Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

step/dir főorsóval a machal is meg lehet csinálni.

D.Laci

Azt azért megnézném.

xfg6v697j

én megírtam már marógép+forgatóra.
csak a főorsó helyére esztergakés kell.
nincs gyors forgatóm,ezért kipróbálni nem tudtam.

D.Laci

Ja.. hogy forgató.
azért ne keverjük a szezont.
a videón szinkron üzem módban megy.

xfg6v697j

nem hagyományos módin használtam a forgatót a programomban,hanem mint esztergafőorsót.
pontosan azért,hogy a machal meg tudom e csinálni.
ez a proggram amit írtam meg tuga csinálni háromszögtől fölfelé teszőleges szögszámmal a sokszögeket mint eszterga,és nem mint négytengelyes maró.
nincs is szükség főorsóra,csak egy esztergakésre a helyyén.
pont úgy is működne mint egy eszterga step/dir főorsóval.

svejk

Akkor miért változik a fordulata a főorsónak egy fordulaton belül? Vagy csak optikai csalódás?

D.Laci

ha a főorsódban van a kés akkor a Z tengely nem játszik szerepet mert az csak a sokszög hosszát ill. mélységét határozza meg. tehát marad az X tengelyed egy tengellyel és egy forgó késel hogyan lesz abból sok szög?
A föorsot hogyan definiáltad a kódban?

xfg6v697j

én is úgy láttam,hogy elég ritmikusan változik.

s2k5ycubj

Azért ennél egyszerűbb és gyorsabb a forgószerszámos hatszögesztergálás,a cnc-ek nél is ilyet láttam.

D.Laci

Nem tom... Talán kicsi a nyomatéka a motornak kis fordulaton.
Azt irja hogy "spindle-synchronised "  tehát tökmindegy milyen a hajtás csak a max. fordulatszám ne legyen nagyobb amit a kereszt szán letudna követni.

xfg6v697j

maró           eszterga
  Z                X     keresztszán a késsel
  A              főorsó
  Y                Z     hosszán

de át tudom könnyem írni bármilen kombinációra.

xfg6v697j

maró /eszterga  
Z / X keresztszán a késsel  
A / főorsó  
Y / Z hosszán  

D.Laci

"A főorsó " tehát akkor sima forgató, és nem szinkron módban munkálja meg a sokszöget.

xfg6v697j

mit tartanál szinkronnak?
ha nem step/dir lenne az 'a',hanem jeladós?
mert szerintem ez is szinkrohajtás,hisz szinkronban mozognak a tengelyek.

D.Laci

Abban igazad van hogy szinkronban fog menni, de ennél a megoldásnál pont az a lényeg, hogy bármilyen egyszerű és viszonylag olcsó meghajtással meglehet oldani. A jeladó a lényeg a többi nem olyan lényeges, igy nem kel átszerelni a gépet egy másik munka folyamathoz. Menet fúrást is könnyen meg lehet igy csinálni, szerelgetés nélkül. És még sorolhatnám.
A forgató az marógéphez jó .