Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Akkor most hány? Utcára nyílikkal is tartozom már?[#nevetes1]

Béni

Mostanában kezd az az ajtó bezárulni ...

KoLa

KoLa

Kipróbáltam élesben is! jónak mutatkozik!
Egy két dolog hiányzik belőle, de azokat majd beírod! - szerszám megadása,hűtés,m3 m4 utáni g4 időzítés! ui nagyobb gépeken kell néhány sec hogy kipörögjön a főorsó a megfelelő fordulatra...
és a végére kellene egy szerszámcsere pozícióba állás g53 g0 x... z...  
Átírtam a scriptet és mentés másként,ha újra betöltöm az a helyzet hogy mindíg a táblázat töltődik be először, így mindíg nyomni kell egy entert! lehet ezt automatizálni? ha lesz még benne egy szerszámcsere akkor még egy enter!!!
Az NGCGUI-nak itt van egy nagy előnye!ugyanígy táblázatban adom meg az értékeket,viszont behívhatok egy másik alprogramot és azt összefűzi vele egymás után, egy szerkeszthető gkódba!
Itt a scriptet nem tudom szerkeszteni egyelőre, a gkód csak virtuálisan van jelen, a program futása közben szépen lépteti az ablakban , de ez nem megnyitható, szerkeszthető,menthető!

KoLa

Kezdem érteni amit írsz![#eljen]

Béni

NGCGUI rajongóknak egy kis tesztanyag:

http://benishare.weebly.com/linuxcnc---ngcgui.html" TARGET=_fnew>Hosszirányú nagyolás

Béni

Amit tudtam, módosítottam a kérésednek megfelelően. Beleraktam még a második bekezdés korrekcióját is. (Van akinek szüksége van rá.)
Egyébként a kód menthető.

http://benishare.weebly.com/linuxcnc---python.html" TARGET=_fnew>Innen letölthető a V0.2

KoLa

Köszi!Béni! holnap tudom kipróbálni!majd beszámolok róla!
Hogy kell menteni?[#nemtudom]

Béni

Fájl menüben van rá lehetőség. Most nem Linux alatt "működök", de meg fogod találni.  :)

Béni

http://hobbymaro.puhasoft.hu/Beni/Pict/save_gcode.png" border=0>

Béni

A hossznagyoló mellé felkerült a keresztirányú nagyoló kiegészítő is.

http://benishare.weebly.com/linuxcnc---ngcgui.html" TARGET=_fnew>NGCGUI kiegészítők

000000000

Sziasztok!
Ide is belepofáznék, csak szerényen, mert azt sem tudom miről beszélek majd...
Most kezdem az ismerkedést a CNC-zéssel és nem tudom, hogy Mach3 windows, vagy EMC Linux alatt induljak el.
Nincs a gépen számláló visszajelző, tehát biztonságos léptetésre lenne szükségem bonyolult marópályák levezérléséhez, paralel porton.
A linux nem idegen tőlem, opensuse, mandriva.
Előnyök hátrányok érdekelnének CNC esetében.
Köszönettel:Laci

kuv5p7226

Nincs a gépen számláló visszajelző, tehát biztonságos léptetésre lenne szükségem

Ez alatt nem igazán értem, hogy mit értesz, de ha csak szimpla step-dir vezérlésed van mögötte, akkor a lépésvesztéssel egyik rendszer sem tud mit kezdeni, csak ha van még elég pontos mérőléced mellette és a mechanikád is elég stabil ahhoz, hogy a mérőléccel legyen is érdemes visszamérni.

000000000

Tételezzük fel, hogy a léptetőmotor+mechanika lelépi azt, amit megparancsolnak neki, mert a gyorsítások és a lépési frekvenciák barátságosak neki.
Akkor is van egy nagy szoftveres (matematika) probléma. Méghozzá a kerekítések miatt.
Azt mondja a g kód, hogy menjen 100.0, 100.0, 100.0 koordinátájú pontba.
Elindul az interpolálás és meg is érkezik a gép, a 99,99999985, 100.000000117, 100,000000034-es pontba, attól függően honnan indult. Ezeket aztán 100-ra kerekíti a program, ki nem sz@rja le alapon.
A probléma akkor lesz, ha 1000000 sor-ban végzi el ezt. Ezek összeadódnak és tizedekkel lő mellé a gép a végén.

x4rhew5r3

Ettől nem kell félned. A gép nem kerekíti, csak a lebegőpontos belső ábrázolás korlátossága miatt lesz a kerek értékből az a néhány nanométeres eltérés a kiírásban.:) A géped jó ha mikron felbontással tud majd lépni, a pozicionálás pontossága pedig ennél is rosszabb lesz.
De lényeg, hogy a következő mondat végrehajtásánál az ott szereplő koordináta lesz a végpont, így nem adódik össze a számábrázolásból eredő eltérés.