LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez a billgates nem abból gazdult, hogy mindent ingyen adott.
Ma ezt mondja, holnap amazt. Ki fog használható dolgot fejleszteni ingyen?
Ez így csak reklám.
Nem is erre akartam kilyukadni az előbb.

A hívek (nem az enyémek [#nevetes1]) figyelmét akartam felhíni rá, hogy ne az oprendszerről álmodozzunk, ha egy programsort se sikerül lefirkantani.
Ott van a mechanika, amit talán könnyebben átlátunk mi földi halandók és talán azon kéne elmélkedni.
De amint látom, egyszerű dolgok nem tűntek fel, pedig a szemünk előtt ott van mindenestől.
Mely síkok vannak ottan és mi a szerepük?
De ha a nyilvánvaló sem az, akkor mi? [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

7snm9r7t

Ez nem jó így!
Az imént kipróbáltam!
Felcseréltem az ini-ben a min max értékeket, átfordítottam a hal-ban a motor irányt!
betöltöttem egy rádiuszos szerszámpályát,-betöltötte! ez már nem jó jel, mert akkor nem változott,semmi, mert annó, amikor az első rádiuszos kódot írtam fordítva nagy káosz lett belőle!
Aztán ott lett vége a kísérletnek hogy a home all, után az x elindult a másik oldal felé! ott meg már nincs kapcsoló!
Mint tudjuk a Linuxcnc nem működik addig amíg nem veszi fel a home pozíciót!
Neked van Linux-os esztergád?vagy valamilyen!?

ffibr3g7v

Ne állits át semmit ! Front Tool Post csak egy "fordított" programozási mód, valamint monitoron
való megjelenítés, de nálad így van !

7snm9r7t

Én csak azt mondom hogy, ez az egész el van cseszve!

000000000

Mármint, hogy mi?

7snm9r7t

A monitoromon front!a program meg back!
Hüleség!

bj34emsd7

Hogyne működne, home nélkül, maróm van linuxcnc vel. Vannak végállás kapcsolóim, de azok csak ütközés ellen védenek, nem szoktam hazaküldeni. Nullázom a pozíciót, ahol kell. Nyilván esztergánál ez nem ilyen triviális, és bonyolultabb gépen én is csak így konfigurálnám. Van erre egy kapcsoló, de most nem vagyok annál a gépnél, hogy megnézzem és hirtelen nem találtam a guglival. Ha a min-maxot felcserélted, azzal a tengelyek iránya meg kellett, hogy változzon, és a motor jó irányba haladt, de a homing pozició keresése rossz irányba indult, mert az is fordult, ha jól gondolom.

bj34emsd7

de ő azt akarja, hogy a mach3-ról áthozott programja változtatás nélkül fusson. Én ahhoz a gépet, mármint a szoftvert forgatnám meg.

bj34emsd7

Azért egy mentést csinálj a jól (fordítva) működő konfigról ;)

ffibr3g7v

Még egyszer nekifutok: van egy háromtengelyes marógép, fejre állítjuk, X tengely körül forgatva(Tudom hülyeség, fogjuk rá technológia megköveteli pl. kihulljon a forgács a zsebekből ) Y pozitiv tengely feléd néz. Hogy programozod ?
Fordítva? Képernyő azt mutatja, hogy a szerszám
milyen utat jár be a Te nézetedből.

7snm9r7t

Nem azt akarom!
Hanem azt! hogy, a kijelzőn lévő ívek iránya megfeleljen a valóságnak! mivel fél méterrel arrébb,a valóságban ugyan az történik!

7snm9r7t

Az én nézetem az hogy, fölé hajolok a munkadarabnak balra van a tokmány jobbra a szegnyereg! azt látom ilyenkor ami a monitoron is ki van jelezve! és ha odamegyek az asztalhoz és nézem az alkatrész rajzát ott is ezt látom!

7snm9r7t

Lehet hogy ez a cnc vezérlés matematikai alapokon nyugszik!és ha van megfelelő cam programunk és hozzá illesztett post processzorunk, akkor tök mindegy hová gurítjuk a 'kockádat'[#eljen] ami egyébként nagyon szemléletes és egyértelmű!
Ez a cnc esztergályozás még nem egy exakt tudomány! mint ahogyan írtad, vannak eltérések!

ffibr3g7v

Ne hidd, hogy kell hozzá CAM.
Én a problémával közel 30 éve találkoztam először, egy 3 tengelyes marógépen, aminek volt függőleges - vízszintes üzemmódja,  G17 sík beforgatva X tengely 90° Y tengely 180° -ra (X előjele megváltozik) ,rájössz a gép mögül nézve helyes a koordináta rendszer, utána egyszerű. Feltételek: papír, ceruza, rajztábla, zsebszámoló, pár hetes NC programozói gyorstalpaló.
Munkakörnyezet: Egyedi gyártás, mindennap más, vagy több program,a szóban forgó gépen nincs grafikus megjelenítő, csak "száraz futás" ,több gép, (szerszám üzem),
vidéki kisváros, nagyvárosba a központ, szívatós munkák kihelyezve hozzánk,  se
internet, Google -lehet még gondolatban sincs ,s ember akitől kérdezhetnél.
Ilyen  jelegű problémát kétféleképpen lehet kezelni, vagy megoldjuk vagy alkalmazkodunk hozzá, van egy harmadik eset is, de akkor úgy járunk mint a kutyád :), ez nem járható.
Szóval én várom a Ti megoldásotokat. LinuxCNC hez
forrás szintjén is hozzá lehet nyúlni, saját képünkre, kívánalmaira alakítani.
Részemről ámen, nekem ez a része jó ahogy van, kedvenc hobbi rendszerem.

bj34emsd7

Az AXIS kijelzőt is át lehet állítani back-tool módba, mert most nincsen összhangban, ha jól értem. A géped back-tool, de a kijelzés nem.
http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?BackToolLathe" TARGET=_fnew>Ebben itt benne van, hogy mit kell beírni az AXIS konfigurációs állományába, hogy az is átforduljon, mert most máshonnan nézed. De lehet érdemes volna egy gmocvappy-t felrakni, mert abban csak egy 0-t kell egyre állítani...