Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

http://kepfeltoltes.hu/view/160215/Els__j__menet_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/160215/Els__j__menet_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu" TARGET=_fnew>http://www.kepfeltoltes.hu

Ez sikerült a pici EMCO esztergámon.  
Mach3
Főorsómotor:             60Watt
Fordulatonkénti jeladás: 1
X, Z tengely:            0,5Nm
Párhuzamos port

guliver83

Nálam a Linuxcnc tökéletesen működik, ha kézzel hajtom a főorsót azt is szépen le tudja követni gond nélkül.

adamant

Tiszteletem köszönöm a hozzászólásokat :)

Nem hagyott nyugodni a dolog így le is teszteltem a dolgot tényleg csak az index kell neki és megy is a dolog élesbe nem próbáltam csak a levegőbe  
Viszont lenne még kérdésem a manualban az szerepel hogy 4 horony van abból 1 szélesebb és az az index neki de akkor mire szolgál a maradék 3 hogy ha csak az indexet nézi? ( kíváncsiságom nem hagyott alább így teszteltem mennyit bír el indexnek és 45kHz el simán elbírt...)
Ami még furcsa volt a dologban hogy index jelre elindul a dolog és megy szépen a tengely de csak 1 jel kell neki hogy meginduljon menetvágás közben már nem érdekli semmi csak megy megy hiába áll megy a főorsó vagy gyorsul fel semmi változás (indexnek egy nyomógombot használtam)

Tényleg ennyi lenne az egész semmi? semmi többre nemképed a mach3? vagy csak én nem csinálom jól?    

Guliver83: tudom hogy a linuxcnc tudja de nekem ezt most mach3 al kell meg valósítanom :(  

Üdv Adamant

guliver83

Nem is értem, hogy miért nem csináltak a Mach3 ra is szinkron menet vágást, mint a Linuxra .

9pk59nuy

Van kérdésem:
1. Hány réses tárcsát használsz?
2. A jelbemenetet az INDEX-re kötötted-e?

adamant

Hello!

1. most egy 50 es enkodert használtam meg egy 100 as kézi kereket  
2. igen az index jelet a indexbemenetre kötöttem azt számolja is szépen mutatja hogy él a dolog  
A mach3 ban a A B jelet meg az enkoder bemenetre kötöttem mutatja is hogy él a dolog csak ezt valahogy nem akarja figyelembe venni  

Tudom hogy nem lehet neki adni túl nagy felbontást adni mert nem tudja lekezelni de 50 és 100 as enkodert is szépen számlálja  

hogyan tovább?  

ANTAL GÁBOR

idecopizom még egyszer ( higgyél nekünk )  
Egyréses tárcsa ( vagy hallos jeladó ) + Uc 100 + Mach 3 ( licenes) a jó összeállítás.  
 Indok : a mach 3 at folyamatosan fejlesztették . Az elején a többréses tárcsát favorizálták de hibás volt a működés. A magasabb verzószámnál már csak e réses a tárcsa . A leírás amit olvasol az régi , azon már túl vannak a mach fejlesztői . Nekem egy TOS megy cnc üzemben Minden gond nélkül vágom a menetet ( rotary kúpos meneteket csinálok a fúrószárak végére )  
 Van egy látens kalocsai kolléga aki telefonkonzultáció segítségével átalakított egy kis gépet amivel napi 30-40 menetet vág borászati eszközökre ( 1/2 " -1") elküldöm a tel számomat egy mailben .. ha gondolod felhívhatsz

adamant

Na most már világos akkor a dolog beletörődöm míg nem lesz UCCNC-nek eszterga felülete :)

Még egy kérdésem lehetne? Ha az index jel mutatja az aktuális fordulatot azt valahogy össze lehetne hozni hogy ha esik a fordulat a megadott értékhez képest akkor azt kompenzálja?  

svejk

Dobj a főorsóhajtásra egy Speed-es szervot lesz "öröm és bódottág'"

adamant

De az túl egyszerű lenne :) jelen állapotban ez nem valósítható meg?

ANTAL GÁBOR

Két út lehetséges : Vagy a főorsó fordulatát kell konstanssá tenni vagy az előtolásnak kell a ( pillanatnyi fordulathoz igazodnia ) Az elsőre a megoldást Svejk leírta : egy sebességszervó a főorsóra   mintavétel a fordulatszámjelből akármivel ( többréses tárcsa, tacho , resolver, hall  stb ) és szabályozott hajtás ) Ez mehet a mach hal  A menet készítéséhez az index jelet egy egyréses tárcsa szolgáltatja  
 Nekem nem kell mert a 6.5 kWos hajtásom nem lassul be .
 A másik megoldás : a ceruzahegyező főorsója belassul de nem törődünk vele mert valós időben hozzászabályozzuk az előtolást . Erre alkalmas az UCCNC   és a linuxcnc . Az UCCNC nél egy pl 100 réses tárcsa( A-B ) jele van valós időben feldolgozva és az elektronika ( Pl UC100) úgy szabályozza az előtolást hogy jó menet képződjön . Természetesen a 100 réses tárcsa index jele fogja indítani a menetvágást  ( Kereshetsz videót a neten )  

ra8nsmk6w

Mennyiben a mach kijelzője mutatja az aktuális fordulatot és a visszacsatolás jelző led nem világit akkor a spindle setap nincs jól beállitva. Ilyenkor csak imitált menetvágást végez,de azt jelzi is mint hibaüzenet

9pk59nuy

"2. igen az index jelet a indexbemenetre kötöttem azt számolja is szépen mutatja hogy él a dolog"

Tehát ha jól értem, akkor az encodert úgy kötötted be, hogy pontosan 1 orsófordulatra jusson 1 indexjel?  

adamant

nem ad semmi hibaüzenetet csak megy és kész :)

© tóthz : igen 1 fordulat 1 jel  

9pk59nuy

Egy kritérium még van:
"A MAch3 megbízható működéséhez egy legalább 200mikromásodperces impulzusra van szükség"

Ha az encoder ennél rövidebb impulzust ad, akkor egy triggerrel meg kell növelni az impulzus hosszát!