Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Béni

A merevszárú menetfúrásnál együtt indul a főhajtás a mellékhajtással. Gyakorlatilag végig megtartott a szinkron, az irányváltás alatt is.
Itt még nem szükséges a kétirányú szinkronizálás, de a gyorsulást a lomhább hajtáshoz kell igazítani.
Nem hiszem, hogy a programozása gond lenne, viszont idő és energiapazarlás a főorsót minden fogásnál lefékezni és felpörgetni újra.

A leggyakoribb megoldás az, hogy a jeladó Null-impulzusára (index-jel) indul a mellékhajtás. A  későbbiekben már ennek az impulzusnak nincs jelentősége a menet szempontjából.
Amint a szán elérte a szükséges sebességet, a szinkronban tartáshoz az A és B jelek szolgálnak. Emiatt természetesen nem talál bele a más fordulaton vágott menetbe.
(Esetleg véletlenül.)
Persze, a leírtak nem vonatkoznak a Mach szerű félmegoldásokra, ahol nincs rendes felbontású jeladó.

lari

Szervos gépem van, és elég dinamikus.
Mindhárom jel használatban van.
Ráfutás a menet előtt 10mm.

lari

Meglepődhetsz... :-)
Kíváncsiságból az előbb kipróbáltam.
Mach3-al vágtam egy 2-es emelkedésű menetet, 5mm-es ráfutással, 40mm hosszan 500-as fordulaton.
Ezután csak a főorsó fordulatot vettem le 300-ra, majd 200-ra
A kés tökéletesen a helyére talált.
Ezután ismét visszaálltam 500-ra. Ekkor volt egy egészen kicsi eltérés.
EMC-ben viszont elég sok az eltérés.

Béni

Rendben.
Meglepődtem. :)

lari

Egyébként én is :-)

w987wzmm

Menetvágáshoz egy kis kitérő: Menetmarás! Mostanság nem menetfúrót használnak, hanem menet marót. Hasonló, mint a menetfúró, csak vízszintesek rajta a vágó élek.

http://www.perfor.hu/images/menetmaras1.jpg" border=0> http://www.perfor.hu/images/menetmaras2.jpg" border=0>

KoLa

Érdekes ez a teszt eredmény!de szerintem az az oka hogy, nem vetted figelembe azt hogy a számítógéped mit tud Mach3 vagy EMC2 alatt!
Mach3-l kicsit gyorsabb a cucc mert kevesebb adatot figyel!
Az EMC2 viszont állandó kontrol alatt akarja tartani a szinkronizált mozgásokat, mert képes rá!viszont a számítógéped nem tudja a beérkező jeleket feldolgozni akkor ... úggy jársz mint én , amikor a növekvő menetemelkedést vágtam, van róla videó is a YTB-on  
Sokszor megismételtem ezt a kódot, mindíg ugyan abban az árokban ment a kés aztán egy idő után elkezdtem figyelni az előtolás értéket amit mm/min ben ír ki az EMC2 , az a helyzet hogy az én gépemen az utolsó harmadban már nem emelkedett az előtolás értéke! pedig a kód végig emelte volna , ha a gépem el nem éri a felső határát a szinkronizált mozgásnak ezen a bizonyos főorsó fordulatszámon !

x4rhew5r3

Mekkora a főorsó enkóder felbontása?

lari

100 réses tárcsa van rajta.

w987wzmm

Tehát fordulatonként 100 impulzus. A index jel az külön van, vagy az nem is kell. Nem ismerem pontosan az Emc esztergát, de miért nem talál vissza a menetbe?

Akkor sem talál vissza a menetárokba, ha egy programban van a két menet?
M3
F0.1 S400
G0 pozicionálás  az elejére kis ráhagyással az anyagtól távolabb
G76
Vissza az elejére kis ráhagyással az anyagtól távolabb G0
G80 ciklusállapot kikapcsolása!!!
Majd ismét G76
Vissza az elejére G0

Növeljünk fordulatot
S600?????
Majd ismét G76
M5
M30

Kíváncsi lennék, hogy mist is eltéveszti-e a menetet....  

A G76, nem egy mondat, hiába is néz ki annak. Vannak öröklődő részei, ezért G80 minden menet után. Most nem lenne gond, mert ugyanaz a menet, de próbáljátok ki.

lari

Én eddig nem is G76-ot használtam, hanem a G33-at
Ez nagyon szép és pontos menetet vág, csak ugyanazt a programot újra ráküldve más fordulattal nem talál vissza.

Kipróbáltam a G76-ot KOLA belinkelt programja alapján.
No ez nem vágot szép menetet, R1-es (tehát állandó fogáymélységgel) a második menetet valamivel mellé tette és ez sem talált vissza újból.

lari

Közben megnéztem, hogy menyi rőforrást igényel a rendszerem.
A Linuxban is van egy olyan, hogy rendszerfigyelő...most már ezt is megtaláltam :-)
Következőket írta:
Ha csak az UBUNTU megy, semmi más, akkor a processzorhasználat 30% (2.8 Ghz-es proci)
Ha elindítom az EMC-t akkor felmegy 70%-ra
Menetvágás alatt, felmegy 80% ra, a memóriahasználat pedig 50%
A videokártyám Linux alatt sajnos nem támogatott.
Mondnak ezen adatok valamit a hozáértőknek?

frob

Érdekes madár a linux ebből a szempontból, a vasad elég a dologhoz ez látszik, viszont a windózerral ellentétben a linux 100% proci használatnál is kiszolgálja az usert, ezért nincs is semmi gondság.

lari

Kíváncsiságból létrehoztam a stpconf-al egy teljesen új eszterga konigurációt.
Mindent beállítottam a varázslóval.
Menetvágánál viszont megáll a dolog.
Betöltök egy programot, elindítom, a menetvágás elindul de irreálisan alacsony sebességgel(alig látható) és egy pár másodperc után teljesen meg is áll. Mi okozhatja ezt?

Nemes Mihály

Sziasztok !

Kérnék egy kis HELP-et .

Nem tudom hogy nektek hogy muzsikál ez a program , de nekem nagyon telivan a ....  vele!!!

Eszterga módban fut, a gép balsodrású , de ez lényegtelen ,,  Fogom a Mastercam-et  és csinálok egy nagyoló szerszámpályát , be olvastatom a evvel a szuper progival , és a hiba a következő !!!!! Rádius hiba  kezdőpont és végpont nem jó  ....  
I K hiba ?????   miért ha ezt egy Mach-ba olvastatom be  zokszó nélkül megy !!!

Akkor gondolom én vagyok a .... ?????

Segítsetek
Köszi.