Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Nincs itt semmi probléma a G76-t nem kell kikapcsolni, az csak egy mondat!

KoLa

A J mást jelent A G76-ban mint G2-G3 nál, szerintem csak az adott mondatban van jelentősége!

x4rhew5r3

Az lehet a gond, hogy lassan, kézzel forgatott főorsónál nem tudja pontosan mérni a szögsebességet, így nagy a beállási hiba.

Más...
A Spindle-nek van olyan hal bitje, ami jelzi, hogy elérte a kívánt sebességet. Érdemes lenne kipróbálni (én most nem tudom), hogy ezzel megkapuzzuk az index jelet, így a szinkron ciklus csak akkor indul, ha már fordulaton van a főorsó.

lari

Lehet, hogy igazad van, de Kola írta itt tegnap, hogy "ugyan azt a kódot futtatva különböző fordulatokon, mindíg máshová karcolta a menetet"
Kipróbáltam én is és tényleg így van.
Tehát nem kézzel forgatva, hanem előbb 200-as fordulaton, utána meg 300-as fordulaton...

Béni

Itt nem a főorsó a ludas. Az már bőven felvette a névleges fordulatot mire a menetvágó ciklus elindul.
Minden egyes fogásvételnél nulláról kell felgyorsítani a szánt vagy szánokat (kúpos menet esetén). Adott fordulat és emelkedés mellett ez L út. Ha változik a fordulat, változik az elérendő sebesség és változik az L is. Ezáltal vagy előbb, vagy később kerül a mellékhajtás szinkronba a főhajtással.

w987wzmm

Nagyon érdekes. Akkor lassabban csináljátok. Már akartam kérdezni egy csomó mindent, csak az net rosszalkodott. Ezek szerint alul vannak méretezve a szánhajtások. Lassúak. Ezek szerint, ha tűréshatáron belül változtatjátok a fordulatot és a mechanika le tudja követni a mozgást... akkor ugyan ott kezdi a menetet?
Akkor sem stimmel valami. Tehát lassan gyorsul fel a szán? Talán lépésvesztés keletkezik?
Jó legyen: Lassan gyorsul fel. Akkor mi a probléma? Nem az anyag végétől kezdem meg a menetvágást. Ráhagyok egy kicsit, és ráér felgyorsulni. De most sem világos minden. Valamit félreértek. Tuti, hogy valami egyszerű megoldás van rá.

000000000

"Tuti, hogy valami egyszerű megoldás van rá."
Igen van. Pl. használj Robsy esztergavezérlőt, ott tök mindegy milyen fordulaton játszadozol, a menet mindig egy pozícióban kezdődik, kőkemény és feszes elektronikus lakatanya a lényege.

Béni

Mielőtt félre siklana a téma. Szó sincs itt hibáról, vagy rendellenes működésről.
Nincs jelentősége, hogy más fordulaton máshová esik a menetárok.  

Ha valami oknál fogva mégis fontos, hogy a menet kiszámíthatóan, pontosan adott pozícióba kerüljön, akkor arra is van megoldás. Csak ez az igény a CNC esztergálás gyakorlatában szinte soha nem jön elő, ezért a legtöbb gép erre nincs felkészítve. (Ahol a főorsó egyben a C tengely, ott megoldott.)
Ilyen esetben a főhajtás és mellékhajtás oda-vissza szinkronizált. Tehát a mellékhajtás mozgása is befolyásolja a főhajtást és viszont.
Gondolom, Tibor vezérlőjénél is így működik.

Valamikor a 80-as években gyártottam közgyűrű készleteket M42x1-es menetű objektívekhez. (Praktika, Zenit, stb.) Ott fontos volt a menetek helyzete. Próbálgatással be lehetett lőni egy egyszerű Hunor 712-es vezérlőjű gépen is.

lari

Nem vagyok biztos benne, de úgy emlékszem, hogy a Mach visszatalált a menetárokba, két egymást követő azonos menetvágó ciklussal de különböző fordulatszámokkal....

w987wzmm

Nem siklik félre. Érdekelt a téma. Majd kipróbálom a gyakorlatban is. Vbodi csinált egyszer egy forgatót, amin léptecs és aszinkron motor is volt. Olcsó, hibrid. Én is azt preferálom, ha a tokmány a C tengely pl.: szervomotorral.

Béni

Meg lennék lepve. Esetleg véletlenül. :)
A Mach menetvágási megoldása labdába sem rúghat az EMC mellett.

x4rhew5r3

Értem én, a rámpa elég stabil, hogy adott fordulaton ugyan oda esik a belépés...

De'...ha megoldották a G33.1 merev menetfúrást, ahol megállásig, és onnan ellenkező irányba visszagyorsítva  szinkron marad a főorsóval a segédhajtás, akkor ennek inverzét sem lehetetlen leprogramozni. Lehet egyszer ezt is megcsinálja valaki.

Felvetődik egy további kérdés: vajon csak a belépés környékén karcol más menetet más fordulaton, aztán beljebb már visszatalál a régibe, vagy végig más pályán viszi a kést?

lari

Én több fogást is végignéztem, nem csak az elsőt, és egyik sem talált vissza a régibe

D.Laci

Véletlen nem léptetőmotoros a géped és tévesztet?
A B index jelet használsz vagy csak A és index?
Nekem tökmindegy hogy 300as vagy 1500as a főorsó fordulatom mindig ugyan ott vágja a menetet. Csak megfelelő ráfutást kel hagyni nagy fordulatnál a gyorsitás miatt.

x4rhew5r3

Köszi, erre gondoltam.
Kis gyorsulású segédhajtásnál messziről kell indítani.