Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Később már minek, ha működik a gép? :)
Most kellett volna, hogy tudj előre tervezni a 36 ki és 48 bemenettel.

istvan58

egyenlőre most elég igy is...két parallel portot használok.

000000000

Nem állt meg a Mach3 fejlesztése, csak kijött a Mach4 és gondolom ez az új irány. Nem olcsó mert 200USD, de ha tényleg minden jól megy rajta akkor megéri.
http://www.machsupport.com/shop/mach4-hobby/

istvan58

Ja de még messze van attól hogy kész legyen.
Egyszer lehett jó lesz de akkor inkább az uccnc.

000000000

Én nem így gondolom. Ez év augusztusában kijött az első éles verzió, így már nem csak a DEMO-t lehet letölteni. Most még nagy hátrány, hogy PC lincence van rá vagyis nincs törés, de én letöltve a trial változatot kellemesen csalódtam. Átláthatóbb beállítás lett és a pluginek kezelése nagyot fejlődött. Még most próbálgatom, de egy biztos UCNC az perspektivikus az intenzív fejlesztés miatt, de nem szabad elfelejteni hogy az hardver függő. Tehát ha hardver gond van akkor csak hasonló terméket lehet venni, és nem csak lekapni egy régi elfekvő vezérlőt a polcról. Illetve nincs bővítési lehetőség. Mindegyiknek van előnye és hátránya, de a mérleg egy kicsit még a Mach felé dől a jobb skálázhatóság és bővíthetőség miatt.

svejk

Megy LPT-ről?  
Melyek a demo korlátai?

istvan58

Akkor en meg augusztus előtt néztem, az csak demó volt.

000000000

Igen. Az az első és ott van a demo mellett letölthető LPT kiegészítő.

svejk

Hmmm... megnéztem.
Hát ezt aztán jól lebutították!

Pl. MPG kezelést nem is látok.

Az LPT konfigurálást nem értem, a device-nél kiválasztom, hogy Darwin, de hogy tovább??

Béni

Ha ki lesz dolgozva rendesen az UCCNC utasításkészlete, lesz hozzá egy képernyő szerkesztési segédlet és esetleg a Mach3 Brain rendszeréhez hasonló rendszer, akkor a Mach4 nem lesz nagy ellenfél. Ha ...
(A Mach4 is elment a programozói tudást igénylő testreszabás irányába. Jelenleg az UCCNC is ilyen ebből a szempontból.)

Mostanában volt alkalmam többször meglepődni, hogy milyen sok gép megy ipari és kisipari környezetben Mach3-al.
Szinte minden esetben igény van egyedi funkciókra, egyedi képernyőre, gombokra. Ha ennek létrehozása lehetetlen, vagy nagy munka, akkor az sokat vesz el a fejlesztésnél a felhasználási kedvből. (Keres a gépépítő más vezérlő szoftver, bár nincs nagy választék ...)

Az, hogy a szoftverhez megfizethető hardver kötelező tartozék nem olyan nagy baj. Az UCCNC egy jó hardverrel (UC300) nem sokkal kerül többe, mint a Mach3.
(Persze, az UC300-at nem lehet letölteni ...)

Az LPT-t meg komolyabb felhasználásnál érdemes elfelejteni.

000000000

UC300-al még legutóbbi információim szerint nem megy az UCCNC. Ezt mondtam én is hogy nem kell sok hogy behozza az UCCNC a Mach3-at vagy 4-et, de erre még várni kell. A Mach4-nél szétszedték a programot és nekem logikusan egy helyre tették a spec beállításokat csoportosítva és nem ezer almenü és fülön van most.  
Ha megnézzük vezérlőknél egyre jobban terjed az ethernet. Azt mindenki tudja hogy az LPT halott ügy. Ellenben az USB is néha ígényel szakértelmet főleg egy Windows összeomláskor, míg az ethernet nem. UC-hez vezérlő meg még a honlap szerint közelében sincs az ethernetnek.  
Nem csak képernyő tervező és brain kell. Sokak használnának egyedi plugineket, modbust, vagy figyeljük meg nemzetközi oldalakon a nyitott szabványú ethercat dinamikus előretörését. Rengeteg Mach3 plugin gyártó van ésrengeteg Mach3 kompatibilis hw gyártó. Én azt látom, hogy az UCCNC-nél üzletpolitika kérdése az egész. Mivel önálló program  önálló árral ha én fejleszteném biztos hogy nyitnék más hw felé, igy nagyobb lenne a potenciális ügyfélkör. Ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy amíg nem gyárt a "fél világ" plugineket addig nagy durranás nehezen képzelhető el. Mach3 honlap szerint évente 20k licencet adnak el. És ehhez csak gondoljuk hozzá hányan használják törve.
Ebben a szegmensben úgy gondolom nem az ár a legfontosabb hanem a megbízhatóság/pontosság/funkcionalitás.

Béni

"Ebben a szegmensben úgy gondolom nem az ár a legfontosabb hanem a megbízhatóság/pontosság/funkcionalitás. "
Igen, ezzel teljesen egyetértek.
A Mach3 engem legkevésbé a megbízhatóságáról tudott meggyőzni.
A Mach4 próbálgatására még nem volt időm, csak olvastam róla.  
A LinuxCNC az, ami tudásban, támogatottságban eléri azt a szintet, amit elvárnék egy 50 eFt körüli vezérlő konfigurációtól.
Viszont, már nem fogok C-t tanulni, hogy a többi követelményt is kedvemre tudjam szabni.

(Az UC300 már barátkoztatva van az UCCNC szoftverrel.)

d46hvfrdr

ÜDV!

Egy olyan gondom lenne, hogy van egy ASRock gépem amin van LPT port, viszont nem tudom sehogy sem beállítani a Mach3-at. Olyan mint ha nem lenne kommunikáció az LPT portnál. A port engedélyezve van a BIOS-ban illetve normál nyomtatóportra van beállítva. A gép bekapcsolásakor és az operációs rendszer indulásakor (win7 64bit) a vezérlőn felvillannak a ledek de semmilyen programmal nem tudom vezérelni az LPT portot, mintha nem is lenne.  

Mi lehet a gond és hogy tudnám működésre bírni?

Révész Richárd

A win7 meg a 64bit a baj.
Nem fog vele menni.

000000000

A Mach3-ban a port beállitása jól van konfigurálva? Az eszközkezelőben lévő párhuzamos port cimével meg kell azonosnak lennie.  
A vezérlőt ha feltételezzük hogy biztos hogy jól működik és a kábel is megfelelő. a beállitás is jó akkor megpróbálnám ha nincs másik gép a közelben, újratelepités elött egy konzolboxban kipróbálni.