Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

wcsxp0uxa

Szerintem jogos a kérdésed.
Nem is rég került szóba egy másik témában itt.
Éppen-e miatt kell a lépésszámmal elvégezni az interpolációt az egész számok körében.
Amit a dro - ban látsz ,az a mi számunkra a könnyebben értelmezhető megjelenített érték , amit így vagy úgy kozmetikáznak.
Természetesen ezek csak tippek , de konkrétan nem emlékszem arra , hogy bárki is mondta volna:
"24-óra alatt 1x sem kellett újra állítani a gépet" Töltsd le a demót és teszteld meg .
Én már tapasztaltam olyat ,hogy nem volt hajlandó a Mach3 egésznek tűnő koordinátára beállni ,csak a 100.00234mm-re például .
Ilyet már többen is tapasztaltak itt a fórumon főleg a forgatókkal kapcsolatban.Szerintem a Mach-jól van megírva,éppen ebből a jelből kiindulva.

000000000

Felraktam a LinuxCNC-t.
Amikor live módban próbáltam, simán indult a cnc progi, így feltelepítve meg error-ral, el sem indul. :(
Talán a párhuzamos port-ot kell a biosban állítgatni...
@sneci:Sajnos a kerekítési hiba súlyos probléma és nagyon nehéz kikerülni, a gép lépési pontosságától nem függ.
Gondolj bele. A következő mondat végpontja néha pont lépési határra esik és a visszakerekítés miatt nem jön létre lépés, vagy éppen túllép a gép a kerekítés miatt, amikor meg nem kéne. Ez csak akkor elkerülhető hiba, ha minimum dupla pontossággal számolja a gépkoordinátákat a program és csak a kiírást kerekíti, de a gépkoordinátákat sohasem!!!!!
És a program a különböző interpolációihoz is ezt veszi alapul, nem a kódban lévő koordinátákat.
Az én gépem egy századot lép, elég 10 ilyen hiba egy irányban, a 10 órás marás alatt és 0.1 mm lépcsőm van a marási felületen.

x4rhew5r3

Egyszerűnek tűnt a kérdés, a válasz is egyszerű volt:)
A LinuxCNC-ben a stepgenerátornak van egy commanded és egy feedback pozíciója. Ha kicsit komolyabb a rendszer, akkor a motor enkóderről (még komolyabb esetén az útmérőről) jön a feedback pozíció. Ebben az esetben a trajektória tervező a feedback pozíciót veszi a kiinduló pontnak és a innen számolja ki a következő commanded pozíciót. Ha elmaradt volna egy step az említett problémák miatt, akkor ez a kvázi hibás pozíció lesz a kiindulási pont, így nem akkumulálódik a hiba.  
Mi helyzet a léptecses és az egyszerű szervós konfigurációnál? Ott nincs enkóder visszacsatolás a stepgenerátorra, ott a commanded van bekötve a feedback-re. Tehát ha a stepgenerátor a végén egyel kevesebbet lép, akkor az aktuális pozíció is kevesebb lesz, így a trajektória tervező megint a kvázi hibás pozícióból indítja a következő szakaszt.

Még valamire jó a mechanikáról szedett feedback pozíció. A trajektória számoló figyeli a pályakövetési hibát, és leállítja a rendszert, ha a hiba meghaladja a beállított értéket. Ezeket nem kútfőből veszem, az új vezérlőm már továbbadja a LinuxCNC-nek a motorenkódert, ezt ellenőriztem és működik.

A kerekítési hiba problémával nem foglalkoztam, nekem nincs olyan gépem, ahol ez lenne a megmunkálási pontosság korlátja:)

svejk

Hidd el még száz órás marás után sem lesz "lépcsőd", hacsak el nem kopik el a mechanikád.
Egyáltalán milyen géped van?
Dobj róla egy képet vagy írd körbe.

000000000

Köszönöm ez megnyugtató!!!
A gép háromtengelyes és éppen eladni készülök, azért akarok egy CNC megoldást rá, mert Rhino3D-vel akarnak marópályát generálni a kész rajzaikhoz. (Eddig saját szoftverrel volt hajtva).

000000000

No meg volt az első szívás sorozatom a LinuxCNC-vel.
Nem megy minden alaplappal. 4 gépen próbáltam ki, el tudjátok képzelni install 4x, hiába megy live-ban, telepítve nem biztos.
Nvidia gyári driver is felejtős, összeakadtak, amikor leszedtem fut, amikor fent volt nem fut, oda vissza volt próba többször.
Ezen érdemes lenne még gyúrni a fejlesztőknek, mert az nvidia driver az egyetlen működő "lehetőség" 3d gyorsításra linuxon.
Majd beszámolok a géphez állítgatásról is, az holnapra maradt.

besirkyjh

Szia  

Ne kinlodj vele .Ebben a topickban mindenre választ találsz , az eddigire is .
Csak olvass sokat ( kb 1865 beirást :)

KoLa

Nekem is nvidia videókártya van a számítógépben!
Bujtár János csak azt kérdezte " miért? nem jó az alaplapi?!"

x4rhew5r3

http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?Installing_EMC2#Nvidia_Card_configuration_issues" TARGET=_fnew>Itt van valami, de ha csak a cnc-t hajtja, akkor felesleges kínlódni vele.

000000000

Igen köszönöm, látom.
Gyakorlatilag itt is azt írja, ki kell iktatni a gyári nvidia drivert és nv-vel vagy vesa-val megy, amikben nincs 3d gyorsítás. Az a bosszantó hülyeség, hogy a real-time linux hack-re semmi szükség (ami akad az nvidia driverrel), legmagasabb prioritású módban is tud a linux 5us-os válaszidőt. Ráadásul nem lenne ennyire chip-se függő sem. Igaz csak rendszergazda módban lehet ezt, de menne a 3d-vel és 100x gyorsabb lehetne a kijelzése a proginak.

000000000

Köszi!
Szeretem a nehézségeket és magam végig szívni mindent, de azért majd olvasgatok is.

000000000

Ja igen, keresés még jól jönne a topic-ban, de nem látom hol lehet?

000000000

Sziasztok linux istenek!
Kérdésem lenne linux és Windows környezetben jártas programozó hogy a következő meg valósítható lenne e!?  
Mach3 hoz adott a dll plugin egy mozgás vezérlőhöz ennek az utasitás készletét át lehet e emelni Linuxos környezetbe emc2 alá?
sajnos az adott plugin nincs forrás kódja!

x4rhew5r3

Ez így normális:) Olvasni, csak ha végképp nem megy...

x4rhew5r3

Ez sajnos nem megy.