Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ez a Python mivel másabb, mint a C++ vagy akármelyik mivel tud többet, vagy miért érdemes használni ?

s7manbs8

A Python alapból benne van a Linuxban ? Vagy valamelyik verzióban illetve amiben az EMC benne van ? Én is felraktam egy 8.04 es verziót belőle múltkoriban.

bjam28

Amennyire emléxem a Python fent van alapból. De bizotsan fent van a LinuxCNC-s rendszereken.  

A Python és más nyelvek közötti különbség azt hiszem hosszabb téma lenne. Gugli a barátod :)
Az én véleményem: Nagyon népszerű, sokoldalú, érthető....

Richy92: majd kereslek egy kis "linux alapozásra " holnap.

000000000

Holnap csak estefelé leszek,ha leszek,mert erdőben leszek kint dolgozni.Ha pár mondatban le tudnád írni ide,hogy hogyan is kell felrakni a letöltéstől kezdve akkor annak biztos más is nagyon örülne.Még egy kérdés:Ebben a linux cnc-ben csak egyenként lehet nullázni a tengelyeket?Kézi tekerésnél nincs olyan,hogy addig tekerje az adott tengelyt amíg lenyomva tartom az adott billentyűt,mert nekem folyamatosra van állítva,de így is csak olyan 8mm-t teker kb mindegyik tengelyen ha folyamatosan nyomom a nyilakat.Meg valamiért nem tudom a minta g-kódokat amik alapból benne vannak elindítani,mert valami olyasmi hibaüzenetet dob,hogy nagyobb a kód mint maga a munkaterület vagy valami ilyesmi.Esetleg hétvégén leszel skype-on?
Előre is köszönöm a segítséget.

s7manbs8

Csak azért is kérdeztem, hogy lehet bekapcsolom a Linuxos gépet és megnézem akkor, meg ezt a richy féle programot is hogy azon megy e itt nekem is majd akarok én is ezzel valamit kezdeni.

zozo

Richy, hol akadtál el? Letöltöd a f-engrave-05.py
fájlt a mappádba, aztán futtathatóvá teszed, mint bjam írta. Terminált nyitsz és beírod:
python f-engrave-05.py  
aztán örülsz.
Más: A config fájlban beállíthatod a tengelyek együttes home-ba küldését és minden mást. Olvasd a doksit, le van írva minden. (nekem nincs kéznél most az emc2)

s7manbs8

Ha A feltelepített Linux alatt alaplapot cserélünk akkor utána elindul ? Most itt nekem egy P3-as valami van benne, de ha lassúnak találom vagy úgy alakul lehet növelni kéne benne az erőt.

kuv5p7226

Általában univerzális kernel van a Linux disztrókban, úgyhogy menni fog.

zozo

Bocsi, ha paranccsal futtatod, mint írtam, akkor nem is kell a fájlt magát futtathatóvá tenni.

Ha futtathatóvá teszed, akkor dupla klikkel indíthatod.

bjam28

http://python.org/about/" TARGET=_fnew>Amiért a Python-t érdemes használni.

bjam28

A Stepconf wizard-ban be kell állítani a végállásokat a gépednek megfelelően.  

Ha vannak végállás kapcsolók akkor itt meg lehet adni. Ha nincsenek akkor is működik a gép, de azt is konfigurálni kell.  

http://www.linuxcnc.org/docs/2.4/html/config_stepconf.html" TARGET=_fnew>Itt az eredeti doksi, végigvezet szépen.

Itt van pár Ubuntu kezdőknek szánt weboldal:

http://ubuntu.hu" TARGET=_fnew>Ubuntu.hu

A Tananyag és a Gyakori kérdések nagyon sok információt tartalmaznak.

http://intermatrix.hu/lin_soft_install" TARGET=_fnew>Programok telepítés,  itt részletesen le van írva sok minden

Keresed ezt a részt:
"Telepítés futtatható fájlból (.sh, .bin, .run)"

s7manbs8

Kellemes olvasmány így elsőre, de ehhez is kell tanulni, mire megérti az ember. Meg hatékonyan használni tudja.

s7manbs8

És az ember ugye alapjában véve lusta és nem akar tanulni újat ... :) Egyébként érdekes, hogy ha valaki csak egy kis műhelyet akar fenntartani nem egy Zrt-t felépíteni annak nem biztos hogy kell ez vagy amaz.

s7manbs8

De azért csak kipróbálom én is, jobb egy ilyen, mint az Amazonas menti, amelyik csak bekapja az embert. :)

000000000

Hát ez nem megy.Terminálos ablakban invalid syntaxot ír,futtathatóvá téve meg csak valami szöveges olvasóval nyitja meg.