Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Látod, már a kiindulás hülyeség!
Az EGY rés, csak a "felső holtpontot" mutatja.
Hogy konkrétan hol van, azt a másik réssor dolga jelezni.

Szóval a színvonal továbbra is a béka segge alatt.

HJózsi

Azért ha valaki nem is mélyen hozzáértő a különböző szakterületekben amik itt a Mach3 cnc témában összefutnak, feltehet magának néhány ellenőrző kérdést, ha valami nem úgy sikerül mint ahogy várta volna, a Mach3 ugyanis néhány kritériumra felhívja a figyelmet ...

Asztali PC-t használ-e vagy notebookot? - Notebook ellenjavallt ...
Alaplapra integrált video kártyát használ-e vagy külön videokártyát? - alaplapi ellenjavallt...
Futtat-e más programokat egyidejűleg, hálózati alkalmazásokat? - ezek is ellenjavalltak...

Az utolsó verzió ami a több réses tárcsát és a Timing-ot támogatta : Mach3Version3.042.029.
E fölött csak az egy réses tárcsát támogatja, Index jel, azzal a kiegészítéssel, hogy akinek nem elég a tokmány tehetetlenségi nyomatékából eredő kiegyenlítő hatás az használjon step/dir-es főorsóhajtást szervomotorral. Ez esetben elég lehet az egy rés, mert a főorsómotor encodertárcsa belép a szabályozókörbe áttételesen és forszírozni fogja lemaradás esetén a kompenzációt bőven egy körülforduláson belül.
Be tetszettek ezeket tartani??? Ha nem, akkor még nem a Mach3 a hibás...  

Nagyon vártam Tibor45 megkezdett publikációjában azt a részt amikor eszterga főorsóra kötötte volna a vizsgáló encoderét és kielemezte volna különböző tömegű és hajtású főorsók viselkedését az esztergálás megkezdésekor és alatt ... Sajnos néhányan túl türelmetlenek voltak és elüldözték idő előtt, pedig sokan tanulhattunk volna belőle...

Idő hiányában sajnos én sem végeztem el néhány tesztet, amit terveztem a Mach3 menetvágó képességével kapcsolatban, viszont a menetvágás nálam is jól működött, nem csak rövid menetre. Na persze én step/dir-es főorsót használok és a jelalakokra, jelszintekre is odafigyeltem. Ha oda jutok egyszer a nyáron, akkor asszinkron motorral is ki fogom próbálni, mi is volt a tudomány tegnapi állása a Mach3-al menetvágásügyileg... a mai állás a Mach4, de nem látom okát az upgrade-nek, amikor itt van a Linuxcnc is ...

svejk

No igen...
Anno valaki elkezdte szidni a menetvágást, páran megerősítették aztán lehet csak így ment át a köztudatba. :)

Ez a 3.042.029 nem is olyan régi...
De mi volt az ok, hogy elhagyták a többrésest?

svejk

Végül is ha belegondolunk, hogy Antal Gábor, Dorogi Laci, H.Józsi, Tóthz, tud bizonyíthatóan menetet vágni, csak Kola nem?  [#crazya]

Miki2

Mióta ez a verzió megjelent, én ezt használom gond nélkül.
Vágtam már Trap32x6-os belső menetet is sok-sok fogással az E1N esztergámon.
Sosem tévesztett, nem vágott mellé.

HJózsi

lövésem nincs ... viszont a 3-as verzió vége felé  már kezdték rebesgetni, hogy annyi változtatás kellene már, hogy jobb lenne újra írni ... aztán jött a 4-es újraírt alapokkal, amit még nem próbáltam. Szó volt a rigid tapping-ról is de mintha az még mindig jövő idő lenne ...

HJózsi

Hát ez az! [#smile]

svejk

Akkor lehet csak jó, hogy már két napja beszélünk róla, csak-csak kiderülnek az igazságok...

Szegény Kola milyen ideges lesz ha ideér estére! [#nevetes1]

Lehet úgy megharagszik rám, hogy Debrecenbe nem is hoz nekem pálinkát. :(

9pk59nuy

A menetvágáshoz érdemben nem nagyon lehet már hozzáfűzni, ezért egy újabb Mach3 botrányt szeretnék kirobbantani!

Tárgy a másik mumus a rádiuszkorrekció. Ha követem a gépkönyvet, akkor néha sikerül a képernyőre kirajzoltatni a korrekciós utat, futáskor mutatja is becsülettel a számított pályát, de a kés nem a korrekciót követi !!!

Ha valaki tudná ebben az ügyben a tutit akkor kérem rohanjon meg vele!

svejk

No ez a téma is megér egy misét, mint a néha M3-ra nem induló maróorsó a Mill felületen.

No meg ott sem működött nekem a G41-G42.

Miki2

Ha valami nagyon pontosat kell csinálni, én megrajzolom AutoCad-ban a kontúrt.
Párhuzamost húzok a csúcssugár értékével, és a kapott értékeket programozom.
Ez azt jelenti, hogy a csúcsrádiusz középpontának az útvonalát írom a programba.
A CAM programokkal semmi trükközésre nincsen szükség.
Ha jól van a szerszám definiálva, az elvégzi a szükséges korrekciókat.

KoLa

Engem nem tudsz provokálni villanyász!:)))

w0hgtwf3w

Tegnap itt tettem fel a kérdést, ezért úgy érzem itt kell folytatnom.
Tehát laptopról szeretném vezérelni a léptetőmotoros BF20-t.
De irdatlanul rángatva járnak a léptecsek.

Lovas Gyula tippje a legvalószínűbb.
Kérdésem hogyan tudom megállapítani a földhurkot, és ezt hogyan lehet megszüntetni ?

9pk59nuy

Ez egy frappáns megkerülő módszer, de mit írsz be akkor, ha egy gömbcsuklót akarsz készíteni?  

Miki2

Olvasd el a #14760-as bejegyzést.