Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

remrendes

Koszonom! Varhato lesz ettol gyorsabb a kozeljovoben?

zt2c4wh9

Minél gyorsabb? 400kHz-nél vagy 10MHz-nél? :)

Nem, nem hinném. Egyrészt ennél gyorsabbat mikrovezérlővel nem nagyon lehet elérni. Azt már csak FPGA vagy CPLD-vel lehetne.
Viszont nem igazán van értelme, mert:
1.) A léptető vezérlők nem tudnak 200kHz-nél többet. Még a jó minőségű drága vezérlők sem.
2.) MHz-es step/dir jeleket vinni kábeleken nem túl célszerű, mert az impulzusok annyira rövidek, hogy nagyon zavarérzékeny lesz a rendszer. 1MHz-es jel 50%-os kitöltéssel mindössze 500 nanosec hosszúságú, ami már mondhatni, hogy csak egy pici tüske jel. :)

Szóval ahol ilyen nagy frekvenciájú jelekre van szükség ott már nem step/dir jeleket szoktak használni, hanem EtherCAT vagy CAN vagy más hibadetektálós és hibajavítós kommunikációt.

dezsoe

Nem valószínű, de majd Balázs megmondja. (Mihez nem elég a 400kHz-es sebesség?)

remrendes

Koszonom! Elgondolkodtato...

remrendes

Igazabol mindenhez. De van egy par 1000PPR-es encoderem, amit kihasznalnek annyira, amennyire lehet.

sanyi84

Meg is rendeltem az újdonságot, várom már hogy üzem közbe láthassam mit tud. Bár az még 2 hónap tuti.

Az im 48 22 4 megát tud adatlapja szerint.
Jó barátomnak eladtam a vezérlőszettjeimet, azok egy megát tudtak. Kemény 480 khz ig felmentem a dsom generátorával, nem hiszem hogy tovább pörgött volna a motor vagy csapágyazása bírta volna...
Persze átlag jó minőségű vezérlők 200-400 khz t tudnak.
Ami igazából már csak... mert azért a 400 khz már elég sok,
léptetős rendszerbe bőven elég.

svejk

Huhh.. [#wow1]
Bírtatok még a bekötéseken csavarni mi? :)

Ára? Vagy csak vak vagyok?

Eladjam gyorsan az UC400 ETH-mat baráti áron? :)

D.Laci

svejk

Köszi!

Dezsoe linkje nyilván még a régi websoph-ba vitt.

zt2c4wh9

Na jó, de min lesz rajta az az encoder? Szervomotoron?
1000PPR 4X dekódolással 4000CPR és a 400kHz az 6000 fordulat per percig tudja forgatni a motort, az gondolom csak elég lesz?! :)

zt2c4wh9

Szia,

Köszönjük a megrendelést.

Igen, a léptetőmotorok üresjáratban el tudnak gyakran forogni egész magas sebességig is, de ott már nem igazán van nyomatékuk, szóval nem realisztikus egy léptetőmotort mondjuk 5000 fordulat per perccel járatni üzemszerűen mellékhajtásként.

sanyi84

Igen, kb 0 a nyomatéka, gyorsítás is igen lassan történt. A mikrolépésnek Tibor45 tesztjei alapján van értelme, szép grafikonon mutatja az oldalán hogy mennyit is simít adott motor járásán a mikrolépés.

Szuper cucc leet alig várom hogy odaérjek hogy beépítsem...

zt2c4wh9

Mikrolépésnek alacsony sebességen van értelme. Nagy sebességen a mikrolépés ront a nyomatékon, vagyis hamarabb "lekonyul" a sebesség/nyomaték görbe.
Az ideális megoldás az lenne, ha alacsony sebességen mikrolépésben magas sebességen pedig fél lépésben van forgatva a motor.

ANTAL GÁBOR

Tudjuk is ezt mi felhasználók  de hogyan lehetne azt megoldani egy komolyabb gyári léptetővezérlőnél hogy egyszer így menjen egyszer pedig úgy  ( egy jumperral lehet beállítani a mikrolépést  ) .  Vagy forrasszam ki a jumpert , tegyek a helyére egy csatit és csináljak egy kombinációs hálózatot .  Hát elég macerás
   Pont esedékes lenne : egy 6.5 Nm es encoderes léptető van a porondon . A finom beállításban 4000 step / körülfordulás kell , ugyanakkor van amikor jó lenne ha nagyon pörögne  ( Most 30 V DC tápról még megy a 450 1/ min . A véglegesnél
 60 V Dc lesz .
 Jelenleg kvázi üresjárásban próbálom  ( egy komoly csigahajtás a maga surlódásával azért beterhel )de élőben más lesz a helyzet..

sanyi84

Még nem teszeltem ezt a jelenséget. Nos lehetne egy szervó és egy léptető összeugrasztásával. Nem tudom megcsináljam-e. Ebből lehetne tanulni. Bldc vel összekötöm és ha el lehet hangolni gyengére a bldc t megmutatja magát a jelenség. Egyfajta következtetett nyomatékgörbét adhat ha sikerül. Vagyis két eredmény közül kis/nagy sebességen mint egy nyomatékgörbe padot használva lehet következtetni a léptető nyomatékgöréjére. De épp nem erre készült a szabályzó.  

Na de eltértünk az útiránytól , bár mégis témánál vagyunk. Azért választottam az uccnc t + AXBB-E t a mesa ellenében mert :  Kompakt. Még mindig step dir vezérlés
(nem szabályzás) mellett maradva ezzel a géppel.