Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

Egyújabbgépépítő

Azt hiszem az utolsó, 1.0046.
Köszönöm.

x336u7c0

Szia! Köszönöm, ez jó ötlet! Így fogom csinálni! (y)

000000000

Szia Csaba!

A lézer topikban nem kaptam választ arra, hogy az UCCNC esetén az M3, M5 "delay" ablakainak mi a beállítható minimuma? Nulla is lehet? (Lézer topik 14169 setup kép.)

dezsoe

Szia!
Természetesen lehet 0.

000000000

Köszönöm a választ.
Az viszont meglepett, hogy lehet nulla is, hiszen akkor mitől lassú kapcsolásúak ezek a kódok? Nincs itt valami ablakocska adat és valóság közti ellentmondás?

dezsoe

Ahogy Balázs a lézer topikban leírta, az M3/M4/M5 végrehajtásához ki kell ürülnie a mozgáspuffernek, tehát a tengelyeknek meg kell állniuk, míg az M10/M11 az adott mozgásokhoz szinkronizálva fog végrehajtódni. Legyen három sor egymás után:
N10 G1 X10
N20 M3
N30 G1 X20

Az N20-ban az M3 akkor fog végrehajtódni, ha az N10 mozgás elkészült, a tengely megállt. N30-ban újra fel kell a tengelynek gyorsulni.
N110 G1 X10
N120 M10
N130 G1 X20

Ebben az esetben az N120 sorban a kapcsolás a tengely lassítása nélkül, X=10 pozícióban fog megtörténni, míg a tengely mozog tovább az N130 szerint.

000000000

Ezt értem, és tudjuk is, bár itt is van azért némi gond, mert lehetséges olyan kód, amikor irányt kell váltani, pl. ha N130-ban ez lenne: G1 X5

De igazából nem is ez az én gondom, hanem ha a delay 0 is lehet, akkor ez azt jelenti, hogy 0 idő alatt az M3/M5 is reagál, ami nyilván nem lehet igaz, ha a kódlistát élesben futtatjuk. Gondolom van ennek a kódnak végrehajtási ideje, és az biztos nagyobb mint nulla. Akkor lenne korrekt az ablak, ha nullát nem enged ideírni, hanem csak annyi időt, amit tényleg tud a rendszer, pl. 10 mikrosec.

dezsoe

Ez már egy kicsit szőrszálhasogatás... De ezek a delay értékek nem is erről szólnak, hanem arról, hogy az M3/M4 stb. kiadása után mennyit várjon a program, mielőtt tovább menne. Ez ugyanis arra való, hogy legyen a motornak ideje felpörögni vagy leállni.

dezsoe

Próbálom megfogni a problémát, de még nem sikerült. A profil file-odat el tudnád küldeni? (Mail-ben vagy a cnctar-on keresztül.)

kr97pwss2

Az M3/4 delay paraméterrel 1ms felbontással késleltetés adható meg, azaz amikor a program oda ér, hogy akkor most be/ki kéne kapcsolni az M3/4-et, akkor elkezdi mérni a megadott időt. 0-nál értelemszerűen nem várakozik, hanem azonnal kiadja a jelet.

kr97pwss2

Dezsoe megelőzött [#vigyor3]

dezsoe

000000000

Sajnos a matematikában a nulla veszélyes szám, ha komolyan vesszük. Így azt gondolom, a műszaki életben is ha egy adat megadható, beírható, akkor annak a valóságban is annak kell lenni, mert egyébként csak szép csili-vili, de nem igaz, azaz virtuális valóság szerepel itt tényként. Szerintem módosítsátok, és ne lehessen nullát megadni, csak annyit amit tud is a vezérlőprogram rendszer.

Az X5 esetre mi a magyarázat, ilyenkor nem igaz a gyors működés az M10, M11-re?

dezsoe

Öööö... Ezt egy kicsit jobban kifejtenéd, mert nem értem: "Az X5 esetre mi a magyarázat, ilyenkor nem igaz a gyors működés az M10, M11-re?"

000000000

Én azért egyszer bemérném, hogy az "azonnal" az mit takar a valóságban, mert nyilván nem nulla.

Van egy olyan teszt kód listám, ami csak százezer M3,M5-ből áll. Kérdés: mennyi idő alatt futna ez le UCCNC esetén? Ebből már szépen meg lehet állapítani a rendszer teljes G kód feldolgozó rendszerét.