Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

bjam28

Szia Lari!

A Mesa 5i25 / 7i77 kombináció 6 szervó motort (+/-10V kimentek, enkóder bemenetek és 48 általános be/kimenet) kezel. Árban is kedvezeő.
PCIE esetén 6i25 van az 5i25 helyett.

KoLa

Kipróbáltam! semmi hatása nem volt!

lari

Köszönöm az információt.
De hogyan valósítható meg a gyakorlatban ezekkel az eszközökkel a zárt hurkú szabályozás?
A szervomotor saját encodere használható, vagy szükséges tengelyenként további második útmérő rendszer? Nehézkes egy ilyen rendszer INI-Hall konfigurálása? Esetleg elérhető a Pnocoff varázsló valamelyik részében?

smalla

Tengelyenként két enkóder kell, de az újabb enkódereknek eleve dupla kimenetük van, vagy előfordul, hogy pl a szervó erősítőbe soros jel megy be s az továbbítja a vezérlés felé a differenciális jelet.

lari

Az én vezérlőim A+B+ jelet kérnek, ami közvetlenül a vezérlőhöz csatlakozik. Ezek szerint az encoder másik kimenete A-B- a Mesa kártya valamelyik bemenetére kell, hogy csatlakozzon, amit a szoftver fog kezelni?
Köszönöm!

smalla

Nem. A+ és A- egy differenciális jelet képez B+ és B-, egy másik differenciális jelet. A és B jelek határozzák meg a lépést/forgásirányt együtt. A differenciális jel azért jó, mert nagy a hibatűrése, csavart érpáron kell vinni. Szokott még lenni egy Index jel is I+ I-, és ezeken kívül szokott még lenni még egy garnitúra kimenő jel C+ C- D+ D- J+ J-, ahol C ugyanaz, mint A, D mint B, stb, de ezek már nem egységes elnevezésűek, meg kell nézni a leírást. Elvben lehetséges A+ és A- jeleket szeparálni, de akkor a feldolgozásnál ügyelni kell arra, hogy ezek ellenkező fázisban vannak és persze ezzel a zavartűrést elbuktad.

fektiforg

amplifier head sets

fektiforg

Bocs nem ide akartam :(

zozo

Sziasztok, próbált valaki spline-okkal készült dxf fájlból g-kódot generálni? -persze linux alatt. Sajna a pycam nem ismeri, de ha valaki tud valami linuxos megoldást, akkor megköszönném az infót. (gondoltam, megkérdezem, mielőtt próbálgatni kezdek ezt-azt)

KoLa

Generáld le valami ócska windows-os cam programmal! a g0 g1 g2 g3 m3 m4 m7 m8

KoLa

-at mindegyik vezérlőprogram érti!

43ksw659v

Tisztelt Urak!

- a kimennő jelek "aktív" polaritását lehet konfigolni?
- 3 tengelyes marógép esetén melyek a szokványos kimenő jelek(3 X a STEP és a DIR)? Van még valami?

- a lépető motor vezérlő elektronika szokott jelet beküldeni a PC-be? ( pl. valamilyen hibaállapot)

Előde is köszi a választ,

zs

bjam28

Szia Zozo!

A dxf2gcode nevű programot érdemes megnézni. Én nem használtam még, de népszerű és elvileg tudja amit írtál:

Import

Block and Insert import fully supported
    Spline import with convert to Arc and Line elements to reduce geometry count
    Ellipse import with convert to Arc elements  

https://code.google.com/p/dxf2gcode/" TARGET=_fnew>dxf2gcode

bjam28

Helló Zsocy!

A kimenő jeleket (is) lehet negálni:
setp parport.0.pin-07-out-invert 1

Bemenet esetén:  
net home-x <= parport.0.pin-10-in-not

"Szabványos" alatt mindenki mást érthet, de  kimenő jel lehet még a léptető vezérlők mellet:
főorsó PWM, főorsó be/kikapcsolás, hűtés be/kikapcsolás, LED-ek, kijelzők, stb. Persze lehet hogy kisebb gépeken ezekre nincs szükség.

A léptető vezérlő nem szokott beküldeni semmit, az általában nem tud észlelni semmilyen állapotot.

43ksw659v

Köszönöm a válaszod.

Egy 3 tengelyes 2A-es vezérlőt építek, és ha lehetséges szerettem volna szabványos maradni.
(azért az előállított hibajelet kivezetem, hátha jó lesz valamire)

Üdv,

zs