Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Mach4-el leírás alapján semmi gond nincs a menetezéssel. Eddig csak olvasam róla, de pár hét és próbálni is tudom majd és megosztom a tapasztalatokat.

9pk59nuy

"Mach4-el leírás alapján semmi gond nincs a menetezéssel."

A LEÍRÁS ALAPJÁN a Mach3-al se!
[#wave][#wave][#wave]

KoLa

Nem tudom hogyan oldod meg a szinkron menetvágást a Mach3-al pc + motor vezérlővel, de kíváncsi vagyok rá nagyon!
Milyen hosszú meneteket készítesz?

adamant

Na tegnap kicsit mokoltam a dolgokkal a helyzet ugyan az megkapja az index jelet és megindul a folyamat elkezd menetet vágni de semmi több nem csekkol fordulatonként hogy mi a helyzet... majd kimegy a kezdeti helyre és vár a következő index jelre majd ha megkapja kezdi előröl ezt a igen érdekes folyamatot :) majd a végeredmény "valami menet szerűség" hiába nem kapja meg fordulatonként az indexet ő megy az első index jelnek köszönhetően  
Komolyan ez az egész? [#zavart2] Ez a dolog csak nekem tűnt fel vagy mindenki beletörődött azt jó az úgy?  

Mach4 szép és jó csak nagyon instabil még tudja a dolgokat amit kell de elméleti szinten csak  

https://www.youtube.com/watch?v=UT5xeO7ZCfw" TARGET=_fnew>Csodálatos menetfúrás :)   amúgy jó úton haladnak csak még nekik is idő kell :)  

UCCNC lenne nekem az ideális de nagyon nem akaródzik az eszterga felület  

Béni

adamant

jeee eddig az derül ki hogy a 062 a tuti  

na kíváncsi leszek rá este neki is esek a dolognak :)  

KÖSZI!!!

9pk59nuy

„Nem tudom hogyan oldod meg a szinkron menetvágást a Mach3-al pc + motor vezérlővel, de kíváncsi vagyok rá nagyon!  
Milyen hosszú meneteket készítesz?”

Próbálok válaszolni:
1.   A „szinkron menetvágást” pontosítsuk, hogy mit értesz ezalatt!
2.   Mach3, pc, motor, vezérlő   - PWM                                  
                                                         -Aszinkron 230V
                                                         -Step-dir  
-Három gépemen van Mach3. Mindnek más a főorsóhajtása.  A PWM-es gép vezérlője kizárólag a kitöltési tényezőt változtatja, sem fordulat, sem áramvisszacsatolása nincs. Néhány hozzászólással előbb bemutatott képen egy próbadarab látható, ezen a gépen elkészítve.
-Az aszinkron hajtásrol nincs mit mondanom, ismerjük, hogy terhelésfüggő a fordulatuk.  Sok idővel ezelőtt mozgóképet is sikerült ide feltennem, de azt írtad róla, hogy nem meggyőző. Én azóta is vágom rajta finommechanikához  a menetet.  
-Step-dir hajtású a kisérleti C tengelyes gépem. Speciális igényű munkadarabok gyártására használom. Ennél a motor  szénkefés DC , encoderrel és Sneci féle szervovezérlővel.  Ez a gép alkalmas extra pontos, elvileg bármilyen hosszúságú menet készítésére is.  
Valamennyi gép jeladója fordulatonként 1 jelet ad. Itt kell felhívnom a figyelmet, hogy ide csak véletlenül lehet alkalmas a „jel ki - jel be, kössük össze” konfiguráció! A jeladó kimenetét elektromosan illeszteni kell a pc paralell portjához - minden esetben!  Markáns módon indikálható az állítás, amikor léptető vezérlőt cserélgetünk, és azt tapasztaljuk, hogy egyik másik vezérlő nem működik. Az egyébként hibátlan vezérlő nem vételezi be a jeleket, illesztő kártyával azonban működőképes. Ez a jelenség sokszor az újabb fejlesztésű, magasabb feszültségű és áramú tipusoknál fordul elő. Ez a probléma előforduhat az illesztőpaneleknél is. (nekem volt ilyen) A legrosszab az, ha bizonytalan triggelési feszültség vagy áram miatt nem minden impulzust kap meg a számítógép. Ekkor keletkezik a titokzatos lépésvesztés vagy az indexjel egyenetlen bevételezése aminek eredménye lehet a „menetszerűség”.
3.   Sokszor készítek viszonylag rövid (időnként extra rövid) menetet, de volt már 330mm hosszú is.  

Miki2

Én mióta megjelent, a 3.042.029-es verziót használom gond nélkül.

