Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

A karcoláson én is észrevettem. Ami érdekes mert ilyenkor nincs forgácsoló erő ami lassitaná

ra8nsmk6w

"Valaki" itt emlitett elektronikus lakatanyát hajdanában.

KoLa

Először lassít amikor vág, utána amikor ismétel nem vág az elején, de belefut a lassult részbe, még párszor megismétled és kész!lehet fotózni!:)

KoLa

KoLa

17.oldal figure2 al vs cs a menetkezdés az al-un elég furcsa!

ANTAL GÁBOR

Szerencsére még senki nem vette észre de 48 sec a tiszta idő a 14736 os beírásban    ( javítom )

9pk59nuy

D1.90.038 a verziószám.

9pk59nuy

"De még most is leírom én sosem próbáltam, de az elmélet sántít."

Itt szeretnék rákérdezni tárgyszerűen, hogy mi az amit nem hiszel?

"Egyébként is pl. egy M10-es menet esetén ha van pár százalék eltérés attól még az anya rámegy, főleg ha alá van vágva."

A pár százalék az pár tized mm. Ennyi eltérés az én munkadarabjaimnál nem engedhető meg!Pontos meneteket kell készítenem!

vc886isf9

Szép estét!
 A kérdésem az lenne, hogyan tudom megoldani a már megírt g-kódban néhány részletnél, hogy mélyebbre marja. Van-e valami parancs amivel adott sorokat ismételget a Z-tengely változtatásával? Válaszaitokat előre is köszönöm.

KoLa

Adj meg egy ilyen pontos menetet! kipróbálom! Mach3-al és Linuxcnc-vel!

s7manbs8

Az a régi TurboCNC nem tudott jól menetet vágni ? Még a saját programomban is van menetvágás G33-mal régebben egy 100-as körüli tárcsával próbáltam ki, az az X irányban az encoder minden lépésénél ad jelet max annyi lehet a hibája, ami a  tárcsa felbontásából ered, legalábbis elméletben.

Csak ez is DOS alatt megy persze.

xfg6v697j

Alprogramba kell tenni,amit ismételgetni akarsz.
Az értéknövelést is ott meg lehet oldani változók segítségével.
M98,M99
utasításoknak nézz utána,és a G kódban alkalmazható változóknak.

9pk59nuy

Úgy emlékszem, hogy a Turbocnc az csak maróprogram, legalábbis nekem olyan volt. Nincs rajta menetvágás.

9pk59nuy

Éppen megadhatok méretet, de nincs jelentősége, hogy én határozzam meg. Azonkívül nem tudom, hogy milyen menetidomszered van amivel ellenőrizheted.
Az idomszert lötyögés nélkül, húzósan, egyenletes nyomatékkal kell kézzel a menetre tekerni. Ha rámegy, akkor menetet öngyújtóval vékonyan be kell kormozni, és az idomszert ismét rátekerni. Az idomszer eltávolítása után a menet teljes felületén látni kell a súrlódási nyomot.

Itt az esztergályosok illesztéseknél alkalmazott sunyisága nem játszik, mint például a szándékosan durva felület vagy a rajtahagyott sorja.  

Méret, anyag: 20mm átmérő, 50mm hossz, CrMo ötvözetű acél

De ne felejtsd el, hogy ez a menet a te konfigurációdon készül amely a te bevallásod szerint sem volt sikeres! (Ha ketten csinálják ugyanazt az nem ugyanaz)

A 14729-ben kért munkadarabot szívesen elkészítem neked, de annak az a feltétele, hogy te előbb elkészíted az általam 14708-ban linkeltet. Ha gondolod, akkor felteszem a méreteket.
[#wink]

svejk

Valószínűleg nem érted itt a többség kifogását.

Most egy kisarkított elméletet írok le, ami pár embert aggaszt.
A gyakorlatban nem tudom hogy jelentkezik, hiszen sosem próbáltam

Tételezzük fel, hogy a Mach3 jeladója 12 óránál adja a szinkron impulzust.
Elindítod a menetvágást, mach3 szinkronoz mondjuk több fordulaton keresztül 600-as fordulatszámra mert ennyi üresben a főorsófordulat.
Elindul a kés az anyag felé és pont véletlen 3 óra állásnál éri el a kés az anyagot.
A főorsófordulat a forgácsolóerő miatt leesik 580-ra.  
Ezután egészen 12 óra főorsóállásig nem történik semmilyen korrekció a mach3 részéről, hiszen csak majd 12 órakor jön a következő impulzus ami alapján tud számolni. Tehát 3/4 főorsófordulaton keresztül "hibás" a menetemelkedés.  
Ha még hasogatom a szőrt a következő menetnek is hibásnak kel lennie, hiszen az előző és a mostani jel között 1/4 fordulaton keresztül 600, aztán 3/4 fordulaton keresztül 580 volt a fordulat, a mach3 meg a két jel közti idő alapján számol. Majd a 3 menet már tuti lesz, mert a második menet vágásakor a két jel közt állandó (580) volt a fordulatszám.

Persze tudom vannak nagy lendítőtömegek, tokmány, stb. amik miatt lehet 1 fordulaton belül nem is tud megváltozni ilyen drasztikusan a fordulatszám.
Valószínűleg ez lehet az oka hogy a gyakorlatban szinte nem is mérhető a felvázolt elméleti probléma és neked van igazad, hogy a Mach3-mal is tökéletesen lehet menetet vágni.
És meglehet Kolánál és társainál tényleg csak illesztetlenségi beállítási problémák lehettek anno...
Ezt én eldönteni nem tudom most, csak ha majd kipróbálom.

Munkáid minőségét nem vonom, nem is vonhatom kétségbe, csupán elméletről írtam.

(megjegyzem az M10-es menet emelkedése 1,5 mm és a "pár százalék" nálam 1-10-ig értelmezhető.
Ha 2 százalék főorsófordulatesést tételezek fel akkor  az csak 0,03 mm hiba. No persze ezt már a kaliber bőven jelezné)