A Home All megkeresi a tengelyek referencia pontjait és a gépi koordináta értékét beállítja.
(ennek a sorrendjét lehet a gomb scriptjében beállítani, gyárilag a sorrend: Z, Y, X, A)

A goto zero a mindenkori mukakoordináták nulla pontjára küldi a tengelyeket. (ez nem biztos hogy a gépi koordináták nullpontja)
Alapbeállításban a 3 tengely nullpontjára lineáris interpolációval árkon-bokron keresztül megy.
Erre találták ki a "safe Z módot" - külön menü a confyg-ban- , melynél beállítható, hogy először a Z mennyit és melyik koordináta szerint távolodjon el az anyagtól.

PSoft

http://linuxcnc.org/docs/2.6/html/common/images/mill-diagram.png" border=0>

000000000

Szóval a Z nulla pontja, mindig a megmunkálandó anyag teteje?

nonopapa

Vagy a gépi nullpont,vagy a munkadarab teteje-alja-közepe,a satu a padló,a szomszéd kertje,ahol neked tetszik,és felveszed.[#circling][#circling]

nonopapa

És akkor még nincs koordináta eltolás[#smile]

Rabb Ferenc

IGEN !!!  A gépi nulla pedig még ettől is magasabban, gyakorlatilag a "Z" tengely felső végállása. Erre fut rá a "Z" a "HOME" megnyomásakor majd visszajön annyira, hogy a végállás kapcsoló alaphelyzetbe álljon. Ugyanezt teszi ezután a többi tengelynél is.

Ezután lehet egyenként felvenni és nullázni a munkadarab X-Y-Z nulla pontjait

000000000

Köszönöm nektek :) lenne még egy kérdésem. Azt hogy tudnám megoldani, hogy szerszám cserénél mindig egy adott pontra vigye a tengelyeket, és ott egy fix ponthoz mérje a Z-t?

8nyxwdmzs

A Ref all Home és a GoTo ZERO nem ugyan az! :)

A Ref all Home:
A gép abszolút koordináta rendszerében a referencia pont. (állítható, melyik milyen irányba "keresse" a referencia pontot)
Ebből adódik gépi koordináta rendszer az abszolút rendszer. Ami a mach3-ban a Machine Coord's gomb megnyomásával látható.

A GoTo ZERO a munkadarab nullpontra futás. mondjuk, hogy G55 koordináta.
A Config menü- Save Z setup ablak alatt lehet beállítani , hogy elsőre (biztonságosan) a Z tengelyt emelje vagy süllyessze nullára.

3 lehetőség van azon bellül is:

1- abszolút gépi koordinátát nézve áll nullára
2-munkadarab koordinátát nézve áll nullára
3-inkrementálisan (növekményes)

Itt beállítható, hogy a Safe_Z hol van. pl 15mm. ilyenkor +15mm a nulla fölé emeli.

Remélem érthető voltam :)

cu05ic9nw

ilyent nem szabad venni!! én vettem 2-őt azóta át alakítottam a Sirnyeteg féle usb billentyűzetre sokkal megbízhatóbb!!http://www.cncpart.hu/elektronika/mozgasvezerlo/keyboard-small" TARGET=_fnew>usb

8nyxwdmzs

A cncpart.hu oldalon található USB mini bill. vezérlő nagyon jó!!!!!! Vettem egyet semmi gond vele... kicsi, egyszerű és teszi a dolgát.
Még úgy is, hogy a feed rate-re egy potméter van kötve és adja a jeleket.. Minden szuperul megy vele. :)

8nyxwdmzs

warloo93

A szerszámcsere pont a G28 és mach3 ban a Config- homing/limits ablakban adható meg a koordináta.. persze ilyenkor a gépi abszolut rendszert nézi ami természetes.
G28 home location-nél lehet meg adni és a szerszám csere elött ezt kell beirni a programba.

Pl.

G28; (rá áll a megadott koordinátára)
M6 T02; (szerszám csere)

r5y7cufaj

Sziasztok!
Zöld 5 tengelyes kártyámon nem tudom működésre bírni a bemeneti portot, start gombot kötnék rá. A nyomógombot a 15re és gnd-re kötöm. Oem trig #1 /enable pipa / port1 / pin15. Trigger # oem code 1 1000-re van állítva. Sajnos az estop se működik a 10-es porton.
Probáltam active low-al s annélkül is.
2db zöld kártyát kipróbáltam, 2 mach3 verzioval is probalkoztam (r3.043.053 és r3.043.066). Mit rontok el?