Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

rendben.
amint lehetőségem nyílik rá.megfogom írni enkoderes főorsóra.
csak bekell szereznem egy  A B + index jelet szolgáltató enkódert.
a tesztekhez.

0gcbjd9w4

Tiszteletem Mindenkinek!

Az EMC2 eszterga mód betöltésekor miért a G17
 az alap értelmezett,hogyan hol lehet módositani?
A kérnyőn meg jelenő sablon szőveget és a hozzá tartozó g kódot hogyan tudom eltüntetni?
Még egy kérdés,kontúr nagyoló program készül-e
az EMC2-höz?
Tisztelettel várom válaszotokat!

bjam28

Kedves Kopter!

Az LinuxCNC (régi nevén EMC2) marógépekre íródott eredetileg. Innen az alaprételmezett G17.
A g kódú program fejlécében lehet átírni, vagy az .ini fájl RS274NGC részében:

RS274NGC_STARTUP_CODE = G18  

Az axis.ngc alapértelmezetten betöltődik az AXIS felülettel. Ezt átírhatod, vagy betöltesz egy más programot az indulás után.

Általános kontúr nagyoló "gyárilag" nincs installálva.  Ha időm engedi majd teszek fel egy-két példát.  

bjam28

Bocsi, ezek a lehetőségek még lemaradtak a 2. kérdésedhez:

Az induláskor betöltődő programot még persze lehet törölni is (/usr/share/axis/images/axis.ngc)  

vagy Linux környezeti változóval beállítasz egyet magadnak terminálból a LinuxCNC indítása előtt:

export AXIS_OPEN_FILE=/home/gizike/tuti_kod.ngc

0gcbjd9w4

Köszönöm a segítséget!

Nagyon örülnék pár példa programnak!
További szép napot.

bvadkrcds

Sziasztok!
Kubuntura, hogy lehetne feltenni az EMC2??? Nekem nem sikerült, mert függőségei vannak.

bjam28

Lehet, de pilótavizsgás. Hozzá kell forgatni az rt-kernelt, meg a többi függőséget kezelni. Gáááz.

Inkább http://j2tom.blogspot.com/2011/07/emc2-telepites-lepesei.html" TARGET=_fnew>így.

w987wzmm

Szia, bjam28!

Mi van akkor, ha megvolt a frissítés 2.5.0-ra, de nincsenek ott a fülecskék?

bjam28

Szia Servo!

Jogos a két pont, a telepítési leírásomból nem derül ki, hogy a 2.5 upgrade után automatikusan nem látszik az ngcgui (fülek). A lehetőség megvan, csak azt a konfigurációt kell választani.

Nézd meg a #1175 hozzászólásomat lentebb! Ott ugyanerre a kérdésre válaszoltam.  
Elnézést hogy férleérthető voltam, javítom majd a weblapon is a leírást.

Te édeklődtél az AtMega-s CNC vezérlő iránt (#1178).
Nem jelentkezett az akire eddig vártam. Tegyek fel képeket, részleteket?

Javítani

w987wzmm

Sziasztok!
Próbálgatom az EMC2... Van egy rövid kódrészem. Szeretném kipróbálni.  
Egy pár dolgot, már kitöröltem belőle, mert az EMC nem szerette. Még mindig van valami gondja. Megrajzolja, de nem meg...  

Cannot do g1 with zero feed rate

G00 X30 Y5 Z2
G01 Z-5 M8
G03 J20
G01 Z2 M9
G00 X-100 Z40
M30

000000000

"Cannot do g1 with zero feed rate"

zozo

A G01 sorba ilyet kér, mint pl. F200

zozo

Amíg ezt nem írod felül, addig minden G01 előtolás 200mm/perc értéken müxik

w987wzmm

KÖSZI!!!  [#wink]

G21 G64 F100
S2000 M3
G0 X30 Y5 Z2
G1 Z-5  
G3 J20
G1 Z2  
G0 X-100 Z40
M30

kuv5p7226

Egy apróságra még vigyázzál, a G-kód megkülönböztet(het)i az X30 és az X30. -ot. Az első, az 0,030 mm-t jelen, a második az 30 mm-t, amit (gondolom) valóban szeretnél. Az EMC2-t nem ismerem ilyen szempontból, de ipari vezérlőn nagyon kell erre figyelni, mert csodálkozol, hogy ugyan nem megy sehova a főorsó, ellenben szinte helyben (ugye csak 1-2 tized milliméternyivel odébb mozdulva) szántja az anyagot. Ja, és az eltolásnál ugyanez, az F200 az 0,2mm/perc, az F200. pedig a 200mm/perc. Ha nem kézenfekvő, a kiettt tizedespont a különbség köztük.