Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

És a legfontosabb: mennyit kottyan a mechanika? Mert az irányváltás miatt nagyon meg tudja kavarni a referencia felvételét.

őrülT-Tudós

Sajnos már nem vagyok a gép közelében. De van a félkész állapotról egy videóm, a lényeg látszódik rajta.
Kottyanás pár százados nagyságrendű. Az érdekes az, hogy 10 home felvételből 7szer kb azonos pozícióba áll be, a maradék 3 pedig +/- 1-1,5mm. 800mm hosszon nem szeretnék 25ös U/m el homolni.

dezsoe

Szerintem a kapcsolók jól vannak.

Akkor fussunk neki mégegyszer. :) Homing speed down. Ez az a sebesség, amivel lejön az érzékelőről, nem az, amivel keresi. Tehát tetszőleges sebességgel (homing speed up) megkeresi az érzékelőt, megáll, majd a homing speed down sebességgel lejön róla. Ekkor fogja felvenni a referencia pozíciót. Ez minél lassabb, annál pontosabb lesz a mérés, főleg így, hogy 45°-ban kijössz a kapcsoló alól. Még akár indokolt lehet 10-ig is lemenni, de majd meglátod.

(Én optikai érzékelőt használok. Homing speed up: 1000 mm/perc, homing speed down 25 mm/perc. Tökéletes.)

őrülT-Tudós

Köszönöm, ez is kérdés lett volna, hogy melyik pillanatban veszi fel a ref pontot. Így akkor nem is a benyomás hanem a ki kattanás lesz a mérvadó. Következő nekifutásra megpróbálom fordítva bekötni jobb lesz e az eredmény.  A lefutást is csökkentettem próba képen de nem ennyire. Akkor sem sokat javult. De majd tesztelem ezt is! Köszönöm a segítséget!

TBS-TEAM

Bármilyen végállás vagy Home kapcsolót nem szerelünk szembe a mozgó tengelyekkel.
A kapcsoló meghibásodásához vezethet.
30° fok körüli lefutással nagyon jó Homolási ismétlési pontosság érhető el.

József

nagysam

Én a helyesen alkalmazott kapcsolót is fordítva tenném, hogy a szár forgáspontja felől találkozzon a lejtővel. Úgy sosem fordulhat elő, hogy egy kis meglógás esetén szembe jön a fal.

TBS-TEAM

Azt nem akartam írni, hogy görgős nagy ismétlési pontosságú mikrokapcsolót kellene használni Home pozició-hoz.

József

frob

én ilyesmi optokaput használok
védett helyen van a mechanikában, egy fémlemezke fut bele...

istvan58

Sziasztok,

Én a gépemen ugy csináltam meg a Home-olást hogy minden tengelyen van 2 mágneses érzékelő, egyik a lineáris poziciót figyeli, másik a tengely szög fordulást, ezeket összekapuztam és a homoláshoz két feltétel kell: 1. megfelelő lineáris pozició, 2. megfelelő golyós orsó szög pozició.

Igy elértem hogy a Home-pozició minden esetben +/- 0.01mm el történik.

őrülT-Tudós

Csökkentettem a homing speed down értékét egészen 10-ig. Sajnos mondhatni semmit nem változott a pontosságot illetően.
Viszont! Homing speed up csökkentésével az drasztikusan csökkent a hiba +/- 0,05. Arra tudok gondolni, hogy benyomott állapotban, valamiért befuthat egy fals impulzus. Magasabb homing speed up érték és alacsony down értéknél azt figyeltem, meg hogy valamikor 1-2 sec még lejön nagyon lassan, valamikor pedig a sec tört része alatt a up sebességre vált. Van itthon optokapum is, de még régebben csináltam hasonló végállás szenzorral bemérőt és hozta a +/-0,01 pontosságot.

istvan58;
Nagyon jó ötlet! Épülőben van egy méretes 4. tengelyem. Hasonló megoldáson töröm a fejem. Esetleg a kivitelezésről tudna feltölteni képet?

istvan58

Szia,

Majd teszek fel képet, de addig is:
valami ilyen szenzorom van:

https://www.panasonic-electric-works.com/at/induktivsensor-gx-f-h.htm

open colector kimenet, normal close verzió.
A két kimenet egybe drótozva, közös felhúzó ellenálásra dolgoznak. Mindkető meg kell szakadjon hogy a kimenet magas legyen.

Miki2

Szervusz István!

Az összekapuzást hogyan, mivel oldottad meg?
Most alakítom át a kis marógépemet. Én az enkóder Z kimenetét gondoltam használni erre a célra.
Persze jobban bele gondolva jobb a pontos jelet közvetlenül az orsóról levenni.

Köszönöm a választ.

istvan58

Szia,

mivel nekem sima léptetős a gépem, nincs enkóder.

Egyszerüen a két érzékelő kimenetét összekötöttem, ugyanis nyilt kollektoros és igy közös kollektor ellenálásra kötöttem őket.
Mindketőnek nyitnia kell hogy a kimenetel magas legyen.

Miki2

Én a 7408 IC két bemenetére kötött jeleket gondoltam összegezni.
Ennek a kimenete akkor lesz magas, ha mindkét bemenete magas szinten van.

TBS-TEAM

A video alapján nagyon gyorsan jön le a Home kapcsolóról.
A mostani sebesség talán 5-10-e kellene.
József