LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4utepsca

Helló Lajos!

Valószínű, hogy más karakterkészlettel készült az adott előgyártmány.ngc mint ami elvárható.
A magyar ékezetek és a kódkészlet akad össze.Akkor szokott ez előjönni, ha Windózén szerkeszted a programot és áthozod linuxra.
Segíthet. ha nem használsz magyar ékezeteket,vagy ha figyelsz rá hogy korrektek legyenek. Én is szívtam vele a napokban. UTF-8 általában a tuti.  

7snm9r7t

Szia János!
Nagyon gyanakodtam erre az eshetőségre!
Ezt a kódot évekkel ezelőtt írtam még a mach3 alatt!
Persze áthoztam az összes kódomat az Ubuntura annó' és kis kozmetika után működtek!
Ez is működött eddig, ez lett volna az első betöltése a Debian alatt!
Azt vettem észre!amikor editálásra megnyitottam, hogy az általam beírt zárójeles megjegyzésekben az 'ő'betű a vesszők helyett egy szinuszjelet kapott...hiába írtam át vesszősre, maradt a hibaüzi[#nemtudom]
Mit javasolsz?Írjam,másoljam, újra egy üres fájlba?

7snm9r7t

"UTF-8 általában a tuti. "
Hol tudom ezt átálltani?

7snm9r7t

Átírtam az összes ékezetes megjegyzést,ékezet nélkülire!semmit nem javult! A hibaüzi ugyanaz.

fahzgvxn8

Szúrd már be ide a program első 10-15 sorát.

4utepsca

Szia Lajos!

A Geany szuper szövegszerkesztő, jobb mint a gedit. Van windozéra is (www.geany.org)

Linuxon: sudo apt-get install geany

Utána betöltöd a doksit és:
Document > set encoding > Unicode > Unicode UTF-8

Ugyanezt eljátszhatod a windózon az összes régi fájllal és elmented őket jó formátumban.

Ja, a Geany-ban alul látszik a kódolás mellet a sorvég kezelés is: Linux/unix rendszereken ez "mode Unix (LF)". Windozéről szintén át kell konvertálni. (Document > Set line endings > Convert and set to LF (Unix))

7snm9r7t

Szia János!
Megoldottam eddigre' a problémát! újraírtam a kódot

7snm9r7t

folyt...
(rossz gombot nyomtam az egérrel)Ehhez a telepítéshez is iternet kapcsolat kell a Geany-hoz?"Linuxon: sudo apt-get install geany "
A többit értem!
Köszönöm a segítséget!
[#wave]

7snm9r7t

Nem tudom már a rosszat beszúrni ide mert már töröltem a gépről, miután jó lett az újraírt változat(sőt! még sokkal jobb lett!)
Egyébként a kódban nem volt hiba!évek óta használatban volt,még az Ubuntu-s EMC2 alatt is jól működött!
Ezt, csak ez a Debián ne érti!

7snm9r7t

Mostanában vettem észre hogy, a Liuxcnc felületén a gkód ablakot fel lehet húzni egérrel,a szerszámpálya kijelzés kárára,persze nem sok értelme van, mert a sorok elég rövidek a képernyőhöz képest, de világosabb lett a műhelyben! a nagy világító felülettől:)))
Én szivesen segítenék a fejlesztőknek hogy:mire lenne szüksége egy eszterga vezérlő programnak...

7snm9r7t

Még ide tartozik egy kérdés:
Nagyon nehéz a fogókat használni a Linux alatt!lehet ennek az érzékenységét

7snm9r7t

...változtatni?

008py5n5y

Meg tudná mondani valaki, hogy a tengely sebességek kijelzését hogyan tudnám a képernyőre csalogatni?
2.5 verziüban még kijelezte, de a frissítés után eltünt.
View menü/Show velocity be van pipálva.

Köszönöm!

7snm9r7t

Ez, az a velocity ,ami a szerszámpálya kijelzőben van elhelyezve?
Nekem az a bajom vele hogy, olyan pici lett az újabb verzióban hogy nem látom!most már csak szemüveggel tudom felügyelni hogy, merre mennyi az annyi!
Az ilyen fontos adatok visszajelzését azért illene külön DRO-ba tenni olvasható méretben!
Akkora üres felületek vannak ezen a vezérlőn hogy, nem is értem! nincs itt senki a fejlesztő programozók között aki nem gravírozó alapokból fejleszti az esztergálási feltételeket!
Persze most,jól beszóltam, pedig f.ngom sincs a Linuxról!
Az alap az nagyon jó! főleg az esztergályosoknak! csak mi aztán kezdünk kombinálni...biztos itt van a hiba!
Mit is kérdeztél lari!
[#wave]

008py5n5y

Szia Kola!

Igen arra a kijelzőre gondoltam, ami a szerszámpálya részen van kijelezve.
Nekem van egy marógépem is, frissítés után onnan is eltűnt ez a kijelzés.