KoLa

Szia!
Köszönöm a válaszod!Most-már látom hogy neked inkább a finom meneteket kell vágnod általában, és talán ezért nem jönnek elő azok a hibák amiket én tapasztaltam a mach3-al menetvágáskor!
A szinkron menetvágáson azt értem hogy, a főorsó pillanatnyi fordulatszámához igazítja a program a menetemelkedést, vagy éppen, a fordulatonkénti előtolást is!ehhez én egy 100 réses enkóder tárcsát használok a LinuxCnc-vel.
Az én munkáim nagy átmérőn vágott menetek 6-8mm emelkedéssel, sírnak a fogaskerekek menetvágáskor!
A Mach3-al is meg tudtam annó csinálni, de mindíg benne volt a bizonytalanság,ha a főorsóhajtás nem tudja tartani a pontos fordulatszámot, akkor a menet elvesztette a szinkront az addig vágott-al!
Nálad biztosan a step-dir hajtás biztosította a pontos hosszú menet vágását, mert a forgácsoló erő valószínűleg elhanyagolható lehetett a főorsó nyomatékához képest, mivel index jelre elindul és lesz ami lesz a végéig, mintha mm/perc-ben menne, ezt nagyon pontosan tudja, és ha nem lassul a főorsó, akkor pontos  a menet!Nekem ez a tapasztalatom! ki kell ismerni a gépünk határait és akkor működik a menetvágás A Mach3-al is!
Nálam a frekvenciaváltós főorsó hajtását, 1:10 osztón keresztül használva értem el hogy, semmit nem lassul acélban nagy fogásokkal sem, átmérő 110 kétbekezdésű kúpos, 8mm menetemelkedésű meneteknél sem!legalábbis a dro szerint, a menetvágáskor azért látszott hogy jobbra-balra veszi a fogásokat!
A LinuxCnc-vel ugyanez teljesen korrekt, 20-25db egyforma 'nyomórugó' jön le forgács gyanánt!
Az extra rövid menetekkel nincs semmi probléma, az elektronikai beszámolódat sajnos nem nagyon értem, hogy, mi köze a menetvágáshoz?és a Mach3-hoz?

9pk59nuy

Nem célom, hogy a Linux CNC-vel versenyeztessem a Mach3-at. Pusztán a tárgyban járatlan fórumtársunknak szerettem volna tudomására hozni, hogy a Mach3 tud menetet vágni. Mert ez volt az alapkérdése.  
Kijelentem továbbá, hogy műszakilag sokkal korrektebb megoldás amit a Linux használ szinkronizálásra, de céljainkat más módon is elérhetjük!
“Nálad biztosan a step-dir hajtás biztosította a pontos hosszú menet vágását”
Nem fogod elhinni, de pontosan ez a hajtástipus ami nem problémamentes! Itt kezdetben nálam is előfordult az, hogy jobbról balról eltért a kés a menetárok közepétől. Természetesen sok munkaóra befektetésével sikerült megoldani a problémát.
„elektronikai beszámolódat sajnos nem nagyon értem,, mi köze a menetvágáshoz?és a Mach3-hoz?”
Pedig egyszerű! Ha nincs szigorúan TTL szabvány szerinti, és az adott hardverhez illesztett  jel, akkor a jelátvitel nem korrekt a vezérlők és a pc felé.  Ezen felül, az index jelnek nemcsak TTL kompatibilisnek kell lenni, hanem jelformáltnak is, vagyis szükséges adott orsófordulaton a jelhossz minimumot túllépni. (Mach3 manual) A Mach3-hoz pedig annyi köze van, hogy Linux-nál ez a probléma nem létezik, mert az encoder közvetlenül köthető a paralell portra, a protokoll pedig gyárilag biztosított. A Mach3-nál indexjel esetén mindenkinek a saját tehetségére van bízva az elektronika megtervezése, előállítása és a bekötés.

9pk59nuy

http://kepfeltoltes.hu/view/160219/SDC15757_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/160219/SDC15757_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu" TARGET=_fnew>http://www.kepfeltoltes.hu

KoLa

9pk59nuy

Nincs,de már nézegettem. Ha ismered, akkor mond el, mi az ami miatt ajánlod? Mert én sem vagyok a jónak elrontója!

KoLa

Azért ajánlom Mach3-hoz, mert ez az elektronika, kezeli az enkódert ami a főorsóra van szerelve és létrehoz menetvágáskor egy szinkronizált kapcsolatot ami átveszi erre a feladatra a Mach3-tól a léptetést! a Mach3 csak azt mondja meg hogy, hová kell eljutni, milyen menetemelkedéssel!
Nekem sincs ilyen a gépemen, mert mire megjelentek ezek a mozgásvezérlő elektronikák a Mach3-hoz ( jó drágán ) akorra én már a LinuxCnc-vel vágtam a menetet, esztergáltam hatszöget, excentert,stb ilyesmiket, amire a Béni írt subrutinokat,vagy kód generátorokat, a feledattól függően!
Végül is! a hobbicnc világa sem arra halad hogy, fordulatonként 1 réssel kezdjünk neki menetet vágni:)
Tibor45 már párszor 'tökönszúrta magát' az efféle menetvágások hallatán...de igaza van szerintem mert, visszacsatolás nélkül ne vágjunk menetet! csak ha nagyon értünk hozzá!:)))

istvan58

Én még csak tervezem hogy valamikor CNC-sitem a kinai ceruzahegyezőmet, és egy olyan verzióra gondoltam hogy léptetőmotor vagy szervó hajtásu főorsó , jeladó a fordulatonkénti 1 index jelhez. Na da arra gondoltam hogy a mach3 csak ki-be kapcsona a főorsót és a step jeleket egy preciz quartz oszcilátoról leosztva állitanám elő és igy hajtanám a léptető vagy szervó vezérlőt.