Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

bjam28

Szia Józsi!

Ha új telepítéssel indítasz mindenképp javaslom, hogy a 10.04-t használd. Ha jól emlékszem akkor ebből már a 2.5.1 LinuxCNC megy fel, de ha nem akkor is sokkal egyszerűbb az élet. VIGYÁZZ: nem upgradelj utánam sem a 12.04-re, mert nincs hozzá valós idejű rendszermag, és nem fog működni a LinuxCNC. Van már megoldás arra is, de még nem egyszerű.
Ha kérdés van akkor kérdezz!! :)

bjam28

Szerintem be sem bootol a Linux, szóval a boot recordot kell helyrehozni.

Sz.József

Én már örülnék annak, ha a 10.04 felmenne és ott be is fejezném a "kísérleteket"...
Viszont van egy kérdésem a #1917-ben, azt még légyszi erősítsd meg, vagy javíts ki. (az uprage-el kapcsolatban)
Szóval most azt szeretném elkövetni, amit javasoltál, hogy 8.04-ről 10,04-re...

Sz.József

Jaj, nekem ez kínaiul van...
Viszont mint írtam a képernyőn (is [#smile]) teljes a sötétség.
Szóval onnan leolvasni semmit nem lehet...[#rinya]

s7manbs8

Kösz. Ezzel is okosabb lettem.

s7manbs8

Köszönöm neked is.

Sz.József

A frissítés a netről történik, vagy is nem árt ha van netkapcsolat...?
Amikor fent volt a 8.04 akkor felajánlott egy frissítést 10.04.3-ra (?)
Ezt kellett volna elkövetnem?

Volt egy olyan kísérletem is, hogy felraktam egy 8.04.1-es verziót. Ebben nem volt benne az EMC2.
Frissítettem a netről az előbb említett 10.04.3-ra, (mert ezt ajánlotta fel), de zeután az volt a jelenség amit az első hozzászólásomban ítam, vagyis induláskor sötét képernyő...
[#fejvakaras]

bjam28

Józsi!

Telepíted a 8.04-et majd dist-upgrade 10.04-re. A  frissítés csomagjait (dist-upgrade) ne CD-ről add be neki hanem a Net-ről.  

Előtte azért kell egy frissítés a Net-ről, hogy észrevegye hogy van újabb kiadás.

A pontos szintakszis: "sudo apt-get dist-upgrade"

A "sudo" azért kell, mert ilyen parancsot mezei felhasználó nem adhat ki, csak 'superuser'.

Tehát:

1) 8.04 telepítés CD-ről.

2) Frissítés Net-ről:  
   sudo apt-get update
   sudo apt-get upgrade

3) verzióváltás Net-ről:
   sudo apt-get dist-upgrade

Sz.József

Szia János!
Köszi a nekem való kirészletezést.
Elkövetem a leírásod szerint...
Még egyszer köszi a türelmedet.

Sz.József

Szia János!
Végig csináltam a leírtak szerint. Dolgozott vagy 20 percet..., újra indít...
Viszont sem az EMC2 verzió, sem az ubuntu verzió (8.04) nem változott...
Mit cseszhettem el? Mit értelmeztem esetleg rosszul? Van valami ötleted?

kuv5p7226

Mi a hibajelenség?

A /var/log/syslog mit mutat?

Sz.József

Nincsen hibajelenség, működik minden, csak a várt verzióváltás nem "következett" be...
Egészen biztos, bennem van a hiba, mert a linux az teljesen ismeretlen számomra...
Ezért amíg fel nem homályosít valaki addig a "/var/log/syslog" sem mond nekem semmit...

kuv5p7226

Oké, a "Dolgozott vagy 20 percet..., újra indít... " azt hittem a hibajelenség.:-)

írd be a következőket:
sudo -s
apt-get update
apt-get dist-upgrade

Az első sor átvisz superuser módba
a második letölti a csomaglistát
a harmadik pedig felpakol mindent

De mielőtt megint 20 percet vársz, előbb indítsd újra és feszülten figyeld a bejelentkező képernyőt, mert lehet, hogy a bootoláskor neked kell kiválasztanod az újabb rendszert.

Sz.József

Ez ugyan az amit János is leír Nekem.
Ezt el is követtem, de mi maradt ki?
Hol (mikor?) kellett volna sasolni?
Nem az újra indításra vártam 20 percet, hanem a letöltésekre/telepítésre...
Az új rendszert hol kell (kellene) kiválasztani?

kuv5p7226

Értem én a 20 percet.

Indítsd újra a gépet és a rendszer (nem biztos, de lehet, hogy) felkínál egy boot menüt, azt nézd meg.