Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

lari

hátsó késtartó használatakor ,szerszámváltáskor eszterga módban, hogyan lehet azt megoldani, hogyne jöjjön fel a szerszámcsereablak, hanem automatikusan induljon a hátsó késtartóban kévő szerszám?
Tehát nem történik fizikai szerszámcsere.

KoLa

Egyelőre sehogysem![#wave]

3eeiedjfd

Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy lehet a LinuxCNC-ben a program indítását egy külső gombbal/pedállal kezdeményezni az R betű helyett. Lehetséges-e a párhuzamos porton egy bemeneti pinre beállítani a program indítását?

bjam28

Szia !

A rövid válasz: igen, lehetséges.
A részletek nemsokára...:)

bjam28

Szia Tomi!

A HAL fájlba valami hasonlót kell betenni:
net startpedal parport.0.pin-11-in => halui.mode.auto halui.program.run

Ha van további kérdés akkor tedd fel bátran!

3eeiedjfd

Szia!
Köszönöm szépen a segítségedet! Az általad írt megoldás tökéletesen működik.
Kicsit szerencsétlenkedtem, mert elsőre nem kapcsoltam be a step configban a halui interface-t, de aztán csak leesett, hogy be kéne.
Most már tudom pedálról indítani a hajlítógépet :)
Köszönöm!

bjam28

Örölök hogy kérdeztél.

Azért kíváncsívá tettél, hogyan vezérled a hajlítót programból? Őszintén megmondom soha nem láttam munka közben lemezhajlítót, de most már nagyon érdekelne.  
Szóval ha lenne egy-két kép, egy esetleg videó az jól jönne, de csak szöveges leírás is megfelel.

3eeiedjfd

Szia!
Talán egy kicsit túlzás volt hajlítógépnek nevezni :) Inkább motorizált hébér.

Ez a gépezet alapvetően egy adott feladatra készült. 3mm vastag alu lemezből kell tálcákat készítenem, körbe 200 mm-es felhajtással. Sokat, kb napi 30-at.

Jellemzően kétfajta hajlítógép terjedt el, a lengőpofás/ klasszikus kézi gépesített változata/ illetve a prizmás /sokkal elterjedtebb/ . A prizmás hajlítónál egy v alakú vájatba tapossa bele az anyagot a gép, egy felső penge segítségével. A szöget az határozza meg, mennyire megy le a penge. Jellemzően 100 tonna min. nyomóerővel dolgoznak ezek a gépek.

Tálcákra a prizmást használjuk, mert könnyebb szerszámozni. A tálcáknál ugyanis az utolsó két oldal hajlításánál ki kell rakni a hajlító pengét a tálca belső szélességi méretére, csak így lehet szépen meghajlítani. A probléma ott kezdődik, hogy a tálca két hosszabb oldala ilyenkor már fel van hajtva... és nagyon nagyon útban van. Kis felhajtásnál ez nem gond. De a 200 mm-es hajtás 45 fokban már 380 mm helyet igényel. A kirakható pengés cnc-s élhajlítóknál a szerszámtartóknak köszönhetően kb 100 mm fér el a 380 helyett. Megfelelő gép erre nincs.
Egyszer láttam életemben olyan hajlítógépet, aminek a nyitása és szerszámozása megengedett volna ilyen hajlítást, még a régi VT Informatikánál volt 2 ilyen gép, de kétlem, hogy még üzemben lennének.. No meg nem is bírná el a termék ára, hogy máshová vigyük. Örülök, hogy van mit csinálni 1 hónapig.

Ezért készült el ez a 'terror-hébér'. A feladata, hogy a tálca utolsó két oldalán lévő hajlításokat befejezze. A mellékelt videón látszik, hogy a hajlítást nem nulláról kezdi, a gyorsabb haladás érdekében előre megtörjük a lemezt, megcsináljuk a hajlítást a hidraulikuson, amíg el nem akad.
Ezt a fajta hajlítást levegőben történő hajlításnak hívják, a prizma 88 fokos, a hajlítópenge 30 fokos 1.2-es rádiusszal. A hajlításkor túlhajtjuk a lemezt, hogy a visrosszúgozás után legyen 90 fokos a hajtás. Vízzáró hegesztés kerül rá, és elég jó terhelést is kap majd a tálca. Ezért a sarkoknál 3x2 mm-es anyag találkozást kell hagynunk, amit avi hegesztővel kell majd kitölteni.

A gépet léptető motor hajtja, 8.7 nm-es variometrumos. Egy 30-as áttételű csigahajtáson keresztül tekeri meg a hébér hajdani 'karját', amibe persze további áttételek vannak. Maga a folyamat rendkívül lassú kb 1 perc le, 1 perc fel.  Ennek fő oka a gyenge vezérlőm, ami miatt csak sorosan tudtam bekötni a motort. Remélem kétszer ilyen gyors lesz, ha megjön az új vezérlőm a klaviotól.
Jelenleg óránként 6 tálca készül el, ami nem sok, de legalább szépen elvégzi a gép a dolgát.

A pedál még nem szerepel a videón :)

http://youtu.be/0hLv0Gfn3ic

w987wzmm

Sziasztok!

Szerszámsugár kompenzáció használata esetében, mivel tudom kiolvasni a szerszám átmérőjét.
G-kódban szeretném felhasználni további műveletek céljából.
Érték megadás:  #1= de mivel???
Illetve, hogyan tudok értéket átadni egy alprogramnak? Pl.: A,B,C értékek
PL.: o222 call érték1, érték2

lari

Lehetséges!

Mivel Béni biztatott, hogy szerinte 100%. hogy lehetséges, kicsit olvasgattam és próbálgattam a dolgokat és úgy tűnik sikerült megoldást találni.
Fizikai szerszámcsere helyett marad az egyes szerszám, csak annyit kell beírni hogy "Hn" ahol az n annak a szerszámnak az eltolását jelenti, ami a hátsó késtartóban van.
Talán zavaró lehet, hogy a képernyőn nem jelenik így meg a hátsó késtartóban lévő szerszám ábrája, de ettől még működik a dolog.

Béni

[#eljen]
(Az érdem 100%-ban a tied!)

Béni

w987wzmm

Érdekes...Mindjárt kipróbálom.
Köszi!

lari

János!

Ha magára hagyom a bekapcsolt linixcnct náhány perc és utána már csak jelszóval enged visszalépni.
Ebben a topicban írtad már valahol, hogy hogyan lehet ezt hosszabbítani, vagy kikapcsolni, de nem emlékszem rá, és nem is találom.
Megtennéd, hogy leírod mégegyszer?

Köszönöm!

bjam28

Szia Lari!

Remélem a magyar nyelvű menüt nem nagyon tévesztettem el:
Rendszer->Beállítások>Képernyőkímélő és a két jelölőnégyzetből a pipákat vedd ki ! (Képernyőkímélő aktíválása amikor a gép nem és dolgozik, és A számítógép zárolása amikor a képernyőkímélő aktív..)