Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Van még egy bizonyítási mód!
Készíts egy videót amikor M20-as külső menetet vágsz legalább 150 mm hosszban 20-25 fogásból!S235-re, Mach3-al, mindegy milyen főorsó hajtással készíted!
A mikro sárgaréz világhoz lehet jók a beállításaid, és a tapasztalataidat is lehet hogy csak innen meríted! nekem meggyőző lenne a fent említett teszt!
Miért is vették ki a timing-jelet a Mach3-ból?

w0hgtwf3w

Egy kis segítség kellene.
HP notebookra tettem fel a mach 3-t XP alá (sp3).
A teljesen ugyanolyan paraméterekkel beállított mach alatt a cnc gép léptetői nagyon durván "kerregve" mennek.
De nem is lehet folyamatos mozgásnak nevezni inkább csak rángatózás.
Esetleg valakinek volt már hasonló jelensége.

Ui.: a gép sima asztali PC-vel tökéletesen működik.

ra8nsmk6w

http://www.machsupport.com/wp-content/uploads/2013/02/Mach3_Threading.pdf" TARGET=_fnew>mach3 menetvágás
Ez a pdf a 2012 utáni menetvágást taglalja. Érdekességként a timing funkciót már nem lehet választani csak az indexet.
Saját véleményem, hogy a "lendkerekes esztergáknál" az egy rés még elfogadható menetet ad, de rövid fejszámolás után belátható, hogy az egy fordulaton belüli fordulatszám változást nem tudja tolerálni.

9pk59nuy

"Az itt kételkedő emberek 99%-a épp az utolsó mondatod miatt kételkedik, miszerint Te magad is írod, hogy nincs fázisszinkron. "

Semmilyen un. visszacsatolt rendszer nincs fázisszinkronban. Az elektronikus szinkront minden esetben a szöghelyzettől való eltérés vezérli, emiatt több-kevesebb eltérés van a periódusokban. Ezért írtam, hogy nincs fázisszinkron.

Ha megnyugtat, akkor elmondom, hogy még a fogaskerék szöghelyzete is eltér a fogankénti gyorsulás-lassulás idejére. A LINUX is így működik, csak szorosabb a visszacsatolás a főorsó és a mellékmozgások között.

ra8nsmk6w

Keress földhurkot!

w0hgtwf3w

Földeljem le a notebokk-ot ?
Azt hogyan kell ?

KoLa

Miki! én úgy oldottam meg ezt a kérdést hogy a főorsó hajtás maradt PWM-es,viszont amikor szükség van rá, pneumatikával rá kuplungolok egy forgatót,( ilyenkor egy mikrokapcsoló megszakítja a PWM jelet, sose lehet tudni... )minden a programozható a g és m kódokkal.

ANTAL GÁBOR

Két kérésem lenne :   az egyik   légy szíves írd le az általad használt  verziószámot !  A másik : Csináljál egy 300 mm es demó menetet ( akár levegőben ) és hallgasd meg a fejhallgatóval úgy hogy a menet elejét ne figyeld legalább az első 30mm es szakaszon( fogásvétel stb) és ugyancsak ne vedd figyelembe az utolsó 30 mm t !  Legyen a főorsó fordulata 300 és az emelkedés 1 mm .  Így   a tiszta idő 12 sec lesz  . No azon belül lassítsd be kérlek valamivel a főorsódat !  Kíváncsian várom az eredményt !   Csütörtök után  talán lesz időm kipróbálni   ( A verziószám is nagyon fontos !! )

ra8nsmk6w

Ha átdugod egy asztali gépre ugyanazt a rendszert és hibátlan akkor a notbook parallel portja nem jó vagy a beállitás vagy hardveresen.Erre vannak trükkök, nagyon régre kellene visszaolvasni még Maggi korszakra

svejk

Gondolom a kerregés a driver teszt futtatásakor is látszik.

Én már rég lemondtam  a tökéletes mach3-LPT portról.
Voltak már itt pár ember tollából tuti tanácsok tökéletes időzítések elérésére, de nekem egyik sem jött be, még az XP telepítési módok változtatásával sem.  
Ahány vas annyi féle probléma.

Használj szervot, azzal ki lehet átlagolni a jittert. :)
Vagy külső mozgásvezérlőt.

KoLa

Az a baj ezzel hogy mindegyik példa kis átmérőjű 1" alatti hosszúságú menetekkel példálózik!
Ilyeneket én is tudtam vágni a mach3-al!
De most újranéztem egy pár képet ebben a leirásban! nézd csak meg a 11. oldalon lévő figure 3.6.1.4 képen lévő menetet, egyre szélesebb nyomot hagyott a kés, vagy miért mélyebb ha mélyebb? ha csak a festett felületet karcolta az elején? ez olyan, mintha többször is ráment volna ugyan azzal a fogással csak amikor már nem volt terhelés kijavította a végére a menetemelkedést!

w0hgtwf3w

Hát igen én erre a párhuzamos port beállításokra vagyok kíváncsi, elkerülendő a rengeteg hozzászólás átböngészését.

w0hgtwf3w

Na ez tényleg elszomorít.
Amiről szó van az a BF20 léptetőmotorral.
De most holnap kíváncsiságból kipróbálom a szervós gépet.
(vagy veszek egy asztali pc-t azt kész)

KoLa

Van itt még egy probléma! minden korrekciót amit menetvágáskor kell végrehajtani, max csak a motorok gyorsulásának határain belül lehet megoldani!
A linuxcnc is elcseszte a menetet amikor a frekiváltón menetvágás közepén,hirtelen emeltem a fordulatszámon!
Ha visszafelé jövet váltok fordulatot akkor is másik nyomba megy mert a z tengelyem mindig ugyanúgy gyorsít ki, viszont a főorsó ez idő alatt mennyit fordul az nem mindegy!

svejk

Én úgy emlékszem az evolvens fogazásnál nincs szöggyorsulás ingadozás.  
De ha van is, ugye érzed mondjuk a 40 fogú fogaskerék vagy 100-as encodertárcsa és a Mach3 egy árva rése közt a különbséget.

De még most is leírom én sosem próbáltam, de az elmélet sántít.

Majd egyszer sort kerítek a tesztre, akkor amit látok a hagyományos szkópon az lesz a tuti. :)

Neked meg mint írtam mindent elhiszek, a gyakorlati példáid nem légből kapott infók.
No meg a nagyvilágban is sokan használják a menetvágást Mach3-on.

Egyébként is pl. egy M10-es menet esetén ha van pár százalék eltérés attól még az anya rámegy, főleg ha alá van vágva.

Nem utolsó sorban a gyári CNC gépeknél is probléma ez, főleg a régebbieknél.
Persze a jobbak azért legalább szólnak előre, ha rossz technológiai adatokat akar beadni a gépbeállító.