LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

7snm9r7t

folyt:teljes kört programozni,hanem a koordináta rendszer miért forog?

7snm9r7t

Ezt a kis kódot most írtam hogy lássad miről beszélek!x0 z0 ból, körív esztergálás, először plusz x irányban, majd minusz x irányban.
Bocsi de visszahúztam a két ív között gyorsjárattal x0 z0 ra!

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/LinuxCnc/fekti%20g%f6mb.jpg" border=0>

7snm9r7t

Kicsi lett a kép!mindjárt felnagyítom!

7snm9r7t

Az én oldalamat is alulról kell nézni hogy jó legyen

7snm9r7t

...de a túlsó oldalt is alulról kell nézni hogy a kód értelmezése jó legyen!

7snm9r7t

Itt valaki melléfogott!

8gwpaca0r

Köszönöm a segítséget!
Amikor konfiguráltam az X tengelynél nem volt beírva mínusz előjellel semmi és ezért csinálta akkor. Mivel még nagyon kezdő vagyok így nagyon sok minden nem világos számomra.  

Például nincsenek fönt nekem végállások és semmilyen referencia kapcsoló akkor például ha kikapcsolom a gépet akkor minid újra be kell állítani a Home Axis Z és X pozíciókat?  
A szerszámmal az X tengelyen a Home Axis X0 a tokmány központja ezt minid fel kel venni gondolom.

etc77f5nr

Szép napot az Uraknak :)

Felpakoltam a linuxcnc-t. Lévén, hogy a gép egy régebbi P4, a hardwares résszel nem volt semmi gond. Hang Lan alapból BIOS-ból kilőve. Mindenféle elő olvasmány nélkül elsőre beconfigoltam a tengelyeket, tökéletesen működnek. Amit észrevettem (és mások is mondták) a motorok 1000x szebben és csendesebben járnak, és a végsebességben elértem a mach3hoz képest 3x-os értéket, azaz 9000mm/p sebességgel tudja pörgetni a kis motorokat 5mm-es orsóval!!! Nyilván nekem elég a 3000mm/p egy 510x650-es munkaterülethez :) Szóval eddig csak pozitívumok vannak. Most nekiállok olvasni, mert pl elsőre olyan alap dologban akadtam el, hogy nem tudom lenullázni a koordinátarendszert :D Ez az én hiányosságom, nekem még teljesen új a program, de nem tűnik vészesnek a dolog. Szóval bevált a linuxcnc, használni fogom a mach3-at egyelőre kikukáztam (persze azért még a gépen fentvan).

8gwpaca0r

Hogy lehet kitenni a felületre a főorsó fordulatának a kijelzését? Van valami leírás róla?

etc77f5nr

Rajzolgattam egy kicsit. Ami nekem magas, az az, hogy megadom a végállás helyét 0.0 majd a szoftveres munkaterület 0 to -100 (Z tengely). Ezzel idáig semmi gond, megadom az elméleti maximumot a gépnek (ami a gyakorlati max is). Beállok a toll hegyével a papír tetejére, de itt hogy is kell nullázni a Z-t, hogy ne a homingot nullázza? Mert ha rányomok a homing Z-re akkor odatesz egy 0 pontot a DRO ban, de akkor pozitív irányba nem engedi ugye mozogni, mert 0 to -100 van megadva. Nekem kicsit ez magas. Gondolom más koordinátarendszerben kéne dolgozni, de a leírásban nem találtam meg ezt a részt :( Meg tudnátok mondani, hogy hol találom?

ffibr3g7v

Érintőt kell venni, (Touch off) gombbal tudsz, 0 és bármilyen értéket írhatsz az éppen aktív tengelynél, és kiválaszthatod pl. g54
koordináta rendszerbe szeretnéd ezt az eltolást (programba hivatkozni kell rá).

etc77f5nr

Sikerült. Még egy kérdésem lenne. Reliefet próbáltam "légszántással". Aspireban generáltam a kódot, ugye íveket nem csinál, helyette millió apró vonalat ami nem gond, de szétdarálja a mechanikát, ill csak zavar, hogy olyan mintha minden sor előtt megállna és újra gyorsítana. A gyorsulások nem túl nagyok (x800y600z1000 mm/s2) ezért nagyon érezni, hogy darál. Erre milyen megoldás lehetséges?

7snm9r7t

Szia fektiforg!
Ezek szerint neked is csak marógéped van?

7snm9r7t

Ez nekem kicsit furcsa!
Mindenki azt mondja hogy, a Linuxcnc-vel kicsit lassabb a gép! és nekem is ez a tapasztalatom!de!ezen a sebességen atombiztos!

7snm9r7t

Küldtem mailt!