Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Folytatas a Servo homokozobol

Tehat azt mondod, hogy az encoder csak ellenorzesre szolgal semmi masra. Akkor vegulis mi az amit tud az EMC2? Egyatalan megoldhato hogy elerjem ezt a felbontast amit szeretnek egy leptetomotorral?

bjam28

Az adott felbontást a megfelelő léptetőmotorral és a hajtáslánc többi elemével tudod CSAK elérni.

EWgy léptetőmotor mindig annyit lép amnennyi meg van neki mondva, azt nem lehet menet közben felülbírálni.

A LinuxCNC meg sokat tud, az a kérdés mire kell Neked.  

Az enkóder szervónál szokásos, és azt tudja is frankón kezelni a LinuxCNC.

000000000

Mindenek elott koszonom a segitseget!

Arra gondoltam az EMC-vel kapcsolatban hogy elvileg tud visszacsatolast kezelni, ez leptetomotornal hogyan nyilvanul meg, mit takar ez pontosan?
Az hogy milyen hajtast akarok megvalositani azt vazoltam a masik topikban. Csak attol felek, hogy hiaba allitok en be  1/100 mikrolepest nem erek vele semmit mert a valodi szoghelyzet el fog terni az elmeletitol. A hiba amit megengedhetek szogben merve +-0.162 fok

KoLa

Ezt dobta az Emc2 a menetvágás fele idejében!
Aztán total stop...
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Egy%e9bb/Hiba%fczi%2001.jpg" border=0>
Fordítást kérek!

HJózsi

Váratlan valósidejű késlekedés : ellenőrizd a dmesg-et a részletekért

KoLa

Ez történt! megállítottam!de hol van az a dmesg,és a résletek?[#nemtudom]

KoLa

résletek =részletek

HJózsi

Ez  dmesg valami üzenet file vagy kijelző, sajnos most nem tudom megkeresni... Talán valaki megmondja ...

bjam28

Szia Lajos!

A "dmesg" rendszerüzenetek kiíratására szolgáló parancs. Terminál ablakból kell kiadni, és simán paraméterek nélkül végrehajtva kiírja az utolsó "n" darab rendszerüzenetet. Ezt célszerűen akkor kellett volna megtenni amikor a hiba jelentkezett. Most is megvannak ezek az üzenetek a var/log/syslog fájlban, esetleg érdemes visszanézn. A sor elején a dátum és idő szerint keresve megtalálhatod mi történt tegnap este.  

Valami rendesen beleszólt a gép működésébe, amivel a normál végrehajtás késlekedésbe esett és letiltotta a mozgásokat.
Jó lenne kideríteni mi okozta, nehogy máskor is előforduljon. Futtasd egy-két órán át a késleltetési tesztet, hátha az is mutat valamit, azaz lehet, hogy a base-period túl rövid.

000000000

Szia,

Olvasgattam eleg sokat azota.

Mi a velemnyed errol?
http://pico-systems.com/univstep.html

"The computer reads the position from the encoder counters and computes a new velocity command to send to the rate generators."

Ha jol ertelmezem, azt irja,hogy 10kHz es frekvenciaval csekkolja a poziciot az enkoderbol erkezo jelek alapjan, es ez alapjan szamitja a sebesseg parancsokat.

Ez tudna az en esetemben segiteni, kombinalva egy standard vezerlovel mikrostepp uzemmodban?

Minel tobbet olvasok ezekrol annal erdekesebb.

Udv

KoLa

Szia János ! a base-period 33333.
A késleltetési teszt nálam semmit nem jelent mert csak az EMC2 van a gépen, semmi más amit használni tudok! hisz' tudod se internet se semmi!
Ez nagyon érdekes számomra hogy miért más alkalmazások futtatásával kell mérni a válaszidőt?
Egy cnc gépen, nem kell más csak a cnc vezérlő program , és kész, annyi!
Eszembe nem jutna videókat nézni vagy böngészni a netet, vagy képszerkesztő programokat futtatni és dolgoztatni!
Én azt szeretném tudni hogy a processzorommal ami adott az Ubuntu és a Linux cnc mit tud kezdeni cnc eszterga vezérlés esetén?[#nemtudom]
Ez még mindíg csak egy nagy kérdőjel!

KoLa

Persze ma sem ment jól ezért van az érdes hangnem, Bocsi![#worship]

HJózsi

Ne bosszankodj! [#wave] Minden Linuxban benne van a Terminal ablak, au Ubuntuban :
Alkalmazások->Kellékek->Terminál
elindítod és beírod a "dmesg"parancsot ( idézőjelek nélkül )  

Késleltetési teszt :  
Alkalmazások->CNC->Latency Test

bjam28

Szia Gabcsi!

Nem mélyedtem el ennek a kártyának a doksijában, de amennyire a felületes olvasásból kiderült, ez is "csak" annyi extra dolgot tud, hogy nagyon szép gyorsulási, lassulási rámpák lesznek, jó mikrostep felbontás, stb. De megéri-e kifizetni a cuccért majd' 80.000Ft-ot? Plusz vegyél enkódert mindhárom tengelyre (min. 5000Ft/db)!
Cirka 100 rugó, és szerintem ha ezt okosan elköltöd hajtáslánc többi elemére, akkor előbbre tartasz, pontosabb léptetőmotoros géped lesz .
De ez csak az én véleményem.

Egyébént nagyon jól rátapintottál, a Mesa mellett a Pico Systems az a cég aki nagyon jó LinuxCNC támogatást ad a kártyáihoz.

bjam28

Szia Lajos!

A késleltetési teszT mindenkinek kell.
Ugyanis a Te gépeden is millió más dolog fut a LinuxCNC mellett, alatt. Vegyük csak az oprendszert: ezer apróság és sok fontos dolog, hardver kezelő programok, és sok "sallang" ami az alap rendszerrel települ. Ezeknek mind végrehajtási idő kell (merelemez írás/olvasás, billentyű olvasás, grafika írás, hogy csak a párat vegyünk).

Amikor a késleltetési teszT fut, akkor az megnézi, hogy mi az a _TUTI_ időszelet, amin belül biztos hogy el tudja végezni a feladatait.  
Ez olyan mint amikor Neked a főnököd kiad egy esztergálást, és Te azt tisztán 30 per alatt megcsinálod.  De ha közben kést kell cserélned, gépet kell beállítanod, esetleg bezsírozni a gépet, akkor ez már nem 30 perc hanem 60. A késleltetési teszt hosszú időn keresztül való futtatása alatt valószínűleg előfordul késcsere, zsírzás, stb. Azaz lehet hogy valami érdekes BIOS beállítás miatt pl. a proci hűtőventijét kell néha kalibrálni, amitől nem fér bele a LinuxCNC a menetvágáshoz szükséges időszeletekbe.  

Ne morogj, hanem kérdezz! [#email][#phone][#awink]