LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

7snm9r7t

Értem! de nem tetszik[#nemtudom]

bj34emsd7

Akkor észben tartod, hogy mikor a másik késtartóban levő szerszámokkal dolgozol, akkor g2/g3-mat felcseréled, hmm g41-42-vel nem tudom hogy van ilyenkor, ki kellene találni.

7snm9r7t

Volt egy kutyánk!Gusztáv! nem értette a kerék működését, mindíg megtámadott minden kereket, és ott akarta megharapni,ahol! ahogyan gördül az úton, a legközelebb az aszfalthoz!
El kellett altatni...
Elég kutyául érzem magam!

7snm9r7t

Az is fordítva van!

s2k5ycubj

Megértem,a kutya családtag!

ffibr3g7v

http://cnctar.hobbycnc.hu/fektiforg/Linux_CNC/Home/G17_G18_G19.png" border=0>

Ha bármely síkot nézünk (G17 G18 G19) csak úgy jó
az ívek iránya, ha a síkba nem ábrázolt tengely felénk mutat (G18 -nál Y pozitiv irány ).
Eszterga: balkézről főorsó, jobb kézről szegnyereg (Z pozitiv), forgás tengely túloldala
X pozitiv, Y , ha főlé hajolok felém mutat.
Erről  az esztergáról elmondhatjuk hátsó késtartós.  
Első késtartós gép származtatása:  
Forgassuk a a G18 síkot Z tengely körül úgy hogy
felénk nézzen az X pozitiv, az Y pozitiv padlófele mutat, és nézzük onnan.
Ekkor - balkézről főorsó, jobb kézről szegnyereg (Z pozitiv), forgás tengely túloldala
X pozitiv, ebből a nézetből ugyanazt látjuk  
mint hátsó késtartós gépnél, tehát ugyanúgy programozzuk...  

7snm9r7t

Szia!Nagyon szemléletes!ezt az ábrát most látom először!
Köszönöm hogy így kitartasz ebben a kérdésben mellettünk! hobbicnc esztergályosok mellett, hogy végre megértsük a lényeget!
Sajnos a Mach3-on tanultam én is a cnc esztergálást!ott felülnézetből stimmel minden!nem kérdezzük hogy merre van az y iránya mert,kit érdekel! egy nem használt dimenzió!igazából csak arra van szükség hogy,felülnézetben jó legyen! a mach3 áthágta az alapvető szabályt?

ffibr3g7v

Szia ! nem csak a Mach3 hágta át a szabályt, vannak
ipari vezérlők is, de már kiszorulóban. Gondolj bele ugyan az a vezérlő, két gépen, egyik első revolverfejes másik másik hátsó, és nem stimmel a kód. Főleg a mai világban, CAD-CAM rendszereknél
más posztprocesszor kellene a CAM -ben, valamint
eszterga - maró központoknál ahol mit tudom én hány tengelyt kezel a vezérlő, ott illik betartani a koordináta rendszer alapvető szabályait.
Én a linuxCNC -nél helyedben mindig "Back TooL Post" módba programoznák mert megegyezik a ív irány, szerszám sugár korrekció a megszokottal.
Készítesz egy rajzot a munkadarabról. Te esetedben a rajzon, tengelyen túli az első késtartó (pozitív X) térfele, tengelyen inneni a hátsó késtartóé (negatív X). Így minden megegyezik a programozás alapvető szabályaival.
Kód ugyan az, mintha a "kifordított" Front Tool Post -ot használnád, kipróbálhatod .

7snm9r7t

Szia! Pontosan értem amit írsz! csak! ugye, nem tudom itt hirtelen, hogyan kell átváltani a Linuxcnc-t, front-ról back-re!meg igazából!nem is akarom, mert a gépem így működik!a felém eső rész az, az x plusz csak

7snm9r7t

... csak!
akkor a gépem alapból, hátsó késtartós! értem már!

Amikor ezt kitalálták, nem gondoltak arra hogy majd, jön a 21.század, és az öreg csúcsesztergákon nyomulunk cnc vezérléssel!:)))

bj34emsd7

A kordinátarendszer forgása határozza meg, hogy a gépedet a linuxcnc első vagy hátsó késtartósnak fogja e kezelni. Tehát a megoldás, hogy jó legyen a lentebb írt szösszenetem. X tengelyen min-max értékeket felcserélni, motor irányát megfordítani (egy kapcsoló a HALban). Nem kell semmit szerelni.

ffibr3g7v

IGEN ! hátsókéstartós csak fejre van állítva :)

bj34emsd7

És fel se tűnt neki annyi időn keresztül, hogy rossz oldalán áll a gépnek. Főorsó jobbról, késtartó hátul. Mi ezzel a baj ? :)

000000000

A hátsókéstartó értelemszerűen fejre állítva.
Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy "hagyományos" eszterga szánjai, ágya, nem fejre állított hátsó késtartóhoz lett konstruálva akkor sem, ha közben céencésítve lett.
Ez a bukta ebben az öszvérben.
Történik ez annak ellenére, hogy a megváltó az maga a linux. [#nevetes1]
A modernizáció nagyobb felkészültséget feltételez és nem paraszt vakítóbb reklámszöveget a linux csodáiról. (mivel olyanja nincsen) [#nevetes1]

ffibr3g7v

" Jövő a nyílt rendszereké " mondta : Bill Gates