Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Én elismerem a munkáidat de azért azt biztos érzed, hogy az a teszt sem meggyőző.
Ki tudja hanyadik fordulat után kezd korrigálni?

Mindezeket írom úgy, hogy sosem próbáltam a mach3-mal a menetvágást.

Be tudnád linkelni azt az irodalmat ami mostani Mach3 verziókhoz deklarálja az index impulzus paramétereit?
Ezzel megelőzhető lenne, hogy feltételezéseket, valótlanságokat írjunk.
(nekem csak a régi manuál van meg, az a 4 résest taglalja)

Miki2

Én a buta gépész agyammal valahogy így képzeltem:

http://www.imgserv.com/images/2016/02/21/DE8f0kFR.jpg" border=0>

Vagy ez nagy hülyeség?

guliver83

Ha szinkron menet akkor ha kézzel fogatom a főorsót akkor is rá kellene vágnia a menetet?

Miki2

guliver83

Akkor ezek szerint ez neked működik is így?

ANTAL GÁBOR

Lehet nálam egy régi verzió megy    ( 42 029 )  
de leírom hogy szerintem hogyan működik   ( nem vitagerjesztőnek szánom ). Áll a Z tengely a menttől + irányban egy biztonsági távolságra  . Megérkezik a parancs  . Hatására két indexjel ( pl felfutó ) éle közötti időben megszámlálódik a mach vagy UC 100 as órajelnek impulzusa ( minél lassabban forog a főorsó annál több impulzus fér bele a kapuidőbe) .  A számból ismertté válik a főorsó pillanatnyi fordulatszáma .  A mérés  valószínűleg többször is lezajlik . A fordulatszám és az emelkedés ismeretében meghatározható az előtolás szükséges stepfrekvenciája . Az adatok ismeretében  egy alkalmas pillanatban ( indexjel érkezése ) elindul a folyamat . Az előtolás a beállított  (konstans ) rámpával elindul és mire a menet elejéhez ér addigra a kiszámolt stepfrekvenciával mozog. Ez az állapot a menet kifutásig tart majd a visszafutás következik . Ha az aktív  szakasz alatt belassul a főorsó akkor rossz lesz a menet . A ciklus kezdődik elölről .  Ha az új mintavétel más fordulatszámot detektál akkor a következő ciklus stepfrekijét az fogja meghatározni . Ez nem szinkron  menet mert nincs megoldva a kompenzáció az egy ciklus alatt.  A startpisztoly eldörrenés után ( index )   leszámítva a rámpás szakaszt a stepfreki konstans  ( szerintem )  Az UCCNC  szinkron menetelésénél az egy ciklus alatti kompenzáció klasszul meg van oldva ( extrém teszteket végeztem )

HJózsi

Tulajdonképpen eleve ott kezdődik, hogy más áttétel lenne célszerű step/dir-es főorsóhajtás esetén, ha esztergálni, akarunk ill., ha forgatóként akarjuk használni. Erre volt is megvalósítás a nete, de jobban nem mentem bele ... A Te megoldásod is lehet működőképes, az átkapcsoláskor kellő késleltetéseket kel betenni, ill. átgondolni a refpont felvételt...

Miki2

Nem, még nem próbáltam.
Csak H.Józsinak válaszoltam, és egyben várom, mit mond az ötletről.
Ő sokkal többet tud az elektronikáról mint én.
Talán más, nálam nagyobb tudású fórumtárs is megnézi, és véleményezi a gondolatom.

9pk59nuy

"Be tudnád linkelni azt az irodalmat ami mostani Mach3 verziókhoz deklarálja az index impulzus paramétereit? "

Nem tudom, mert ez nem szerepel a Mach3 irodalmában!

Anno végigkérdeztem azokat akik a magyar fordítását csinálták a programnak. A legértékesebb információkat Hjózsi adta. Miután összeszedtem a lehetséges infókat, még mindig sok nyitott kérdés maradt. Nem volt más hátra, mint a hosszú kísérletezés.  

"Én elismerem a munkáidat de azért azt biztos érzed, hogy az a teszt sem meggyőző.
Ki tudja hanyadik fordulat után kezd korrigálni? "

A teszt annak az igazolására lett kitalálva, hogy a Mach3 menetvágás közben változtatja az előtolás sebességét. És ezt igazolja.(pont)

Miután nem fejtettem vissza a programot, így biztos tudomásom nincs,ennélfogva most ÉN feltételezek.:

Miután a vizsgáló hallgatóban valóságos szimfónia hallható, én azt állítom, hogy fordulatonként!

Maga a rendszer természetesen nem ad fázishelyes követést mint egy fogaskerék áttétel, de bőven elegendő a szinkronizálás a kifogástalan menet készítéséhez! Egy aszinkron főorsómotor fordulatingadozása nem hozza zavarba.

svejk

Köszönöm a válaszokat, gondolom nekem szántad.

Az itt kételkedő emberek 99%-a épp az utolsó mondatod miatt kételkedik, miszerint Te magad is írod, hogy nincs fázisszinkron.
Egy gyufaszál méretű sárgaréz alkatrésznél aligha lassul be a főorsód még ha kicsi is maga a hajtás, de acélban nagyobb meneteknél előfordulhat, hogy megfogja az anyagba érő kés kissé a főorsót.
Aki hagyományos kis esztergán szokott menteket vágni az nagyon jól ismeri ezt a pár százalékos megtorpanást.

9pk59nuy

"a menet elejéhez ér addigra a kiszámolt stepfrekvenciával mozog. Ez az állapot a menet kifutásig tart majd a visszafutás következik ."

Nem!
Hivatkozva a 14722 hozzászólásomra!

svejk

De ha jó akkor nekem is jó, miattam le ne szereld a nyerget a rosszvasról! :)

svejk

Látom már, le kell ezt nekem egyszer tesztelni és közzétenni minden részletet a fórumon, mert ennek így sosem lesz vége. :)
Csak egy a baj van egy jó pár függőben levő ilyesmi ügyem... :(

9pk59nuy

9pk59nuy

Jólvan. De mit nem értesz vagy hiszel az eddigieken?