Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Nálam szépen rajzol. Mik a sebesség és gyorsulás beállításaid?

wv07scd6x

Értem én hogy gyorsulás, de a négy sarokból hármat jól csinált meg, és csak az egyiket rontotta el. Azt a sarkot minden kör megtétele során ugyanúgy levágja. Ha rossz a gyorsulás, akkor miért csak azt a sarkot rontja el?
Vagy egyáltalán miért hibázik amikor a grafika rendben jelenik meg. Ugyanazt látom mint a múltkori esetnél, hogy a vizualizációban is lelép az ívről, és az ív két végpontja között egyenes vonalban halad a szerszám. Azért használtam ezt a verziót, mert ez a megbízhatónak kikiáltott verzió, és szerettem volna a munkadarabomat nem elrontani.

wv07scd6x

Hozzáteszem én a "G" kódokhoz nem értek. Én megszerkesztettem ezt a formát Aspire programban, és az generált nekem egy kódot amit én betöltöttem a programba. Mivel azt láttam, hogy a vizualizációban is jól jelenik meg a szerszámpálya, emiatt teljes nyugalommal rábíztam a programra a munka elvégzését. Innentől kezdve bocsássatok meg, de nem tudom az én hibámnak érezni a dolgot.

wv07scd6x

Annyit méh hozzátennék, hogy itt is csak akkor hibázik amikor rá van dugva a vezérlő és nem demo módban fut. és ha nem a valóságban próbája ki az ember, akkor ki kell nagyítani a vizualizációban a bal oldali sarkot, mert a vizualizációban nem annyira látványos amikor nem pont az ív mentén halad a szerszám.

wv07scd6x

svejk

Hanyadik sornál kezdődik a hiba?

dezsoe

Értem a problémádat, de ha nem adsz információt, akkor nem tudom kipróbálni, ergo nem tudok segíteni. [#nemtudom]

dtb

Távol álljon tőlem, hogy beleszóljak a tapasztaltabbak dolgába, de nekem az ASPIRE 8 verzióval már volt néhány kellemetlen tapasztalatom méretkezelés/kódgenerálás tekintetében. Ez főleg modellezésre, "művészkedésre" kialakított program. Igazából akkor tudnál meggyőződni, hogy mi hibázott, ha valami más programból is megpróbálnád legenerálni kódot, és ott megnézni, mi történik.

svejk

miért hibázik amikor a grafika rendben jelenik meg"

a következő mondatban pedig ezt írod:
"hogy a vizualizációban is lelép az ívről, és az ív két végpontja között egyenes vonalban halad a szerszám"

akkor most mi van?

ium8w94xp

Ráadásul a "stabil" verziókat nem 5 ember használja hobby szinten hétvégente 1-2 alkalommal. Nehezen hinném, hogy eddig senkinek se jött volna elő. De az ördög nem alszik...épp ide ír kommentet [#nyes]

ium8w94xp

Ezt mondjuk spec értem, mert másik teszt verzió is csinálta. Jól jelenik meg a behívott gkód uc-ben..indítás után is azt látni, ahogy a gép mozog...a kettő nem fedi egymást.

dezsoe

Pontosan. Tehát jól rajzolja ki a pályát, de menet közben lelép róla. Ez most annyiban más, hogy nem teszt verzióról beszélünk, az 1.2049 a legfrissebb stabil verzió.

wv07scd6x

Most lefuttattam demóban a kódot, és a 386 -odik sornál éri el legelső alkalommal a bal alsó sarokban lévő külső pálya ívének kezdetét. Itt is észrevehető viszont az, hogy a többi sikeresen végrehajtott íveknél azonos sebességgel halad a szerszám a pályán mint az egyenes szakaszokon, viszont a bal alsó saroknál látványosan gyorsabban halad végig az ív teljes szakaszán, majd aztán az egyenes szakaszra érve visszaáll a normál sebességre. Ha viszont még vezérlőt is csatlakoztatok, akkor amit le írtam, más történik. Nem tudom elképzelni, hogy miért kellene ilyen esetben a beállításokban keresni a hibát, amikor egyszerűen az uccnc nem a parancsnak megfelelően viselkedik. Mi olyan beállítás lehet, ami felülbírálhatja a G -kódban meghatározott szerszámpályát??? Hiszen ez egy pályamódosulás, és nem pedig a gép konfigurációs hiba. Nem veszti el a pozíciót a gép. El tudom képzelni azt a szituációt, hogy maga a gép nem képes a beállításokban meghatározott gyorsulásra, de akkor ha ilyen hiba állna elő, akkor nem tudna a gép több alkalommal is ugyanazon a pályavonalon végigmozogni. El kéne legyen csúszva a gyakorlatban a következő körben megtett pályaút a munkadarabon. Fizikailag pedig az történik, hogy minden körben halálpontosan ugyan azon a pályán visz végig a szerszámot, csak sajnos ez a pálya nem egyezik meg a vizualizációban kék vonallal jelölt pályával a már emlegettet ívnél.

dezsoe

"Mi olyan beállítás lehet, ami felülbírálhatja a G -kódban meghatározott szerszámpályát???" Olvass utána a G64 működésének, és megtudod.

Nem azért érdekelnek a beállításaid, hogy bebizonyítsam, hogy rosszul állítasz be valamit, hanem azért, hogy megtaláljuk a probléma forrását és kezelni tudjuk. Gondolom, azért írtad ide a problémát, hogy legyen rá megoldás.

zt2c4wh9

Meg fogjuk vizsgálni a kódodat hamarosan.
Egyébként vannak olyan esetek amikor letérhet a g-kódban programozott szerszámpályáról a vezérlőprogram. Egyrészt G64 állandó sebesség módnál optimalizálhatja a pályát és a meghatározott max. távolsággal letérhet róla, másrészt G91 inkrementális módnál is ha mondjuk megállítod és újraindítod a futtatást, akkor mivel inkrementum a következő már végrehajtás alatt lévő és megállított mozgás ezért le fog térni a rajzolt pályáról. Persze valószínűleg nem ezekkel lesz a gond, ha a többi hasonló íven megfelelően halad.