Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Felesleges a két érzékelő mivel az utolsó adja a Home poziciót. Az első mintha ott sem lenne. [#eplus2]
József

istvan58

Szia,

nos nem egészen igy van, gondolj bele:

a tengelyen lévő minden körben ad jelet, ha ezt használnám akor minden körben megálna.
A hoszérzékelő meg csak a végén de ez magába nem elég pontos.
Most amikor eléri az x,y vagy Z a végállást még mozog annyit hogy a tengely érzékelő is nyisson. Tehát csak akkor van jel ha mindkét érzékelő egyidőben aktiv.

Miki2

Szerintem az első tényleg csak arra való, hogy a szán elérje a homolás tartományát, és a második adja a tényleges pozíziót.
Ha az enkóder Z kimenete, vagy a golyós orsóra szerelt jeladó a "második" érzékelő, minden fordulatnál adna egy jelet.
Tehát szükség van az "első" érzékelőre, hogy mindig azonos pozícióba érkezzen a hom jel.

Miki2

Bocsánat, István gyorsabb volt.
De hasonlóan gondoljuk.

istvan58

igen, ez pontosan igy van.
Nyilván oda kell figyelni a pozicionálásra.

TBS-TEAM

Azt írtad a kettővel tudtál +-0,01 pontosságot elérni.
De az egyikkel csak a helyet adod meg.
A második érzékelő pontossága határozza meg, a másik mintha ott sem lenne pontosság szempontjából. [#kacsint]
József

istvan58

ez igy van, de a második minden körben ad jelet, tehát magában nem használható.
De gondolj bele, egy ilyen érzékelő amit használok tudja a kb 0,1mm pontosságot. Nos ha ez egy 30mm átmérőjü körön van és az orsó 5mm emelkedésü ebből kijön a szán elmozdulása. Ami kb 0.005.....0.01mm
1 százados mérő órával nem mérek hibát. Mindég abszolút nullára áll be.

mex

Ha nem használod az orsón lévő jeladót, akkor a jelzett 0.1mm potossággal homol csak a gép?

istvan58

nos már nem tudom de kipróbálom majd. Könyü kikötni az egyiket (külön csati van).
Tulajdonképen én egyből ilyenre terveztem.
Ma később kipróbálom, csinálok 1...2 videót , én is kiváncsi lettem.

istvan58

kivancsiságom kielégitettem,

1 érzékelővel max 0.03mm ert mértem 20 hommingolásnál
2 érzékelővel "0" eltérés 20 hommingolásnál

1 érzékelővel azért lassan elmászhat kicsit még.

ime néhány rövid videó, (bocsi, kicsit homályos mert bal kézbe volt a teló)

1 érzékelővel:

https://www.youtube.com/watch?v=iQG2MlKvHSA

2 érzékelővel:

https://www.youtube.com/watch?v=f0mVlVtuJAA

az orsó pozició érzékelő:

https://www.youtube.com/watch?v=WV3VwuCjgek

és egy kis géptánc [#wave] :

https://www.youtube.com/watch?v=j6t7jyHGtKI&t=13s

dezsoe

Na, egyszer nem vagyok gépközelben, erre minden is történik... :)

Ha ennyire nem ismételhető a referencia, akkor ott a kapcsolóval lesz a baj. Nem kizárt, hogy a hosszú és rugalmas kar rontja az eredményeket.

svejk

"Nyilván oda kell figyelni a pozicionálásra."

Oda ám!
Mert könnyen lehet hogy egy orsóemelkedésnyivel arrébb veszi fel a referenciát. :) No de ezt csak egyszer kell beállítani.

dezsoe

Lehet, hogy innen a fórumról származik, már nem emlékszem, de nekem ez a kedvencem. Odafelé azonnal érzékeli a limitet, lefelé viszont csak az index jelre oldja:

svejk

Én is tárolóval szoktam megoldani, igaz szervo indexjellel.

dezsoe

Zombi vagyok a gondolkozáshoz. [#zavart2] Van rajzod kéznél?