LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

8gwpaca0r

Így van de látod sikerült megoldani azért köszönöm! Vannak segítőkész fórumtagok azért!!!

bj34emsd7

Nos hát itt van a kutya elásva:
http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?BackToolLathe" TARGET=_fnew>LinuxCNC

úgy néz ki, hogy az esztergád back tool módban van, de az Axis megjelenítő front tool módban mutatja, ezért a G2/G3 kódok felcserélődnek.
Mondjuk nem értem, hogy, hol kellene lennie a gépi nullpontnak az INI szerint. Mert ugye általában a tokmány felfogató tárcsára teszik azt, nálad meg csak mínuszban mozog a gép (Z-ben), kvázi előtte a főorsóban. Ezzel meg van fejelve, hogy az X tengely is csak mínuszban mozog. Ha hozzáképzeled az Y tengelyt, az adja meg, hogy első vagy hátsó késtartós lesz a géped, attól függően, hogy az lefele vagy felfele néz, nálad kvázi felfele néz, tehát a gép hátsó késtartós. Ezért működik rosszul.

bj34emsd7

http://linuxcnc.org/docs/html/lathe/lathe-user.html#_arcs" TARGET=_fnew>Ez kimaradt, a 6 os pontban van a forrás. A tengelyek forgását, meg a hüvelyk mutató, középső ujjak forgásával tudod szimulálni :)

s2k5ycubj

Akkor mégsem kell szegény @Kola-nak átszerelni a főorsót a másik oldalra,a megfelelő működés érdekében... Ez azért érdekes,mert az itteni "házi" cnc esztergák mind így készülnek.

7snm9r7t

Szia!
Köszi az emlékeztetőt!
Sneci már, linkelte ezeket a beállításokat!Nem ezzel van a probléma! hanem hogy, hogyan kell ezt váltani a configban!és hogy mi lesz ha van túloldali szerszám is![#eljen]

7snm9r7t

Te Laci!figyeljél mán, kicsit[#beka2]

s2k5ycubj

Lehet,hogy végre helyreáll a rend Lajos? [#nevetes1][#taps][#taps][#integet2]

bj34emsd7

Hát az egyik tengely min-max értékét fel kell cserélni a konfigban, s ha jól gondolom, akkor ugyanannak a tengelynek a motorvezérlés irányát is, hogy arra mozogjon, amerre te akarod.

bj34emsd7

A túloldali szerszámra fel kell venni még egy tengelyt, s azt külön kell programozni ebben az esetben :s. Szerintem. De lehet akkor már egyszerűbb ezt a konfigot meghagyni a túloldali szerszámnak, s ennek felvenni egy új tengelyt. S azt külön programozni, mondjuk U néven.

7snm9r7t

7snm9r7t

Nem tudom! ezek így elsőre! elég furcsán hangzanak!

7snm9r7t

http://wiki.linuxcnc.org/uploads/tool_positions-FandB.png" border=0>

7snm9r7t

Először beillesztettem a képet!
Az én gépem a Front Tool Post,szerint működik!
Ezen a képen az alsó illik rá! de ha az esztergálás g54 x0 z0 -tól indul akkor fordítva van itt is a g2 g3, míg  az x plusz és a z minusz jó irányban van! a képernyőn is és a valóságban is!

bj34emsd7

Ha egy X tengelyről akarsz megmunkálni szemből is meg hátulról is egy programban, azt csak úgy tudod megcsinálni, ha másik tengelynek veszed fel a hátsó késtartót ÉS ugyanazt a motort vezérli amúgy a HAL-ból. S persze észben kell tartani, hogy egyszerre ne programozd mindkét tengelyt, mert az nem nagyon fog működni.

bj34emsd7

De nem. Fogd fel úgy, hogy a motorvezérlés fordítva van bekötve, és te hozzáállítottad a szoftvert, hogy jó irányba mozogjon. De ettől olyan, mintha egy hátső késtartós gépet elborítottál volna az oldalára.