LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4utepsca

Hali!

A Machinekit forkban  megvan és amint látom szépen működik is.
Itt vannak a részletek:
https://groups.google.com/forum/#!searchin/machinekit/gantry/machinekit/To6ivNZpEHU/eamHoiO_868J" TARGET=_fnew>Gantrykins a Machinekit-ben.

008py5n5y

virtuális gépen (virtualbox) lehet futtatni linuxcnc-t?
megpróbáltam, de első indításkor lefagyott, második próbálkozásnál meg sem próbált elindulni.
Egyébként csak offline módban szerettem volna használni, gépet nem járatnék róla.

ce2s84jij

Elméletileg igen. Ami miatt esetleg nem menne, az a párhuzamos port. A LinuxCNC azt használja és mivel a virtuálboxban úgy emlékszem nincs ilyen beállítási lehetőség ez lehetne a hiba oka.

gfvbk036

Lehet.
Virtualbox az dadogós, VMware Player alatt nem volt vele gondom.
(Én csak ez alatt futtatom, mert gépem az nincs.) :)

008py5n5y

Szia Béni!

Megpróbáltam a VMware Player-t.
Tökéletesen működik a Linuxcnc.
Köszönöm![#wave]

gfvbk036

2jx6cp7v3

Szia

Nálam linuxcnc 2.7.0 pre2 megy 2 gépen is.
 Lesz 2.7.x további verzió is szerinted?  
üdv

4utepsca

Szia!

A 2.7.0 pre2 az még nem hivatalos kiadás, azért "pre2"

Természetesen lesznek 2.7.x verziók is, ha a 2.7-es sorozat hivatalos lesz..

008py5n5y

Be lehet valahogy csapni egy configot, hogy ne kérje a referenciapontot?
Beírtam ugyan az ini fájlba, hogy "NO_FORCE_HOMING = 1" mégsem tudok pl szerszámot cserélni, mert rögtön kiírja, hogy  a gép nem vette fel a referenciapontját.

4utepsca

Szia!

Idézet a dokumentációból (http://linuxcnc.hu/ini-mintafajl-leiras/)
"
# A referencia pozíció keresésének sebessége
# gépi mértékegység/másodpercben. Az elõjel jelzi a keresés irányát.
# A zéró érték azt jelenti, hogy a gép az adott pozícióban a referencia ponton áll.
# Ha nincs a gépén referencia kapcsoló akkor ez a beállítás szükséges lehet.
HOME_SEARCH_VEL = 0.0
"

Így a gép a bekapcsoláskori tengelypozícióban veszi fel a referencia pontot.

008py5n5y

008py5n5y

Azt hogy tudom elérni, hogy virtuális gépen futtatott confignál (amit működő gépről másoltam át) a tengelyek mozgása ne legyen csiga lassúságú.
Szimulációhoz kellene.
Mivel a virtuális gépen a latency test borzalmas(nem tudom virtuális gépen ennek van-e egyáltalán értelme) ezért a tengelyműködés is nagyon lassú.
Mit kellene átírni?

4utepsca

Szia!

Legalább két lehetőséged van:

1) Átírod a virtuális gépen használt INI konfigban a sebesség értékeket nagyobbra
2) Választasz egyet a szimulációs konfigok közül és azzal játszol, azt szabod át az igényeidre. Így még referencia kapcsolók is lesznek alapból.  

fahzgvxn8

Szia bjam28!

Amit küldtél linket, jó de BBB-ra. Jelnleg PC-n játszok még, de hamarosan BBB-ra térek át. Most ezt kell megoldanom.
Megkérnélek, hogy nézz már rá mindkét konfigra. Felraktam az ftp mappába (horcsab).
Mindkettő működik, de a softlimit határon nem ál meg csak egyszer, utánna negatív és pozítv határon is túl tudom hajtani. Lehet, hogy valamit én nem állítok be jól vagy bugos ez a rész.
Egyébként ez egy lángvágó lesz, menetközben kézzel lehet a Z tengelyt mozgatni. (lowcost :) )

Köszi!

4utepsca

Szia!

Szerintem féreértés van és az "nagyobbacska":
A Machinekit nem csak BBB-re készül. Megy az összes Intel/AMD procin.  
A Machinekit lényege hogy mutiplatform és rugalmasan kezelje a modern kihívásokat (3D nyomtatás, egyéb, nem triviális marási, esztergálási feladatokat), így ugyanaz a szoftver megy ARM/x86 hardveren is.

Épp a napokban installáltam egy 3D Delta nyomtató mechanikát Machinekit alatt Intel alaplaplappal, Mesa 7i90 kártyával. Előtte ugyenz a mechanika BBB-vel ment, csak a HAL/INI fájlokat másoltam át.

Sajnos nagyon híján vagyok most a szükséges időnek, ha valami gyors megoldást találok visszajelzek.