Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Ha a kézikerék nem ad rendes jelet, akkor lehet. Maga a program nem hőérzékeny. :)

wv07scd6x

Sziasztok!
Volna még egy problémám, ami engem zavar, és nem tudok vele mit kezdeni, hiába csökkentem a gyorsulási rámpát, a jelenség ugyanúgy fennáll. A tünet pedig az, hogy az, és inkább az egyik tengelyen tűnik fel, amelyik a legnagyobb tömeget mozgatja, hogy minden állóhelyzetből való induláskor a tengely koppan. Mintha kalapáccsal koppintanák a tengely végére. Többször nézegettem már alaposabban, hogy nem e kotyog valami, és arra jutottam, hogy minden tökéletesen illeszkedik. Próbáltam kézzel hirtelen mozdulattal tekergetni a léptetőmotor kézi tekerőjével a szerkezetet, de az csekély mértékben sem idézi elő ezt a jelenséget. Pedig hát kézzel is ugyanazt végzem én is mint az elektromos vezérlés. Csak esetleg a vezérlés valamivel határozottabban indítja meg a tengelyt mint én. Ebben a programban van mód esetleg a gyorsítási rámpa karakterisztikájának változtatására? Vagy hogy tudom kivédeni? ha nagyon megnövelem a rámpát, akkor meg nagyon lusta lesz.

dezsoe

Szia!

Pedig az vagy mechanikai probléma lesz, vagy még azt tudom elképzelni, hogy a motor vezérlőd indít így. Az utóbbinak az lehet például az oka, hogy tartásban lejjebb veszi a tartóáramot, majd induláskor ráadja, és emiatt rándul egyet a motor.

Megpróbáltam végignézni az üzeneteidet, de nem találtam arról semmit, hogy milyen motor vezérlő(i)d van(nak) és milyen motorjaid, így nem tudtam utánaolvasni, hogy jó-e az ötletem. :)

wv07scd6x

Az elgondolásodat nem tartom elvetendőnek. Holnap ha elég lelkes leszek, akkor utánanézek kicsit jobban a léptetőmotornak, hogy nem konfiguráltam e el valamit.
Van egy pár oldalas füzetke a mach3 -hoz való beállításokkal, és abból próbáltam kihámozni a dolgokat.
Esetleg még az "Active Low" pipálása, nem pipálása lehet a titok nyitja.

3ebj3bk8b

Sziasztok!

Felmerült bennem egy olyan kérdés, hogy az UC300 ETH esetén mekkora a maximális léptetési frekvencia?
Mitől függ, lehet e állítani?

ium8w94xp

Azért nekem és gondolom másnak is hasznára válna, ha a meglévő problémád megoldásánál leírnád, hogy sikerült, ez és ez volt a gond. Most a " volna mégegy problémám" szöveggel én úgy érzem, hogy neked már ezer gondod van és csak halmozódnak. Mondjuk lézerre nem feltétlen jó nagy monstrum híddal készülni. Arra a legjobb a szíj hajtás. Minél könnyebb mechanika. Azzal szinte nulla lehet a gyorsulás. Én is lézert használok a maróval együtt, de nem jó párosítás.

wv07scd6x

Nem nagyon szoktam büszkélkedni vele, talán mert ez is Kínai. :)
De nagyon masszív, és nehéz. [#vigyor]
A vízhűtést én PC vízhűtővel oldottam meg zárt rendszerűleg.
Nem pedig úgy ahogy ők képzelték el.

https://www.ebay.com/itm/220V-EU-4-Axis-3040-800W-CNC-Router-Engraver-Engraving-Dilling-Milling-Machine/143024494685?hash=item214cec985d:g:0WQAAOSw9ytZpRcO:rk:155:pf:0

dezsoe

Köszi! Szóval TB6560-as vezérlő van benne (legalábbis a link alapján), az pedig tud ilyen csökkentett áramú módot. Lefogadom, hogy akkor koppan, amikor ráengedi a delejt. :)

wv07scd6x

Exup!
Vannak gondjaim ezzel is, és mivel sokmindeni mással is foglalatoskodom, ezért megtalálnak a problémák. :)
Ne haragudj meg érte, de igazán se időm se energiám nem volt arra most, hogy az általad leírt bizonyító tesztet elvégezzem. Igazat megvallva, az igazi bizonyítás az lenne ha te magad látnád működés közben. De most felvetődött ez a tengely vezérlési probléma amit le is írtam. Azt sem tartom kizártnak, hogy ez a tengely indítás okozza ezt is. A léptetőmotorokat is sokféleképp lehet vezérelni Valamikor, mikor még én magam akartam ilyen gépet építeni, kissé beleástam magam a dolgokba. De lehet ha itt előhozakodok a problémámmal, akkor valaki hasonló tapasztalatból rögtön mondja mi a megoldás. Volt nekem ez a felület letapogatási problémám az "Autoleveler" -puginnal. Az sem oldódott meg, csak továbbléptem. akkor kellett volna, és nem működött. Nem javult meg, de most más van porondon. Ennyi a magyarázat.

dezsoe

Szia!

Az összes UCxxx vezérlőnek a kernel frekvenciája a Configuration/General settings fülön állítható. A USB-sek 25/50/100 kHz-re, az ethernetesek 25/50/100/200/400 kHz-re állíthatók. A kernel frekvencia a legnagyobb kiadható lépés frekvenciája is egyúttal.

wv07scd6x

Néhány a vezérlő belsejéről készült kép.

ium8w94xp

Hát nem irigyellek. Nalad akkor csak tornyosulnak a gondok. És ez a legutóbbi hiba se volt még? Semmin nem változtattál és egyszer csak előjött a semmiből?

dezsoe

Egyébként nincs ezzel a géppel semmi szégyenkezni valód. Sőt, a forgatódért megesz a sárga irígység... :)

Tudni kell a gépeket a helyükön kezelni és ennyi. Nem ezzel fogsz női karórába alkatrészt gyártani, sem pedig tankhajóra hajócsavart, de nem is erre való. Ha az igényeidnek megfelel, akkor ez egy tökéletes gép. Én pl. a mai napig a fából összerakott, fióksínes gépemmel készítek NYÁK-ot. Szerintem nagyságrendileg sem olyan pontos, mit a te géped, de nekem arra a feladatra megfelel. (Csak nagyon igényli az Autoleveller-t... :))

dezsoe

Pöpec! A DIP kapcsolóról van valami doksid, hogy milyen beállításai vannak? Lehet, hogy meg is oldanánk a feladványt? :)

wv07scd6x

Nekem mostanság meggyőződésem, hogy nem minden kínai holmi ... :)
Való igaz, hogy nagyon masszív kis gépecskének találom, és elég pontos is, különbem nem tudtam volna olyan pontossággal lézer gravírozni sem. Természetesen látszik rajta, hogy nem professzionális vezérlőelemekből épül fel. :) Amit hiányoltam magán a géptesten mikor megvettem, hogy a golyós orsók csak az egyék végükön vannak csapágyazva, a másik végük kuplungon keresztül közvetlenül a motorok tengelyén lóg.