Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Szia!

A változók elnevezése (és úgy általában a g-kód szerkezete) az RS274NGC szabványban van rögzítve. Tehát lehet, csak azt már nem g-kódnak hívják. :)

frob

Ez esetleg út lehet ahhoz hogy pl lineáris útjeladók alapján legyen pontos lépés ?
Tehát megvalósulna a szabályzás, nem csak a mostani vezérlés?

Ha pl a motormeghajtók tudják ezt akkor gondolom biztos, ha nem akkor?

zt2c4wh9

Éppen olyan Beckhoff I/O modult használtunk az EtherCAT protocol fejlesztésnél. Működött. :)
Szóval igen, lehetne I/O modult is felfűzni az EtherCAT-re, de első körben már azzal is meg leszünk elégedve ha motorvezérlőkkel működni fog.

Az EtherCAT csak egy kommunikációs protocol és ebbe van beleágyazva egy másik protocol, COE vagy Profibus szokott lenni. De ez még mindig csak a protocol, a szintaktika.
Az, hogy a vezérlő ezekben az EtherCAT COE vagy Profibus packetokban milyen adatokat vár, hány adatra van szüksége az már vezérlő kérdése. Ezért nehéz általánosítva megcsinálni, hogy több féle vezérlővel is tudjon működni.
Persze meg lehet csinálni többfélére, de akkor minden vezérlőhöz hozzá kell fejlszteni, hogy tudja konfigurálni és vezérelni az UCCNC.
Szóval sajnos nem olyan ez mint a step/dir, hogy egy egyszerű kommunikációs szábvány és könnyű általánosan leprogramozni a kommunikációt.

zt2c4wh9

Ebben még nem gondolkodtunk, hogy az EtherCAT fejlesztés ebbe az irányba mutatna. De akár még ez is lehet. Főleg ha a jeladó (útmérő) is etherCAT-et.

eduard

A dedikált vezérlőt teljes egészében ki lehet hagyni. Elég a PC és az EtherCAT IO a kifejtőn. Így teljesen ipari alkatrészekre támaszkodva szoftveres lenne kizárólag az UCCNC és jelentősen megnőne a diverzitása. Elmúlik a step/dir korszak és tetszőleges fieldbuszokat lehet majd használni. Végtelen IO, API-k, és computer vision feedback, munkaközi minőségellenőrzés és még sorolhatnám :) Ja és a hobbistáknak is egy nagy lépés lenne tudásban. Szerintem...

eduard

Mi a baj az abszolút enkóderekkel?

Autotec1

G33 -menetfúrást sikerült megjavítani?

frob

Pedig, ezzel lépnétek igazán szintet!
Mert ha csak marad a ún vezérlés... az nem jelent akkora előrelépést. Persze értem hogy madzagolás, szervók használata...stb
És inkább ha vezérlős vagy valami is kellene, akkor arra hogy a sztenderd inkrementális, netán abszolút jeladókat lehessen használni pozícionálásra ethercat-el
Biztos nem kicsi fejlesztés, de az ipar profi területére törnétek be vele....

És persze hajrá!!!  :)

dezsoe

Jó pár oldalt kellett visszalapozni, de megtaláltam: [#t218p8442#]. Most megnéztem és az 1.2115-tel is jól működik.

eduard

Tulajdonképpen minden megvan már hozzá "csak" a adaptálni kell egy fieldbust az LPT helyett (úgy látom EtherCAT-ra esett a választás) és kezdetnek elég is, mert a logika már stabilan működik a szoftverben. Van itt bőven vállalkozó kedvü ember, aki örömmel tesztelne, ha közben megtanulhatja az fieldbus modulok kezelését.

eduard

Itt egy példa a dedikált vezérlő néküli megoldásra: https://www.datron.de/en_gb/datron-cnc-machines/datron-next.html
Modern alapokon, normális GUI és nincs tervük a kidásra, mert a saját gépeiket etetik vele. Na ide kellene pozicionálni az UCCNC-t.

svejk

Kíváncsivá tettél!
írhatnál magadról pár sort...

zt2c4wh9

Semmi baj az abszolút encoderrel, de ha etherCAT-en kommunikál, akkor egyszerű illeszteni egy EtherCAT rendszerbe.

Bocs

Üdvözlök Mindenkit!

Telepítettem az UCCNC 1.2049-et mert az 1.2047 elkezdte magát felfalni. Hol a kézikerék plugint törölte, hol a képernyő egy-egy gombját. Lehet, hogy windows hiba, lehet más, nem fontos, mert annyira egyszerű a telepítés, hogy nem vacakoltam a hibakereséssel.

A régi verzió is tetszett, de az újért teljesen oda-vissza vagyok.[#taps] Ezer köszönet érte!

Néhány dolgot nem találok a leírásában. Örömmel használnám a 2 ingyenes parkolóhelyet (GOTO PARK 1, GOTO PARK 2), de nem találom, hogy hol kell beállítani a helyét és ha van, a mozgásokat, stb. Itt a fórumon se találok róla semmit. Pedig szívesen készítenék külső gombot is hozzá.

dezsoe

Szia!

Az M200-as makró a park1, az M201 a park2.