Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

MoparMan

python kell hozzá

Béni

Szia Jani!

Először NGCGUI-ban csináltam meg. :)
De a Python rugalmasabbnak tűnik és a generált kód a már kicsit gyakorlott CNC programozónak értelmezhető és érthető.
Ez az NGCGUI esetében egyáltalán nincs meg. (Legalábbis az eddig talált példák egyike sem működik kódgenerátorszerűen.)
Mi a gond a Pythonnal?

Béni

A honlapon leírtak szerint kell eljárni! (Időközben kiegészítettem.)
Ha nincs FILTER szekció az INI állományban, akkor létre kell hozni, és be kell másolni azt a két sort alá.
A LinuxCNC következő indítása után már normál módon meg fogja nyitni a Python forrásokat is.
A Pythont nem kell külön telepíteni, a szükséges komponensek rendelkezésre állnak.
 http://benishare.weebly.com/uploads/8/8/7/4/8874348/8058165_orig.png" border=0>

bjam28

Szia Lajos!

Indítsd el a LinuxCNC-t és a File->Open menüből töltsd be a Béni által készített Python programot! Ugyanúgy mintha egy G kódú programot töltenél be, csak ennek nem .ngc a kiterjesztése hanem .py.

bjam28

Szia Béni!

OK, így értem. Csak arra gondoltam, ha már úgyis készen van a menetvágó program G kódban, akkor egy-két sallang és mehet az NGCGUI alá. Így meg kell írni egy Python programot, ami megírja a G kódot.  

Nagyon vágod a programozást, az esztergálást és G kódot is. Le a kalappal!

[#worship][#worship][#worship]

x4rhew5r3

Szia, megint egy nagyszerű lépés!
Csak egy ötlet, hogy mindkettőtöknek igaza legyen:)
NgcGui-ban lehet megadni a paramétereket, lerakja a G kódú szubrutin hívást, és abból a rutinból már meg lehet hívni Python rutint a paraméterekkel. Nem csináltam még, de gondolom menni fog.

Béni

Köszönöm a tippet!  :)
Egyelőre még nem merültem el a témában. Amit eddig leszűrtem:
A NGCGUI nagyon szép és jó dolog.  
De:  
- kevesebb lehetőséget és rugalmasságot látok benne, mint a Pythonban
- a LinuxCNC G-kód ablakába bekerülő kód a paraméterek listázásán és a végrehajtó program hívásán kívül érdemi információt nem tartalmaz. Gyakorlatilag a felhasználó számára egy fekete doboz. Lehet, hogy egyedül vagyok vele, de én szeretem látni a G-kódot a maga valójában, ami így a hagyományos programozás tanulásához is segítséget nyújthat.

Béni

KoLa! Kitartás, menni fog! :)
Tervezem a Mach alá készített egy-két wizard átültetését is. (Csak még a Pythonnal sokkal jobban össze kell ismerkednem.)  :)
Ha végképp nem boldogulsz a dologgal, küldd el a KoLaLathe.ini állományt és megcsinálom a módosítást!

KoLa

Béni! nekem ez benne van az ini fájl-ban!

KoLa

Ezt is próbáltam! nem történt semmi!

Béni

Hibaüzenet sincs?

KoLa

Bocsi! itt van!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/B%c9NI/Pithon.png" border=0>

Béni

Mivel régebbi verziót használsz, a LINUXCNC_HOME cserélendő EMC2_HOME-ra!
A gedit-el átírhatod.

KoLa

Ha bezárom ezt a hibaüzenetet akkor az Edit-ben tudnám szerkeszteni!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/B%c9NI/Pithon%2002.png" border=0>

KoLa

Ja!!! akkor itt kell?